Ron Carter se důstojně rozloučil na Prague Sounds

Ron Carter se důstojně rozloučil na Prague Sounds

Ron Carter Foursight quartet, Rudolfinum, Praha, pátek 3. listopadu 2023

Již příchod na scénu Rudolfina dal tušit, že je obecenstvo na jazzovou legendu značně natěšeno. Kvartet ve složení Ron Carter – kontrabas, Renee Rosnes – piano, Jimmy Greene – tenor sax a Payton Crossley – bicí si úvodní ovace náležitě vychutnal.

Ron Carter se důstojně rozloučil na Prague SoundsPak se všichni zúčastnění chopili svých nástrojů, případně za ně usedli, a spustili 50 minut souvislé hudby, kdy přecházeli z jednoho standardu do druhého. Proložili je šťavnatými sóly a snad každý příznivec klasického jazzu si musel chrochtat blahem. Pomineme-li zvuk neadekvátní vystoupení tohoto formátu, jednalo se vskutku o oslavu klasického jazzu, jak se patří. Chybu bych nehledal ve zvukaři, ale v Rudolfinu samotném, které jaksi nebylo koncipováno pro takovouto hudbu. Praha v tomto ohledu skutečně zaspala a velmi mě mrzí, že tu není vhodný koncertní sál, který by splňoval světové parametry a mohl hostit takovéto význačné koncerty. Smutně tak můžeme hledět za hranice, třeba na sever… Doufejme, že se někdy dočkáme!

Když dohráli svou dlouhou úvodní část, Ron nám sdělil, že koncert věnují svým zesnulým hudebním kamarádům a nádherně a procítěně zahrál v duu pouze s Renee. To byl pro mě asi nejsilnější moment koncertu. Zbytek setu byl odehrán s patřičným šarmem a grácií hodnou legendy, jakou Ron Carter skutečně je. Překvapit samozřejmě neměl čím, ale bylo to nesmírně milé a důstojné vystoupení a je neuvěřitelné, v jaké formě Ron stále je, vzhledem k jeho požehnanému věku. Údajně šlo o jeho poslední koncert v Praze… Ale kdo ví?

Ron Carter se důstojně rozloučil na Prague SoundsFotky:  Patrick Marek, Prague Sounds