FREE ART a Sylvia Bruckner v Blansku

FREE ART a Sylvia Bruckner v Blansku

Naposledy editováno:

JAZZ GAUČ 2024, Suterén Blansko, středa 27. 3. 2024

Letošní, už čtvrtá série třech jarních a třech podzimních jazzových koncertů v Blansku nazvaná JAZZ GAUČ 2024 má velmi nadprůměrně naplánovaný program, plný špičkových, progresivních, tuzemských kapel, které na Moravě často nevystupují.

Jako první nás do Klubu Suterén v Blansku přilákal FREE ART domácího bubeníka Radima Koláře, jehož obvyklou sestavu Pavel Zlámal – saxofony, bass klarinet, Peter Graham – piano, klávesy, Rudolf Drozd – bass kytara a Radim Kolář – bicí výborně posílil a obohatil slovenský trumpetista Mychal Cálik.

Hned první rozsáhlá improvizace strhla diváky. Po úvodním free jazzovém naladění připomínal jejich hutný sound Bitches Brew. Sóla jednotlivých členů vygradovala během 20 minut do nezvyklé výše, jak se můžete přesvědčit v první video ukázce.

Druhá a třetí skupinová improvizace byly klidnější, ale stejně tak plné hravých nápadů a hudebních dialogů, na které ostatní spoluhráči trefně navazovali. Radost sledovat s jakou chutí se zapojovali všichni členové do společné, volné hudební tvorby v reálném čase.

Během přestávky vysvětlil Peter Graham vzácnému hostu, vídeňské pianistce a milovnici volné improvizace Sylvii Bruckner výhody a taje svých dvou klávesových nástrojů. Sylvie hned po přestávce na ně spustila bez ostychu nápaditý úvodní duet s bubeníkem Radimem Kolářem, který spojitě pokračoval do další dvacetiminutové improvizace, do které se postupně zapojili oba výborní dechaři, viz druhá video ukázka.

Ve tvořivé atmosféře pokračovalo free jazzové muzicírování za vydatné podpory četných spokojených diváků až k zaslouženému přídavku. Velmi vydařený a inspirativní začátek jazzového jara v blanenském Suterénu!

Další jarní program jazzových akcí v Suterénu Blansko přinese:

25. 4. 2024 Milan Svoboda Quartet

30. 5. 2024 Luboš Soukup Quartet