Emily Kuhn a její jazzoví duchové

Emily Kuhn a její jazzoví duchové

Letos v létě se objevilo druhé album chicagské trumpetistky a skladatelky EMILY KUHN. Zove se „Ghosts Of Us“ a vyšlo stejně jako debut „Sky Stories“ (2020) prostřednictvím labelu BACE Records digitálně, na CD a tentokrát i na LP.

Emily Kuhn je významnou představitelkou současné jazzové scény v Chicagu. Absolventka envirometálních studií a jazzové trubky, kdy jí byli pedagogy např. Eddie Henderson a Sean Jones, je kapelnicí jazzového kvinteta pod svým jménem a noneta Helios. Mimo nich pravidelně hraje v celé řadě souborů napříč jazzovou a latino-americkou scénou…

Jazzové skladby Emily Kuhn jsou ochuceny rockem, Americana a komorní vážnou hudbou. Šest kompozic, jež tvoří album „Ghosts Of Us“, bylo napsáno během covidové pandemie. Jejich tématy je osamění, touha, zármutek a téměř dystopické pocity. Jako v případě úvodní, titulní skladby, která vznikla po ranní procházce opuštěnými městskými ulicemi.

Album nahrálo kvinteto, jež vedle lídryně tvoří další excelentní chicagští instrumentalisté: kytarista Erik Skov, klavíristka Meghan Stagl kontrabasista Kitt Lyles a bubeník Gustavo Cortiñas.

Již zmíněný titulní track působí měkce, obestřen lehounkou melodií, tón trubky je až průhledný; postupně díky sólovým chorusům nabývá skladba na intenzitě, v níž se ale zračí strach. Hutnější, jakoby valivý rytmus, proměnlivá dynamika a jemné i vznětlivé emoce zdobí následující skladbu „Respire“. V bezmála osmiminutové „In Lieu of Certainly, Movement“ se pokusila autorka Emily Kuhn zachytit pocit šlapání vody, čili neschopnost pohnout se kupředu. Dynamicky proměnlivou, téměř cinematickou náladu zdobí perlivé klavírní sólo s inspiracemi ve vážné hudbě, postupné zahušťování materie a při sólech trubky a kytary šťavnatost a tah. „When It Rains“ představuje svěží bopovku, nekomplikovanou, tučně prorostlou sóly, včetně vznětlivých bicích; kvinteto tu hraje vpravdě jako o život! „When the World is Young“ (mimochodem nerozměrnější skladba alba – 8:25) zkomponovala Kuhn pod vlivem post-apokalyptických filmů. Proto je to balada zasmušilá, jímavě melancholická, zobrazující pustinu; sóla trubky a kontrabasu doslova rvou srdce. Album ale nakonec vrcholí nadějeplnou skladbou „Home“, s triumfální melodií a vřelými sólovými chorusy.

Emily Kuhn a její jazzoví duchové

Emily Kuhn a její jazzoví duchové

obal
zvuk
hudba
Hodnocení čtenářů1 Hlas
4
Hodnocení