Jiří Slavík, Liam Noble a Paul Clarvis zvou na nostalgický výlet + soutěž o 3× 2 vstupenky

Jiří Slavík, Liam Noble a Paul Clarvis zvou na nostalgický výlet + soutěž o 3× 2 vstupenky

Anglicko-české trio svrchovaných virtuózů ale zavede posluchače nejen do příjemně sentimentální jazzové minulosti. Během koncertu 12. března 2024 v Chodovské tvrzi dojde také na odlehčený hudební humor i aktuální inspirace. Založením klavírního tria s pianistou Liamem Noblem a bubeníkem Paulem Clarvisem si kontrabasista a skladatel Jiří Slavík splnil dávný sen. „Tito pánové byli mými dlouholetými vzory už v době, když jsem studoval na Royal Academy Of Music v Londýně,“ svěřil se slezský rodák. Trio přitom nezůstalo jen jednorázovou záležitostí. Po vydání alba Nostalgia a prvním krátkém turné v březnu 2023 se opět vrací na pódia.

Jak prozrazuje deska i dosavadní koncerty, trio se cítí doma v elegantním, odlehčeném, vpravdě nostalgickém pojetí jazzových standardů. Včetně kompozic George Gershwina nebo Charlese Minguse. Zdaleka však nejde o jediný zdroj repertoáru. K ověřeným melodiím přidal Jiří Slavík i několik autorských kusů, psaných ovšem v tradičním duchu. Navíc se pustil i do úprav naprosto nečekaných. Třeba do vtipného přepracování Vejvodovy Modřanské polky, známější pod názvem Škoda lásky či ve světě Beer Barrel Polka. Jenže ve Slavíkově provedení vůbec nejde o polku… Také další cover-verze bývají zábavné a nečekané, jako v případě irské zlidovělé It’s A Long Way To Tipperary. Občas si trio střihne rozvernou úpravu Love Me Do, dávného hitu Beatles, a jistě dojde na nová překvapení. Výsledkem bývá pohodová a uvolněná nálada v hledišti i na jevišti.

Pianista a skladatel Liam Noble (*1968, Londýn), absolvent University Of Oxford a postgraduálního studia na Guildhall School Of Music, patří k žádaným britským koncertním i studiovým hudebníkům. Na kontě má sedm profilových či spolukapelnických alb. Jako sidemana či spoluhráče ve skupině si Nobleho vybrali Moondog, Mark Lockheart, Ingrid Laubrock (čtyři společná alba), Dave Liebman, Eric Harland či Lionel Loueke. Složil písňový cyklus na objednávku festivalu Birmingham Jazz i řadu dalších děl. Působil či působí jako pedagog na Royal Academy Of Music, Trinity Laban, Birmingham Conservatoire či University Of Kent. Často vystupuje v různých projektech či v duu s Paulem Clarvisem.

Bubeník a perkusista Paul Clarvis (*1963, Enfield) se zařadil k vůbec nejžádanějším a nejzaměstnanějším hudebníkům Británie. Oslnivou dráhu virtuózního instrumentalisty zahájil jako oblíbený hráč na londýnských koncertech Leonarda Bernsteina. V roce 1996 pak jako jeden ze sólistů provedl Koncert pro saxofon a bicí soupravu Sira Harrisona Birtwistlea. Pracoval také jako domovský perkusista slavných nahrávacích studií Abbey Road. Zahrál si s plejádou těch největších hvězd nejrůznějších žánrů, ať už to byli Paul McCartney, Mick Jagger, Nina Simone, Herbie Hancock, Ravi Shankar, Marc Ribot, Loreena McKennit, Bryan Ferry, Elton John nebo Stevie Wonder. V neposlední řadě se podílel na natáčení scénické hudby pro desítky slavných filmů včetně Star Wars, Harry Potter, Hobit, Pán prstenů, Zamilovaný Shakespeare, Madagaskar či Robin Hood.

Jiřího Slavíka (*1986, Havířov) jsme vzhledem k triovému koncertu označili za kontrabasistu a kontrabas je opravdu jeho hlavním nástrojem. Když se jako čtrnáctiletý odstěhoval s rodinou do Říma, navštěvoval kontrabasovou třídu Massima Giorgiho na Santa Cecilia Conservatoire. Poté získal díky udivujícímu talentu a mimořádným studijním výsledkům stipendium na londýnské Royal Academy of Music, kde se věnoval klasickému kontrabasu a zároveň jazzové kompozici. Ve skutečnosti ovšem Jiří dokáže virtuózně hrát na kde co. Nejen na smyčcové nástroje včetně houslí, ale také na nástroje dechové či klávesy. Znalost techniky jednotlivých instrumentů mu umožňuje brilantní komponování pro nejrůznější obsazení, v žánrech od soudobé „vážné“ hudby přes jazz či scénickou muziku až po ohlasy moravského folklóru. Letorou pak je v Praze usazený Slavík spíše světoobčanem. Vedle Itálie a UK řadu let působil ve Francii. Možná odtud se bere pestrost a otevřenost Slavíkova hudebního myšlení.

Jako interpret i autor získal Jiří Slavík řadu prestižních ocenění, včetně 1. ceny mezinárodního kontrabasového sjezdu Bass 2008 v Paříži či 2. ceny v římské Premio Valentino Bucchi 2005. Za album Mateřština (2016), ovlivněné moravskou lidovou hudbou, dostal „Anděla“ v kategorii world music. Dosud vydal sedm autorských či spoluautorských desek, na řadě dalších se podílel jako interpret. Vystupoval doslova po celém světě, od Pekingu přes egyptskou Alexandrii po New York. Za sebou má spolupráci s osobnostmi jako Barre Phillips (album The Hunters kontrabasového kvinteta Crossbows z roku 2013), Antonin Tri Hoang, Fred Thomas, Jiří Levíček, Vít Křišťan a Oskar Török. A také Yo-Yo Ma, se kterým muzicíroval na lodičce v proudu Čertovky během návštěvy světoznámého cellisty v Praze v září 2021.

Koncert proběhne v rámci série Jazz Meets World.

SOUTĚŽ:

Soutěžíme o 3× 2 vstupenky.

Do 6. 3. nám pomocí soutěžního formuláře napište jméno alba Jiřího Slavíka z roku 2016, které získalo Anděla. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.