Hudební festival Music is… uvede světovou premiéru skladby Benedicte Maurseth

Hudební festival Music is… uvede světovou premiéru skladby Benedicte Maurseth

Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Music is… (dříve Americké jaro) uzavře 9. listopadu od 19.30 hod. v Divadle X10 dvojice předních norských hudebníků: hráčka na hardangerské housle, skladatelka a spisovatelka Benedicte Maurseth a varhaník Sigbjørn Apeland. V jejich hudbě se odráží respekt k tradicím i odvaha experimentovat. Na severský folklor nenahlížejí jako na posvátnou tradici, ale jako na zdroj živé komunikace napříč časem i generacemi. Koncert pořádá Music is ve spolupráci s Prague Music Performance.

Benedicte Maurseth, která se v Praze představí poprvé, hraje na norský lidový strunný nástroj  hardangerské housle. Ve svých skladbách a improvizacích se nesnaží konstruovat utopickou minulost: Se svým dávným nástrojem promlouvá k naší době skrze sugestivní rytmy, melodickou pružnost a překvapivou harmonii definovanou bohatou rezonancí nástroje i jeho strun. V loňském roce Benedicte Maurseth vydala úspěšné album Hárr. Varhaník, etnomuzikolog a producent Sigbjørn Apeland je dlouholetým členem norské improvizační scény. Jeho vlastní tvorba je osobitým mixem lidové hudby, chrámové hudby a improvizace a spolupracuje s hudebníky od folku, přes jazz až po elektroniku.

Program bude mixem tradiční norské hudby pro hardangerské housle, nových skladeb mých i Sigbjørna Apelanda, to vše s prvky současné a volné improvizované hudby,“ uvádí k programu Benedicte Maurseth. Večer vyvrcholí provedením světové premiéry její nové skladby s názvem Mirra, kterou Benedicte Maurseth a Sigbjørn Apeland provedou společně s českým PMP Ensemble. „Mirra je staré slovo v mém dialektu, které označuje, když se stádo sobů společně prožene krajinou. Jsem velmi nadšená a poctěná, že mohu v Praze vystoupit a představit novou skladbu! Těším se na všechny ostatní hudebníky,“ dodává Maurseth.

Více informací je k dispozici na www.musicis.cz.