Český rozhlas Jazz vyhodnotil jazzová alba roku

Český rozhlas Jazz vyhodnotil jazzová alba roku

V Česku vyšlo loni celkem 45 jazzových desek, napočítal Český rozhlas Jazz. Vítězem jím pořádané ankety se stalo trio Dorůžka/Fischmann/Novák s albem Gilgul. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas jedenáctým rokem, její součástí je i pravidelně aktualizovaný přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

„Český jazz je ve výborné kondici, ale měl by být víc vidět a zasloužil by si větší podporu,“ míní Petr Vidomus, dramaturg pořadatelské stanice ČRo Jazz. „Rok 2023 byl pro tuzemský jazz rokem velmi silných alb. Nabízí se i úvaha o jisté generační obměně: velkou část nahrávek vydali zástupci mladší a střední generace,“ připomíná.

Český rozhlas Jazz vyhodnotil jazzová alba rokuPanel sedmi hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2023 označil unikátní album Gilgul tria David Dorůžka/Robert Fischmann/Martin Novák. „Myšlenka propojení jazzu s židovskými hudebními tradicemi není nová. Je však strhující, s jakou samozřejmostí se to podařilo tomuto triu. Není divu, že zaujalo i v zahraničních žebříčcích,“ říká dramaturg ČRo Jazz. Album obsahuje ponejvíce autorské skladby flétnisty Roberta Fischmanna v neobvyklé instrumentaci flétna, kytara, bicí.

Na druhém místě ankety se umístilo album Emotions trumpetistky Štepánky Balcarové, hudebně zpracovávající nejrůznější lidské emoce. Posledním oceněným titulem je nahrávka Alchemy elektronického tria Tomáše Sýkory s producentem a experimentátorem Aid Kidem.

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi.

Podle Vidomuse nelze najít v české jazzové produkci uplynulého roku nějakou dominantní tendenci. „Snad jenom jakousi všežravost, žánrový rozptyl a rozvolnění hranic toho, čemu jsme si navykli říkat jazz. Jestliže ještě před pár lety se u nás dalo mluvit o hájemství straight-ahead jazzu, dnes jde jen o jednu z mnoha odnoží české scény. Projekty elektronické, swingové či volně-improvizační se vzájemně doplňují, než aby si protiřečily,“ vysvětluje Vidomus.

Dvaatřicetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových akcích, posluchači si jej mohou také stáhnout v PDF nebo prolistovat zde. O tištěné vydání zdarma si mohou zájemci napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2023

  1. David Dorůžka/Robert Fischmann/Martin Novák – Gilgul (Animal Music)
  2. Štěpánka Balcarová – Emotions (Animal Music)
  3. Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid – Alchemy (Animal Music)

Zdroj: tisková zpráva