Uznávaná islandská klavíristka a post-klasická skladatelka Eydís Evensen přijíždí poprvé do Prahy!

Uznávaná islandská klavíristka a post-klasická skladatelka Eydís Evensen přijíždí poprvé do Prahy!

V žižkovském Paláci Akropolis představí Eydís Evensen v rámci koncertní série Femme Fatale své nové album In Light,  které  ji představuje nejen jako jedinečnou klavíristku, ale i zpěvačku. Večer plný melancholické a intimní tvorby zahájí francouzská umělkyně Cleo T.  Dvě originální hudebnice zazáří v jeden večer na jednom místě.

Eydís Evensen pochází z malého města Blönduós na severu Islandu a vztah ke hře na klavír si budovala už od dětských let, kdy v 7 letech složila svoji první skladbu. Po absolvování reykjavické Hamrahlíð College, kde zpívala ve světoznámém sboru Þorgerður Ingólfsdóttir (jehož bývalými členy jsou například Björk nebo členové skupiny Sigur Rós) odjela pracovat do zahraničí a žila v Londýně a New Yorku. V roce 2021 vydala své debutové album ‚Bylur‘ u Sony XXIM Records.

Pro její melancholické a jemné aranže plné emocí je umělkyni inspirací krása, ale zároveň syrovost a nevyzpytatelnost isladské přírody, stejně tak i tvorba umělců jako Thom Yorke a Philip Glass. I během poměrně krátké kariéry, která začala v době pandemie, má za sebou mnoho hudebních vrcholů. Vystupovala na několika proslulých místech od  Royal Albert Hall po  Arte concert festival v Paříži. Zároveň se podílela na albu Ólafura Arnaldse „Some Kind of Piece – piano reworks“, které bylo nedávno nominováno na 2 ceny Grammy a pro které nahrála své aranže ke skladbě Loom (Ólafur & Bonobo). Spolu s ní na album přispěli hudebníci jako Hania Rani, Alfa Mist, JFDR nebo Dustin O´Halloran.

Večer zahájí francouzská umělkyně Cleo T., která se ve své tvorbě noří do zvukových snových krajin, kombinuje klasické nástroje s etérickými vokály a filmovou atmosférou. Po spolupráci s Johnem Parishem nyní představuje po třech letech své nové album s názvem „How do you Find your way in the Dark?“, které produkoval Alex Somers. Se svou unikátní performance zazářila Cleo T. i na velkých festivalech jako např. Great Escape, Solidays nebo SXSW.

Vstupenky jsou v prodeji v síti Goout.net.