Hudebně-myšlenkové světy Beaty Hlavenkové a Kristiny Barty se spojí na jedinečném koncertu

Hudebně-myšlenkové světy Beaty Hlavenkové a Kristiny Barty se spojí na jedinečném koncertu

Dvě jedinečné tvůrkyně a interpretky nás uvedou do svých světů v dalším z netradičních projektů rozhlasových symfoniků, které pro Vás připravují v cyklu Nové horizonty.

Vydejte se ve čtvrtek 11. dubna do Centra DOX+.

Beata Hlavenková je výrazná a nezaměnitelná muzikantka, producentka a pedagožka, převyšující konzumní hudební produkci. O jejím zázemí vypovídá ostatně i vyjádření, že hudbou nechce lidi urážet ani rušit… Často se nechává inspirovat poezií. Bylo tomu tak i v případě Básně č. 425 „Good morning – Midnight!“ (Dobrý den, noci!) od samotářské americké autorky Emily Dickinson (1830–1886). Hlavními tématy dvou tisícovek jejích básní jsou smrt a nesmrtelnost. Hlavenková žila tři roky v rodišti básnířky – v Amherstu ve státu Massachusetts. I proto má k její tvorbě blízko. Nadcházející koncert přinese jak novou hudbu napsanou pro danou příležitost, tak již známé písně/básně, přičemž tu, která dala projektu jméno, zhudebnila Beata Hlavenková už pro album Žijutě.

Jazzová klavíristka a skladatelka Kristina Barta je známá zejména prostřednictvím svých tří postupně založených souborů – Event Horizon, Kristina Barta Trio a nejstarší z nich, hudební formace Kikina b, žánrově se pohybující mezi groovem, elektro a jazzem. V DOX+ uváděná autorská skladba pro klavír, jazzové kvarteto a orchestr zazní ve světové premiéře. Motto vzala Kristina z Nového zákona, kde se v Janově evangeliu říká: „Když žena rodí, zakouší úzkost, protože přišla její chvilka. Poté, co porodí děťátko, ale na trápení zapomene pro radost, že se na svět narodil člověk.“ Skladba je prostoupena bolestí a úzkostí, nakonec ale vyznívá lyricky a krásně. Evokuje velmi osobní zážitek z příchodu nového života. Končí radostí a oslavováním zázraku, kterého se člověk účastnil. 

PROGRAM:

Beata Hlavenková (1978) 
Dobrý den, noci

Beata Hlavenková zpěv, klavír
Oskar Török trubka
Matěj Kroupa viola, pila


Kristina Barta (1987)
Women bring new lives into this world – dedicated to all mothers

Kristina Barta klavír
David Dorůžka kytara