Béla Fleck – My Bluegrass Heart na JazzFestuBrno

Béla Fleck – My Bluegrass Heart na JazzFestuBrno

Naposledy editováno:

JazzFestBrno, SONO Centrum Brno, čtvrtek 15. 2. 2024

Béla Anton Leoš Fleck, narozený 10.července 1958 v New Yorku byl pojmenován svými rodiči podle světových skladatelů Bély Bartóka, Antona Weberna a Leoše Janáčka. Uznávaný virtuóz a velvyslanec hry na banjo se sedmnácti Grammy přijel obohatit a rozšířit pestrost letošního JazzFestuBrno díky své kombinaci progresivního bluegrassu, jazzu a klasiky. Pro enormní zájem bylo plánované koncertní provedení jeho úspěšného projektu My Bluegrass Heart v Brně rozšířeno o druhé odpolední vystoupení se stejným programem.

Béla Fleck – My Bluegrass Heart na JazzFestuBrno

Béla Fleck s pěticí špičkových spoluhráčů: Michael Cleveland – housle, Sierra Hull – mandolína, kytara, Justin Moses – dobro, banjo, housle, Mark Schatz – kontrabas a Bryan Sutton – kytara přesvědčil a nadchl vyprodané brněnské SONO hned prvními strhujícími skladbami plnými virtuózních výkonů a dokonalé souhry všech šesti muzikantů na scéně. Skladby z dvojalba My Bluegrass Heart postupně excitovaly natěšené obecenstvo. Červená ladička ve tvaru srdce na konci Bélova banja také pomohla k preciznímu zvuku kapely. Vrcholem odpoledního koncertu bylo jejich jedinečné bluegrassové provedení Rhapsody in Blue od George Gershwina, jak můžete posoudit ve video ukázce níže. Po samozřejmém, výborném přídavku nepomohl nadšeným divákům ani pětiminutový bouřlivý aplaus k dalšímu prodloužení koncertu, protože bylo potřeba dodržet časový plán večerního vystoupení.

Velmi trefné a hudebně téměř dokonalé rozšíření hudebních obzorů o bluegrassové srdce Bély Flecka!

Michal Kratochvíl:

S Michalem jsme se shodli, že by se nám náramně hodilo trochu vykouknout za hranice běžně adorovaných stylů a vypravit se podívat na bluegrassovou elitu. Čtyři beznadějně vyprodané koncerty v ČR nasvědčovaly tomu, že by se mělo jednat o výjimečný zážitek a také (alespoň mě) vedly k překvapivému zjištění, kolik je v ČR bluegrassu chtivých fanoušků.

Muzikanti na pódium nastoupili hezky postupně, aby ještě více vybudovali očekávání a pak už nastartovali řádně odsejpající kousky, ve kterých se nešetřilo virtuozitou a precizním přednesem. Hbité prsty všech hudebníků se střídaly v kratičkých, ale nadmíru výživných sólech a celý koncert měl hned od začátku solidní energii. Byť po chvíli mi již po sobě jdoucí bluegrassové pecky ve zběsilém tempu přišly poněkud stejné. Naštěstí to vycítili i muzikanti, a jakožto zkušení harcovníci vědí, že je třeba koncert udržet zajímavý i pro nejen bluegrass hltajícího posluchače. Neváhali tedy zabrousit do progresivnějších vod a představili třeba Our Little Secret. Krásná hra smyčcem na basu kapele hned dodala jinou barvu a vystoupení bylo zase o fous zajímavější. Ve skladbě se vyskytla i americana a výrazná melodie zpříjemnila doposud mírně monotónní večer. Dobrista Justin Moses několikrát dokázal svou univerzálnost, když zahrál jak na banjo, tak i na housle. Mark Schatz si při jedné příležitosti dokonce zastepoval. Byla to však spíše taková úsměvná vskuvka pro pobavení, než nějaký bravurní stepařský výkon. Setlist koncertu byl výrazně zkrácen kvůli následujícímu vystoupení a tak celý set zakončili překrásnou Bélovou předělávkou Rhapsody in Blue (grass). Do bluegrassu přetvořená klasika od George Gershwina nadmíru potěšila nadšené obecenstvo, které odměnilo muzikanty bouřlivými ovacemi ve stoje. Následovat tedy musel ještě přídavek, tentokráte pecka od Flecktones. K dalšímu se však již muzikanti přemluvit nenechali, i když publikum setrvalo v potlesku ve stoje a hlasitém pískání snad ještě dalších pět minut. Vydařený koncert a příjemné rozšíření obzorů. 

SETLIST:

Blue Mountain

Hug Point

Vertigo

Bound To Ride

Round Rock

Our Little Secret

Cold On The Shoulder

Boulderdash

Overgrown Waltz

Baptist

Rhapsody In Blue   Gershwin/Grofe arranged by Bela Fleck

Old Home/Whitewater