Bielska Zadymka Jazzowa 2024

Bielska Zadymka Jazzowa 2024
Naposledy editováno:

13.–⁠⁠⁠⁠⁠17. března, Zabrze a Bielsko-Biała

Naše oblíbená Zadymka Jazzowa se letos uskuteční v předjaří a opět láká na zahraniční i polské hvězdy! Vystoupí například Nduduzo Makhathini, Terence Blanchard, nebo Bałdych & Możdżer.

85 let Blue Note Records

Letošní ročník festivalu se ponese ve znamení 85. výročí založení legendárního amerického vydavatelství Blue Note Records. Tato společnost vydala ve své historii mnoho převratných nahrávek a vytvořila jakousi dokumentaci boje za hudební svobodu v tržních podmínkách, čímž dokázala, že je možné najít správnou rovnováhu mezi čistým uměním a kulturní komercí a zůstat věrný myšlence hudby jako transformativní a revoluční síly. Blue Note je jedním z těch pokladů americké kultury, které měly obrovský vliv na vývoj světového jazzu, včetně úspěchů polských hudebníků a nahrávacích společností.

Na oslavu tohoto výročí jsme se rozhodli uspořádat několik akcí speciálně věnovaných tomuto labelu. Pro milovníky jazzu na celém světě znamená Blue Note Records nejen skvělou hudbu a legendární interprety, ale také nejvyšší kvalitu nahrávek a úroveň vydavatelství. Právě těmto čtyřem prvkům jsme se rozhodli věnovat zvláštní pozornost. V rámci festivalového galavečera v bělském koncertním sále Cavatina Hall budou 16. března představeny dva hudební projekty z rozsáhlé nabídky Blue Note Records – premiérový program tria Nduduza Makhathiniho a materiál z alba „Absence“ vynikajícího trumpetisty a skladatele Terence Blancharda z roku 2021, na kterém se podílí E-Collective a Turtle Island Quartet.

Na kvalitu zvuku a grafické kvality se zaměří výstava obalů alb Blue Note Records spojená s prezentací nahrávek z audiofilských přehrávacích zařízení. Kromě toho vás společně s Akademií výtvarných umění v Katovicích a galerií BWA v Bielsku-Białé zveme na vědecké sympozium věnované umění designu hudebních publikací se zvláštním důrazem na vizuální styl Blue Note. Kurátorem výstavy „Paralelní světy / hudba a obraz“ bude profesor Marian Oslislo, sympozia se zúčastní lidé spjatí se světem výtvarného umění, umělecké kritiky a designu, ale i hudebníci a producenti.

Tradicí jazzového festivalu Bielska Zadymka je udělování sošky a titulu „Jazzový anděl“ hudebníkům, institucím a společnostem, které se nejvíce zasloužily o rozvoj světového jazzu. V letošním roce toto ocenění získá společnost Blue Note Records.

Zadymka živě v sále Cavatina

Hlavní scénou Zadymky v roce 2024 bude Cavatina Hall v Bielsku-Białé. Tato unikátní, první soukromá koncertní hala v Polsku jedinečným způsobem kombinuje nejmodernější technologie s futuristickou architekturou. Kromě výše zmíněných projektů Blue Note se na pódiu představí Antonio Sánchez se svým kvartetem a materiál ze svého alba „The Universe’s Wildest Dream“ představí Marcus Strickland Twi-Life. Na závěr v neděli 17. března pozveme posluchače na polské jazzové gala, během kterého zazní světová premiéra nového projektu Pauliny Przybysz „Insides – Jazz Unveiling“. Festival uzavře „Passacaglia“ Leszka Możdżera a Adama Bałdycha – projekt dvou nejžhavějších jmen polského jazzu. Během galavečera bude houslový virtuos Adam Bałdych oceněn soškou a titulem „Jazzový anděl 2024“.

Śląsk z Góry na Dół / RQS New Tone

Slezsko z hory do dolu je nápad Zadymky na spojení hudby s neobvyklými, turisticky atraktivními místy našeho regionu. Zveme posluchače na výpravu do hlubin země a na vrcholky hor, během níž překonáme 1300 metrů výškového rozdílu mezi výzkumnou komorou č. 8 v dole Guido a chatou PTTK na Szyndzielni. Na tato neobvyklá místa se vydáme v rámci koncertní série „RQS New Tone“, která představuje novou jazzovou hudbu vznikající v různých kulturních centrech naší zeměkoule. Po londýnské scéně, kterou jsme představili v loňském roce, je čas na novou tvář polského jazzu. V Guidu představí materiál ze svého alba „Second“ Siema Ziemia a v Szyndzielni nás Kuba Więcek se svou kapelou pozve na setkání s hudbou z alba „Hoshii“.

Jazz BB

Bielska Zadymka Jazz od samého počátku, tedy již více než 25 let, úzce spolupracuje s místní hudební komunitou. Kontakty s největšími jazzovými umělci, kteří každoročně navštěvují Bielsko-Białou, úzká spolupráce s Komplexem státních hudebních škol, organizované mistrovské kurzy, Festivalová propagační scéna nebo klubové jam sessions významně přispěly k formování mladé jazzové scény v našem městě. V Polsku i v zahraničí je stále více slyšet o hudebnících pocházejících z Bielska-Białé. V rámci nové série Jazz BB v klubu Metrum představíme jejich nejnovější počiny. Letos vás zveme na premiérové koncerty propagující alba skupin Kosmonauci a Tercet Kamila Drábka.
Bielska Zadymka Jazzowa 2024

PROGRAM FESTIVALU

13. 3. 2024 středa

18.30 – 22.30 Důl Guido Zabrze / Slezsko z hory do dolu
18.30 – 19.15 Sjezd výtahem na úroveň – 320 m.
20.00 – Důl Guido – výzkumná komora č. 8
RQS New Tone / koncert
Siema Ziemia
21.30 – 22.00 Odjezd na povrch
19.00 – Vila Sixta BWA Bielsko-Biała / návštěva výstavy
Obaly alb Blue Note Records
Filmová projekce
Blue Note Records Beyond The Notes

14. 3. 2024 čtvrtek

17.00 – Galerie SFERA Bielsko-Biała / Festivalová propagační scéna
Koncert
19.00 – Sál Cavatina Bielsko-Biala / Koncerty
Marcus Strickland Twi-Life
Antonio Sánchez Quartet
22.45 – Metrum Jazz Club Bielsko-Biała / Jazz BB / koncert
Kosmonauci (premiéra alba)
Jam session

15. 3. 2024 pátek

17.00 – Galerie SFERA Bielsko-Biała / Festivalová propagační scéna
Koncert
18.00 – 18.30 Odjezd lanovkou do Szyndzielnie
20.00 – Chata na Szyndzielni / Slezsko z dolu na hory
Přivítání – Horalská kapela Śtyry a přátelé RQS New Tone/ koncert
Kuba Więcek – Hoshii
22.00 – Sjezd do města
22.45 – Metrum Jazz Club Bielsko-Biała
Jam Session

16. 3. 2024 sobota

10.00 – 16.00 Willa Sixta BWA Bielsko-Biała / Vědecké sympozium
Grafika Blue Note Records – Paralelní světy / Obrazy a zvuky
17.00 – Galerie SFERA Bielsko-Biała / Festivalová propagační scéna
Koncert
19.00 – Sál Cavatina Bielsko-Biala / Blue Note Records Gala / Slavnostní ceremoniál a koncerty
Předání ceny „Jazzový anděl 2024“ společnosti Blue Note Records
Nduduzo Makhathini Trio (polská premiéra)
Terence Blanchard E-Collective a Turtle Island Quartet
22.45 – Jazzový klub Metrum / JazzBB
Tercet Kamily Drábkové (premiéra alba)
Jam Session

17. 3. 2024 neděle

17.00 – Galeria SFERA Bielsko-Biała / Festival Promotion Stage
Koncert
19.00 – Sál Cavatina Bielsko-Biala / Polský jazzový galakoncert / Koncerty a slavnostní ceremoniál
Paulina Przybysz / Insides – jazzová premiéra
Předání ceny „Jazzový anděl 2024“ Adamu Bałdyszovi
Leszek Możdżer & Adam Bałdych „Passacaglia“
22.30 – Cavatina Hall Bielsko-Biała
Autogramiáda a jam session