Gretchen Parlato & Lionel Loueke v brněnském Kabaretu hříchů

Gretchen Parlato & Lionel Loueke v brněnském Kabaretu hříchů

JazzFestBrno, Cabaret des Péchés Brno, čtvrtek 18. 4. 2024

Letošní program brněnského JazzFestu je opravdu nadmíru pestrý, aby představil co nejširší paletu aktuálních jazzových směrů. Po velmi úspěšném koncertu Samary Joy v SONO Centru jsme měli možnost v útulném Kabaretu hříchů v brněnském Paláci Jalta přivítal další americkou zpěvačku Grechen Parlato a kytaristu Lionela Louekeho, původem ze západoafrického Beninu.

Gretchen Parlato a Lionel Loueke spolu vystupují už od roku 2003, přesto až teprve v loňském roce vydali společné album nazvané Lean In, jehož prvními třemi skladbami trefně zahájili brněnský koncert. Souznění obou umělců v jejich komorních improvizacích vycházejících nejen z amerického jazzu a brazilské hudby, ale zejména z afrických námětů a popěvků bylo příkladné až dojemné. Lionel nápaditě doprovázel Gretchen nejen na svoji speciální sedmi strunnou kytaru bez krku s vějířovitými pražci, ale také zpěvem a virtuózní vokální perkusivní technikou. Jejich vokály se výborně prolínaly a harmonizovaly. Libozvučné skladby zpívané nejen anglicky a portugalsky, ale často v beninském domorodém nářečí fon, navodily v sále více africkou než americkou atmosféru, která na závěr přešla samovolně ve sborový doprovod publika, jak se můžete přesvědčit ve video ukázce níže.

Zasloužený aplaus nebral konce ani po přídavku, proto ještě tento dojemný jazzový zážitek prodloužil druhý přídavek.

Setlist:

Akwê; I Miss You; If I Knew; Butterfly; Muse; Landslide; Lean in; Walking After You; Nonvignon; The Sun Will Rise Again; Doralice.

JazzFestBrno připravuje dvojkoncert na oslavu Mezinárodního dne jazzu v úterý 30. dubna v Divadle Husa na provázku, kde vystoupí Kravchenko Clees Duo a Emmet Cohen Trio.