HLASkontraBAS Oktet provede posluchače kaleidoskopicky barvitou „krajinou hlasů“ – soutěž o 3× 2 vstupenky

HLASkontraBAS Oktet provede posluchače kaleidoskopicky barvitou „krajinou hlasů“ – soutěž o 3× 2 vstupenky

Žádnou jinou takovou kapelu na planetě nenajdete. Tvoří ji čtyři zpěvačky a čtyři kontrabasisté. Projekt HLASkontraBAS se může chlubit opravdu jedinečným soundem a strhující tvorbou, spojující hravost, tajemno i melancholii. Na mimořádném vystoupení 6. března 2024 ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice ansámbl představí nový program připravený na Islandu ve spolupráci s uznávanými skladateli z různých koutů světa. Jako hosté vystoupí islandští hudebníci Pétur Ben a Ragga Gröndal.

Obsazení není jedinou neobvyklostí HLASkontraBAS Okteta, které se svobodně pohybuje nad žánrovými políčky soudobé „vážné“ hudby, jazzu, kvalitního popu i folkloru z nejrůznějších koutů světa. Zdaleka totiž nepatří k běžné praxi, aby si ansámbl objednal repertoár u skladatelů z Islandu, Norska a Izraele. A aby kolekci nových kompozic za přítomnosti autorů dozkoušel, interpretačně „dotáhl“ a premiéroval na Islandu.

„Psát pro kapelu s takhle potrhlým obsazením je vážně výzva,“ shodli se osobnosti jako islandský skladatel Pétur Ben (vlastním jménem Pétur Þór Benediktsson, mj. autor filmové a divadelní hudby, psal aranžmá např. pro Nicka Cavea a jeho soundtrack k provedení hry Woyzeck v londýnském Barbican Center), norský skladatel Nils Økland (houslista vydávající u ECM) či izraelský jazzový basista Adam Ben Ezra (známý i z koncertů v Česku). Ačkoliv se pod skladby podepsala velmi pestrá společnost, do které patří ještě norský jazzman Mats Eilertsen, islandská zpěvačka a skladatelka Ragnheiður „Ragga“ Gröndal, Beata Hlavenková, Petr Wajsar i dva zakládající členové skupiny HLASkontraBAS Ridina Ahmedová a Petr Tichý, drží program výstižně nazvaný Kaleidoscapes dobře pohromadě. Právě díky osobité interpretaci a fascinujícímu, zvukomalebnému „basovému i hlasovému krajinářství“.

„HLASkontraBAS Oktet disponuje neuvěřitelnou bohatostí nezvyklých harmonických možností a zvukových barev. Samozřejmě s tím, že kontrabasy se dají využívat i jako perkusivní nástroje a zpěvačky zvládají nejen nelehké, interesantně vypsané krkolomné čtyřhlasy, ale také škálu extrémních hlasových technik. Celý koncert byl přitom zábavný už střídáním žánrů a nálad,“ napsal UNI magazín o české premiéře „islandského“ cyklu, jež proběhla v rámci královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town 2023.

Nyní je pásmo skladeb připraveno k dubnovému vydání na CD i v digitálních formátech u labelu Animal Music.

Pražský koncert navíc nabídne další mimořádný zážitek. K sestavě HLASkontraBAS se totiž jako zpívající hosté připojí oba islandští autoři. Ragga Gröndal, jež má kořeny ve folkloru i popu a kterou na Islandu v roce 2006 vyhlásili zpěvačkou roku a zároveň se tehdy stala i komerčně nejúspěšnější domácí interpretkou. A Pétur Ben, vedle zmíněné dráhy skladatele soudobé a scénické hudby také producent a písničkář se záběrem od folku po rock a metal.

Projekt HLASkontraBAS založili Ridina Ahmedová a Petr Tichý původně jako duo. Přesněji duo využívající při aranžování a vrstvení stop zvukové smyčky, vytvářené v reálném čase pomocí looperů. Ještě jako duo právem získali nominaci na cenu Anděl za eponymní album z roku 2016. V roce 2019 však zakladatelé realizovali nápad rozšířit sestavu o další tři zpěvačky a tři kontrabasy, kterými by nahradili všechny zvukové stopy z looperů. Se všemi výhodami „lidského faktoru“ – živostí, tvárností a volností komunikace. A také se znásobenou energií. Do ansámblu tak dostaly pozvánku fenomenální zpěvačky Alice Bauer, Mirka Novak a Markéta Zdeňková a s nimi nastoupili virtuózní kontrabasisté Tomáš Liška, Ondřej Štajnochr a Ondřej Komárek.

Koncert HLASkontraBAS s islandskými hosty proběhne v rámci série Jazz Meets World.

SOUTĚŽ:

Soutěžíme o 3× 2 vstupenky.

Do 27. 2. nám pomocí soutěžního formuláře napište název programu, který bude na koncertě prezentován. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.