Bill Laurance & Michael League – Kde byste si přáli být

Bill Laurance & Michael League – Kde byste si přáli být

Naposledy editováno:

JazzFestBrno, Besední dům Brno, sobota 17.2.2024

Třetí koncert letošního, bohatého programu JazzFestuBrno přivedl do překrásného sálu brněnského Besedního domu nezvyklé akustické duo, amerického baskytaristu Michaela League, zakladatele slavné, hudebně originální kapely Snarky Puppy a britského pianistu Billa Laurance, dlouholetého spoluhráče ve Snarky Puppy.

Jejich okouzlení filharmonickým prostředím a vrchovatý sál jazzově vnímavých diváků přispěl k nečekaně silnému hudebnímu zážitku všech přítomných. Pánové zahájili svoje vystoupení dvěma komorními skladbami Invisible Lover a Kin s využitím Michaelových arabských louten, kterými si naladili publikum ke třetí rytmické Round House z jejich společného CD Where You Wish You Were, ve které v podmanivém rytmu Bill pěkně rozehrál svoje nápadité klavírní improvizace na prvotřídním Steinwayi za doprovodu Michaelovy akustické baskytary. Precizní souhra plná hudebního porozumění a bezpočtu originálních nápadů pokračovala po celou dobu koncertu až k předposlední, snad patnácti minutové skladbě Tricks, ve které přispěl celý sál luskáním do rytmu k decentnímu doprovodu obou výborných improvizátorů. Doporučuji poslech video ukázky pro připomenutí přítomným a přesnější představu ostatním. Zasloužené ovace nám přinesly výborný přídavek Songbird.

Náramně se vše v sobotu 12. února v nezvykle nasvětleném Besedním domě sešlo, originální akustické jazzové duo plné zajímavých nápadů a precizních jazzových improvizací spolu s natěšeným a plně uspokojeným publikem.

Michal Kratochvíl:

Zběžný poslech alba Where You Wish You Were mě připravil na značně intimní vystoupení. Odpovídal tomu i výběr sálu, který mimochodem samotné muzikanty nadchl. Michael během koncertu střídal turecký úd a akustickou basovou kytaru, zatímco Bill si vychutnával kvalitní piano a k dispozici měl i trochu elektroniky. Při promluvě Bill koncert prezentoval jako hraní dvou kamarádů, kteří se znají 20 let a neustále se překvapují. Na turné se údajně moc těšili, jelikož mohou popustit uzdu improvizaci a hlavně mohou hrát akusticky. Kromě dvou stále ještě bezejmenných skladeb nám představili repertoár z aktuálního alba zmíněného výše. Jejich výsostné napojení a rozverné výlety mimo skladby se poslouchaly báječně. Hudba jakoby jen tak mimochodem plynula prostorem. Pozorné obecenstvo jejich výkon ocenilo nadšenými ovacemi ve stoje a samozřejmě si vyžádalo patřičný přídavek. Bill zmínil, že v takovém sále by hráli klidně celou noc… Další příjemný večer na JazzFestuBrno!

Setlist:

Invisible Lover
Kin
Round House
La Marinada
Nová skladba (prozatím beze jména)
Další nová skladba (prozatím beze jména)
Sant Esteve
Tricks
Spanish joint
Přídavek:
Songbird