Listopadové koncerty z produkce Rachot
GoGo Penguin

Listopadové koncerty z produkce Rachot

Timber Timbre (Kanada) – 4. 11. 2023, 19:30, Palác Akropolis

Timber Timbre přijíždí s dosud nejdokonalejším a nejpoutavějším albem Lovage, ve kterém se mu podařilo spojit zdánlivě nesourodé vlivy. Pod názvem Timber Timbre se skrývá kanadský hudebník Taylor Kirk (kytara, zpěv), kterého na současném evropském turné doplní Mike Dubue (piáno, syntezátor, zpěv) a Adam Bradley Schreiber (bicí, perkuse). Kirk, se svou pověsti kazatele se zádumčivým hlasem, bývá přirovnáván k Nicku Caveovi nebo Johnnymu Cashovi. Po šesti letech vydává nové dlouhohrající album Lovage (vychází 6. 10. 2023), v produkci svého spoluhráče Michaela Dubue. Jako inspirační zdroje Kirk uvádí bohatou zvukovou paletu Briana Wilsona a rozjímavou melancholii Leonarda Cohena, překvapivě i Sun Ra, Alice Coltrane nebo italské zpěváky Pino Daniele a Paolo Conte.

Rəhman Məmmədli (Ázerbájdžán) – 5. 11. 2023, 19:30, Palác Akropolis

Hudební novotvary s fascinujícím zvukem i autentickým prožitkem vznikají kolizí moderních nástrojů s lokálními styly. Příkladem je pouštní blues ze Sahary, právě tak jako kytarová subkultura z Ázerbájdžánu. Tři generace virtuózních hráčů transponovaly jemná glissanda i mikrotonální ozdoby místní tradice na hmatník elektrické kytary. Rəhman Məmmədli se narodil v konfliktním regionu Karabach, čerpal jak z klasiky mugham, tak i z odkazu lidových bardů ashiq. Vytvořil unikátní kytarovou techniku, v níž je melodická linka ukryta pod několika vrstvami ornamentů. Výsledkem jsou zvukové hlavolamy, spřízněné s psychedelickými kytarami Kalifornie 60. let. Díky precizně vybroušenému stylu si Məmmədli vysloužil přezdívku „muž se zpívajícími prsty“. 

Henry Now – Chris Cutler, Fred Frith, Tim Hodgkinson, John Greaves – 7. 11. 2023, 19:30, Palác Akropolis

Henry Now volně navazují na Henry Cow, nejodvážnější  kapelu hnutí Rock In Opposition, která zásadně ovlivnila tehdejší i tuzemskou alternativní scénu scénu a ve své době sdílela pódia s ranými Pink Floyd, Soft Machine či Cpt. Beefheartem. I když nepřímo ovlivnili mnoho hudebníků na obou stranách Atlantiku, jen málokdo se odvážil přímo napodobit jejich tvorbu, která dalece přesahovala kategorii hudební progrese. Z nekonečného výčtu jmen, se kterými členové Henry Now spolupracovali, vybíráme: The Residents, Bill Laswell, Robert Wyatt, Brian Eno, Iva Bittová, John Zorn, Laurie Anderson, Daevid Allen, Ensemble Modern nebo David Thomas.

70. léta se do historie otiskla jako zlaté období experimentálního rocku, který hluboce ovlivnil následující generace. Hudebně nejodvážnější sestavou éry byli Henry Cow. Sestavou prošly dvě desítky špičkových hráčů. Ti nejvýznamnější, bubeník Chris Cutler, baskytarista Jon Greaves, multiinstrumentalisté Fred Frith a Tim Hodgkinson se setkávají v obnovené sestavě Henry Now. Není to rutinní revival, ale počin, který daleko přesahuje formát uměleckého návratu. Hudba Henry Cow byla věčně proměnlivá a neopakovatelná, nová sestava nabízí neopakovatelnost v současné dimenzi, obohacené o půl století hudebního vývoje. Henry Now propojují rockovou progresi, novou hudbu i improvizaci na bázi permanentního vývoje, jako věčný pohyb, který stále odmítá vžitá klišé a pravidla: „Nebudeme opakovat naše staré skladby, jsme otevřeni novým ponorům do neznámých zvukových pastvin. Zůstáváme věrni zásadám, které byly za vším, co jsme dělali v minulosti.“

Steve Coleman (USA) – 15. 11. 2023, 20:00, Jazz Dock

Steve Coleman je dle mého stejně důležitý jako John Coltrane, tvrdí jazzový pianista Vijay Iyer. Během své padesát let trvající dráhy Steve Coleman detailně zmapoval cesty jazzové improvizace, její vztah k africkým kořenům i filozofickým konceptům. Ovlivnil dvě generace jazzmanů a byl jedním z iniciátorů hnutí M-base, které vzniklo v 80. letech v Brooklynu a vedle hudby zahrnuje i tanec a poesii. I když laické veřejnosti jeho zásluhy unikají, mezi jazzmany a odborníky se těší nejvyššímu respektu. Svá alba nabízí bezplatně ke stažení, velké úsilí věnoval jazzové osvětě, jeho týdenní workshopy  v Jazz Gallery v New Yorku v letech 2004-2013 vstoupily do historie. Svůj muzikantský život strávil hledáním nových cest, které obohatily hudební svět. Jeho myšlenky, kdysi považované za nekonvenční a nepřístupné, se staly páteří současného jazzu. V Praze s ním vystoupí špičkoví spoluhráči, kanadský basista Rich Brown a americký bubeník Sean Rickman

GoGo Penguin (Velká Británie) – 19. 11. 2023, 20:00, Divadlo Archa

GoGo Penguin se vrací do Prahy s novým albem Everything Is Going To Be OK. Nové album se zrodilo v těžkém období plném osobních otřesů a ztrát. Kapela využila nabídky uchýlit se do nahrávacího studia a najít zde útočiště. Výsledný projekt čerpá svou sílu ze společného porozumění a empatie. Přes naše těžkosti společně vyjdeme silnější: Everything Is Going To Be OK.

Laurie Anderson with Sexmob: Let X=X – 21. 11. 2023, 20:00, Divadlo Archa

Vizionářka hudebně-vizuální avantgardy představí v Praze průřez svojí tvorbou, od mistrovského debutu Big Science (1982) až po současnost. Není to retro. Nový, stylově vybroušený tvar dodá její hudbě renomovaná newyorská skupina Sexmob. Očekávejte fascinující divadelní nápady, příběhy balancující na hraně paradoxu i ostře nápaditá aranžmá. Zatímco ve 20. století stála avantgarda i popularita proti sobě, Laurie Anderson to jako jediná změnila. Patří do společenství podobně smýšlejících, ale v tvorbě rozdílných skladatelů jako Phil Glass, Steve Reich, John Cage, Brian Eno či Lou Reed. 

Svojí všestranností představuje Laurie Anderson renesančního umělce, transplantovaného do umělecké komunity New Yorku. Studovala sochařství a hru na housle, pracovala s jazykem, technologií a vizuálními prostředky. Píše knihy, hudbu k filmům, pracuje jako režisérka, fotografka a její příběhy dokážou v několika větách obsáhnout nadčasové filozofické paradoxy. Na současném turné přidává hříčky s publikem. Vybídne diváky, ať 10 vteřin křičí ve stylu Yoko Ono jako protest proti čemukoli co si vyberou. Jako poklonu svému už nežijícímu manželovi Lou Reedovi si nevybrala žádný masově známý song, ale skladbu z alba Lulu, které Reed natočil s Metallicou. Zazní s hutným doprovodem pětice Sexmob, kterou vede trumpetista Steven Bernstein. Ten hrál od roku 1990 s Lounge Lizards, pravidelně vystupoval v legendárním klubu Knitting Factory. Jako aranžér či spoluhráč patří k nejvyhledávanějším, spolupracoval s umělci jako Antony And The Johnsons, Leonard Cohen, Lou Reed, Marianne Faithfull, Bill Frisell, Medeski, Martin & Wood.