Carles Margarit Quartet okouzlí spojením jazzu a poesie – soutěž o 3× 2 vstupenky  

Carles Margarit Quartet okouzlí spojením jazzu a poesie – soutěž o 3× 2 vstupenky  

Nový koncepční program španělského saxofonisty a skladatele Carlese Margarita má navíc hluboký osobní rozměr. Carles zhudebnil poesii svého nedávno zesnulého otce, jednoho z nejvýznamnějších španělských básníků Joana Margarita. Hudebně-poetický večer proběhne 12. listopadu 2023 v pražském jazzovém klubu U staré paní.

Spolupráce syna s otcem byla dlouhodobá a krásná. Carles často doprovázel autorskou recitaci básní Joana Margarita improvizacemi na saxofon. Otcova poesie, psaná španělsky i katalánsky, posloužila také jako koncepce Carlesova alba No era lluny ni difícil (Nebylo to daleko ani obtížné), které bylo živě představeno v rámci prestižního Barcelonského jazzového festivalu 2013.

Je naprosto přirozené, že po smrti Joana Margarita v roce 2021 se syn rozhodl složit poklonu otci koncertním programem. Nazval ho výstižně No se pierde la señal, recordando a Joan Margarit, tedy Signál se neztrácí, vzpomínáme na Joana Margarita. Básně by přitom měly zaznít jak zhudebněné, tak recitované s hudebním podkresem.

K projektu Carles Margarit přizval uznávanou barcelonskou zpěvačku Lauru Simó, která má na kontě víc než tucet alb pod vlastním jménem, v duu Pianogrosso, s Tete Montoliu Trio či s Gran Canaria Big Bandem. Dalšími členy kvarteta jsou pianista Xavier Algans a kontrabasista Guillermo Prats.

Carles Margarit je absolventem barcelonské Conservatori del Liceu, věhlasné bostonské Berklee College Of Music, kde vystudoval skladbu, a barcelonské Escola Superior de Música de Catalunya, kde se zaměřil na studium jazzové a moderní hudby. Mimochodem, sám dnes působí také jako inovativní pedagog, který vyvinul vlastní strategii k maximální podpoře talentu studentů během výuky. Odborně působil mimo jiné na argentinské University of the Litoral a na brazilské University Of Belém.

Jako hudebník věnoval Carles svůj talent jazzu i klasice. Ve Španělsku spolupracoval s Julià Carbonell Symphony Orchestra, v Argentině se Santa Fe Jazz Ensemble, v Brazílii se Sam Big Bandem a v Belgii s Brussels Jazz Orchestra. Stejně rád ovšem hraje i s malými sestavami. Prosadil se také jako skladatel scénické hudby, například pro televizní dokumentární filmy.

Koncert je součástí koncertní série Jazz Meets World.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

Jak se jmenuje aktuální koncertní program, který Carles Margarit v Praze představí?

Odpovědi zasílejte pomocí soutěžního formuláře do 7. 11. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.