Trio Billa Frisella se s námi podělilo o svůj svět

Trio Billa Frisella se s námi podělilo o svůj svět

Naposledy editováno:

Bill Frisell trio, 23. 11. 2023, Jazz Dock, Praha

Legenda světové kytary již počtvrté vystoupila v Jazz Docku! Tentokrát po dvou letech a opět se svým oblíbeným jazzovým triem, společně s kontrabasistou Thomasem Morganem a bubeníkem Rudy Roystonem!

Bez nějakých okolků se trojice muzikantů pustila do práce a hned od začátku hudba tak nádherně plynula, že jsem úplně ztratil pojem o čase. Nač koncert zbytečně kouskovat a rozmělňovat to nádherné napojení a souznění muzikantů. První ucelený blok trval nějakých padesát minut a bylo opravdu co poslouchat. Vydal jsem se s triem na líbeznou cestu různými zákoutími hudby Billa Frisella a tento trip nebral konce. Když se i Bill na pódiu zazubil jak malé děcko, bylo jasné, že na scéně panuje naprostá pohoda. Jistota a uvolněná rozehranost čišila z každého z trojice muzikantů, což jim umožňovalo fungovat jako jeden organismus. Z jejich semknutého napojení přirozeně vyvěrala sóla, která byla obohacením a tmelem pečlivě vystavěného vystoupení. Když došlo na pro Billa typickou americanu, zavládlo v klubu nesmírné blaho a nebyla nouze o extatické momenty. Po celou dobu vystoupení si bylo možné užívat citlivou práci s dynamikou a jak jsem již načrtnul výše, byl to slastný trip plný citu a souznění. Skvostná byla i jejich práce s tradicí a množstvím barev, které do své hudby dokážou takto unikátní muzikanti promítnout. Vytváří svůj vlastní svět a perfektně nám ho dovedli zprostředkovat a podělit se o něj.

Neutichajícími ovacemi jsme si vyžádali dokonce dva přídavky! Po tomto slastném žrádýlku jsem se potácel noční Prahou a étericky se dovznášel na tramvaj. Nádherný zážitek!


Fotky: Jakub Macháček