Kultovní americký saxofonista Kamasi Washington představí na podzim na festivalu JazzFestBrno nové album

Kultovní americký saxofonista Kamasi Washington představí na podzim na festivalu JazzFestBrno nové album

Jarní část celoročního festivalu JazzFestBrno je sice v plném proudu, pořadatelé ale již nyní přicházejí s prvním jménem na podzim. 5. listopadu v Sono Centru vystoupí jedna z nejkultovnějších osobností současné jazzové scény, americký saxofonista Kamasi Washington, na svém jediném letošním tuzemském koncertě. Do Brna přijede tento hudebník v rámci turné k novému albu Fearless Movement, které vychází 3. května. Kamasi Washington běžně hrává nejen na jazzových festivalech, ale i na obřích letních festivalech jako Primavera Sound, Glastonbury nebo Coachella. Spolupracuje pravidelně s rappery Snoop Doggem, Kendrickem Lamarem nebo producentem Flying Lotus. Je držitelem dvou nominací na Grammy za původní hudbu k filmu Becoming, který nabídl pohled do života Michelle Obamové, a také za EP Dinner Party: Dessert, na kterém spolupracoval s Robertem Glasperem, Terracem Martinem a 9th Wonder. Vstupenky na brněnský koncert půjdou do prodeje 19. dubna v 10.00 na www.jazzfestbrno.cz, kde také zájemci najdou více informací.

Kamasi Washington zosobňuje proměnlivost jazzové scény a provázanost s dalšími žánry. Dokazuje, že jestli něco aktuální jazz není, tak nevzrušivý zvukový doprovod ke kafíčku na lázeňských kolonádách,” přibližuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Kamasi Washington - Fist of Fury (Live at SITW 2023)

Hudba Kamasiho Washingtona je nezařaditelná, na jedné straně hraje odvázané a svižné improvizace s funkovou energií. Na straně druhé je doslova hudebním architektem, který na svých koncepčních vesměs tříhodinových albových projektech The Epic (2015) a Heaven and Earth (2018) využil mohutného orchestrálního zvuku stejně jako postupů připomínajících psychedelickou hudbu.

Kořeny Washingtona jsou v zásadě jazzové, ale zpočátku hrál s hudebníky spíše z oblasti hip hopu a elektroniky – už při studiích se skamarádil s progresivní osobností černé hudby Thundercatem, s nímž od té doby paralelně spolupracuje,” přibližuje Vilém Spilka. Washington tak opakovaně nahrával například pro rapera Snoop Dogga či producenta Flying Lotus a první opravdu „velké album“, na němž jsme mohli jeho jméno zaznamenat, byla hiphopová deska Kendricka Lamara To Pimp a Butterfly (2015).

Kamasi Washington - Prologue (Official Music Video)

V květnu letošního roku vyjde Kamasimu Washingtonovi nové album Fearless Movement, na němž se objeví mimo jiné slavný rapper André 3000 nebo funkový kmotr, dvaaosmdesátiletý George Clinton. Ještě před vydáním pustil Washington do světa zprávu, že se bude jednat o taneční album, čehož se část posluchačů lekla. „Když říkám taneční, nemyslím to doslova. Tanec je pro mě něco, co vyjadřuje pohyb lidského ducha, takže je to vlastně něco podobného jako hudba. A to je to, o co mi na albu jde,“ uvedl saxofonista svoje výroky na pravou míru.

Jarní JazzFestBrno nyní pokračuje 18. dubna v Cabaretu des Péchés, kde se společně představí americká zpěvačka Gretchen Parlato a beninský kytarista a zpěvák Lionel Loueke s repertoárem. Řadu Club Life pak pro první polovinu letošního roku uzavře 21. dubna americký klavírista a klávesista Julian “J3PO” Pollack se svým triem, které fúzuje elektroniku, syntezátory, samply a lo-fi beaty. Duben vyvrcholí oslavami mezinárodního dne jazzu 30. dubna, které obstarají v CED – Huse na provázku americký pianista Emmet Cohen se svým triem a Kravchenko Clees Duo. 1. května vystoupí legendární americká formace Snarky Puppy na jediném tuzemském koncertě v rámci turné, na kterém oslaví dvacet let od svého založení. Držitel Grammy za desku Impressions Chris Botti, nejen Stingův dvorní trumpetista, ale i spoluhráč Paula Simona a mnohých dalších světových hvězd, přiveze 12. května do Brna vlastní kapelu pohybující se na hraně R´n´B, jazzu, funku a gospelu. První polovinu letošního ročníku festivalu JazzFestBrno pak zakončí 2. června v CED – Huse na provázku tradiční Slavnosti synkop. Tentokrát poprvé s česko-americkým programem, rozděleným půl na půl: Immanuel Wilkins, Kassa Overall, 2in2out a Limbo.

Podrobný program a vstupenky jsou v prodeji na www.jazzfestbrno.cz.

Zdroj: tisková zpráva