Severní kytarový vítr Lyft Tria

Severní kytarový vítr Lyft Tria

Je libo jazz ochucený psychedelickým rockem, ambientem a filmovou hudbou? S čistými melodiemi, atraktivní jednoduchostí a jasným názorem na to, jak má znít kytarové trio? Pak si poslechněte švýcarskou trojku LYFT TRIO. Nedávno vyšlo jejich třetí album. Jmenuje se „Nord“ a vyšlo 1.září na značce Sulane z Lucernu, odkud jsou i protagonisté.

Lyft Trio (neplést si to se švédskými nikotinovými sáčky!) vede kytarista Mario Castelberg, autor veškerého repertoáru. Studoval u Eda Partyky, Kalle Kalimy a Franka Möbuse. S Lyft Triem, který založil, vydal debutové album v roce 2018 („Traveller“), druhé album následovalo o tři roky později – „Weit“ (s hostujícím saxofonistou Johnem Voirolem). Kytarista působí také v dalších kapelách a projektech (Louis Cole, Genevieve Artardi, Gerry Hemingway atd.).

Lyft Trio dále tvoří baskytarista Joel Banz, který je i významným producentem napříč žánry, a bubeník Janic Haller, žák např. Gerryho Hemingwaye, vyhledávaný sideman (Kwadrat, Mareille Merck´s LARUS, The Incredible Exploding Cat Experience, Nährwerk a další).

Žánrová směs, jež posluchače čeká, je bohatá a chutná. Sami aktéři, pokud chtějí přiblížit svoji hudbu potenciálním zájemcům, charakterizují ji jako směs Radiohead, Tonbruket, Billa Frisella a Supersilent.

V osmi Castelbergových skladbách se stále něco děje, a děje se to s nesmírnou lehkostí, přehledem i nadhledem, někdy i podhledem; je radost poslouchat něco tak vytříbeného a měkce usazeného, přesto vzrušujícího. Úvodní „Escape“ se po neidiomatickém antré a kytarových eskapádách změní v dynamicky proměnlivou blues-jazz-rockovou jízdu. Následující track „Arvenstübli“ je sycen minimalismem, mysteriózní náladou a zvukomalbou. V „Aus Gutem Grund“ se mísí narockovělá, šlapající Americana se zvukovými experimenty a´la King Crimson a jazz-rockem. Balada „Iso“ je prosycena zprvu ambientem a youngovsky lahodnou kytarovou melodií, posléze notně zdrsní. Radostná jazzůvka „Birds“ doslova rozkvétá, protkaná také baskytarovými vyhrávkami a především nadýchanou kytarou, jež se v závěru nebojí ani flamenca. V „Back Or Forth“ trio v naprosté pohodě rozverně skotačí. Aby byl posluchač náležitě zaskočen dalším trackem – „On Point“ začíná přemítavě, ale pak se vyřine nemilosrdně brutální zvuk, zkreslený, předimenzovaný. V závěru dojde sice k zjemnění, ale uši jsou ještě stále zahlceny předchozí erupcí. Závěr skvělého alba je ve znamení „Solidní osobnosti“, čili „Gefestigte Persönlichkeit“, s bezmála šamanským rytmem, ambientní a poté psychedelickou i jinak kouzlící kytarou.

Severní kytarový vítr Lyft Tria

Severní kytarový vítr Lyft Tria

obal
zvuk
hudba
Hodnocení čtenářů16 Hlasů
4.7
Hodnocení