Soutěž o 3× 2 vstupenky na FOLKADU

Soutěž o 3× 2 vstupenky na FOLKADU

Folkadu zvou na dobrodružnou cestu židovskou hudbou a jazyky. Izraelsko-německé trio Folkadu ve svém repertoáru přesvědčivě spojuje muziku sefardských i aškenázských Židů, písně zpívané v ladino, jidiš i hebrejštině, skladby důvěrně známé i opomíjené a zapomenuté. Nejde ovšem o žádný „výchovný koncert“, dojem z vystoupení tria bývá okouzlující a povznášející. Přesvědčit se o tom můžeme 2. listopadu 2023 v pražském Divadle Dobeška.

Středobodem kapely Folkadu je zpěvačka a hráčka na dechové nástroje, charismatická Yael Gat. Přitom se zdálo, že její hudební kariéra bude nalinkovaná úplně jinak než k putování Evropou s vlastní skupinou. Narodila se v Haifě a od 11 let studovala hru na trubku. Tu klasickou. Na Buchmann-Mehta School Of Music v Tel Avivu obhájila bakalářský titul, získala 1. cenu jako sólistka universitního komorního orchestru a zdálo se, že se vydá na klidnou a zajištěnou dráhu uznávané interpretky artificiální hudby. Vystupovala s Izraelským symfonickým orchestrem, Haifským symfonickým orchestrem či Izraelským operním orchestrem. Na turné s klasickými tělesy si zahrála v Brazílii, Švýcarsku i v newyorské Carnegie Hall. Za zvláštní čest považuje účinkování v izraelském nastudování Aidy v koprodukci s orchestrem milánské La Scaly. Jenže osud ji vedl k mnohem osobnějšímu a intimnějšímu vyjádření. Vášeň a radost tradiční hudby našla vlastně díky smutku po domově.

V roce 2013 Yael Gat totiž odcestovala do Německa, aby zde dokončila vysokoškolské vzdělání magisterským stupněm na universitě (Hochschule für Musik und Theater) v Mnichově. Během života v Německu jí ovšem bolestně chyběla rodina a také kultura, která ji odmalička obklopovala. Toužila znovu prožívat atmosféru vřelých rodinných setkání, na kterých se mluvilo jidiš i ladino. Stýskalo se jí po chvilkách, kdy s tátou o víkendech poslouchali hebrejské lidové písně. A rozhodla se překonat stesk tím, že vyjádří svoje kořeny muzikou. Když v roce 2016 převzala universitní diplom, nenastoupila na plný úvazek do žádného renomovaného orchestru, ale rozhodla se vydat na nejistou cestu umělkyně na volné noze. Založila kapelu Folkadu. Brzo s ní získala věrné publikum nejen v Německu. Usadila se v kosmopolitním Berlíně a krom Folkadu spolupracuje s řadou tamních umělců, od ansámblů klasické hudby až po tvůrce elektronické muziky.

V sestavě Folkadu samozřejmě nefiguruje Yael Gat „jenom“ jako autentická zpěvačka tradičních hebrejských, ladino či aškenázských písní, ale vzhledem ke svému vzdělání také coby instrumentalistka. Z procítěného zpěvu snadno sklouzne k sólu na trubku, křídlovku nebo tradiční, zdobný, starobylý, slavnostní dechový nástroj šofar, vyrobený ze zvířecího rohu. Nebo ve správný čas přidá temperamentní doprovod na perkuse.

Ve Folkadu doprovází Yael Gat akordeonista, zpěvák a perkusista Simon Japha a hráč na oud a zpěvák Doron Furman.

Koncert je součástí koncertní série Jazz Meets World.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

Jak se jmenuje aktuální album Folkadu vydané v letošním roce?

Odpovědi zasílejte do 29. 10. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.