Dave Matthews Band uchvátili Prahu: Přes dvě a půl hodiny strhující hudby!
Dave Matthews band; foto: Michal Kratochvíl

Dave Matthews Band uchvátili Prahu: Přes dvě a půl hodiny strhující hudby!

O2 UNIVERSUM, Praha, 16. 4. 2024

Dave Matthews band, to je pěkně vypečená sestavička skvělých muzikantů: Dave Matthews – zpěv, kytara, Stefan Lessard – baskytara, Carter Beauford – bicí, perkuse, doprovodné vokály, Rashawn Ross – trumpeta, perkuse, doprovodné vokály, Jeff Coffin – saxofony, dechové nástroje, Tim Reynolds – sólová kytara, Buddy Strong – klávesy, doprovodné vokály. A když se tihleti pánové náležitě rozehrají, tak je to jízda, která nebere konce!

Když se ve třetí pecce The Dreaming Tree Jeff rozjel na píšťalu a pod jeho sólem skladba vygradovala, zažili jsme první z geniálních momentů tohoto skvělého koncertu. Po jeho sóle došlo také na první rozsáhlejší jam, při kterých byli muzikanti schopni pětiminutové skladby natáhnout třeba i na minut patnáct. Nebyla to ale žádná nuda, ba naopak! Nápaditě rozvíjeli motivy, hráli si s riffy a zběsile sólovali při všech těchto příležitostech. Dave byl zezačátku koncertu při chuti a při pár dalších vstupech i peprně sarkastický. Walk Around The Moon uvedl tak, že při pandemii měl prý víc času experimentovat s houbičkama a na obrazovce za kapelou se rozjela psychedelická projekce. Ta nebyla nikterak zvlášť vypiplaná, většinou kamery zabíraly muzikanty a k tomu byly přidány různé efekty. Kvůli tomu ale nikdo z diváků nepřišel, byli jsme tu všichni kvůli skvělé hudbě, které se nám dostalo měrou vrchovatou. Madman’s Eyes zahájil Buddy potemnělým klávesovým intrem, ke kterému se přidal Jeff na saxofon a když nastoupila celá kapela, zaplavila nás rockovou energií evokující legendární Led Zeppelin! Dave a jeho kumpáni sypali z rukávu jednu pecku za druhou a rozhodli se končit, až když jsme za sebou měli dvě hodiny a dvacet minut produkce. A to nás samozřejmě ještě čekaly přídavky! 

Setlist byl výborně sestavený, takže vypjatější kousky se střídaly s klidnějšími a před očima se nám rozpoutala skvělá rocková show s doteky jazzové rafinovanosti a sofistikovanosti. Ale pořád to vlastně jsou jen písničky, skvěle napsané a zaranžované. Bylo vidět, že Dave jede naplno, protože po pár skladbách mohl z košile ždímat litry potu. Orgie při šponovaných skladbách a jamování nebraly konce a patřičně si je užívali i sami muzikanti! Zrovna když chtěl Dave mezi skladbami znovu skromně poděkovat, jak na téhle straně oceánu pozorně hudbu posloucháme, někdo hlasitě zařval. Dave jen suše poznamenal, že to asi nebyl nikdo z místních. A je pravda, že na koncertě se to jen hemžilo cizinci. Zvláštní, že se tato kultovní americká kapela, která v USA vyprodává obří stadiony, u nás vměstnala pouze do O2 universa a ještě ani nebylo vyprodáno. Doufám, že tento report vás nalákal k objevování hudby Dave Matthews Band. Jejich živá vystoupení jsou skutečně nezapomenutelným zážitkem! Již dlouho se mi nestalo, abych si u takhle dlouhého koncertu přál, aby ještě nekončil…

Dave Matthews Band Setlist O2 universum, Prague, Czechia 2024, Europe 2024 Tour
Fotky v reportu: Karel Šanda