Aerovka Jazz Fest 2023 v Kopřivnici

Aerovka Jazz Fest 2023 v Kopřivnici

Aerovka Jazz Fest, Katolický dům Kopřivnice, sobota 14. 10. 2023

Aerovka Jazz Fest připomíná významného kopřivnického rodáka, skladatele, režiséra a rozhlasového redaktora Zdeňka Petra, autora slavné Písně pro Kristýnku z roku 1953, interpretované Waldemarem Matuškou, viz www.hudba-pritelkyne.cz. Dalším jeho slavným šlágrem byla v roce 1959 složená píseň Červená aerovka nazpívaná Rudolfem Pellarem, která dala název kopřivnickému festivalu pořádaném v kopřivnickém Katolickém domě naproti krásného kostela sv. Bartoloměje. K zahájení festivalu se přidal Jiří Petr, syn Zdeňka Petra.

Sobotní festivalový program zahájila moravská kapela Kahoma Trio, které vzniklo poté, co se k pianistovi Janu Kavkovi a kontrabasistovi Marku Dufkovi připojil zkušený bubeník Kamil Slezák. Nedávno vydalo Kahoma trio album s názvem In The Woods, ze kterého byl sestaven festivalový koncert. Předvedená hudba tria byla nápaditá, plná zajímavých interakcí a dialogů mezi všemi členy. Pro někoho možná trochu příliš minimalistická, ale plná současného jazzu a na závěr i silné energie. Velmi příjemné zahájení sobotního závěrečného večera festivalu umocněné skvělým zvukem firmy JD AUDIO z Ostravy.

Setlist:

Saturday afternoon + Room 420; Some dream; Weird stuff; What’s Next; In The Woods; Late Night Thinking.

Očekávaným hudebním vrcholem sobotního večera a pravděpodobně i celého festivalu bylo vystoupení charismatického kytaristy Rudyho Linky s ještě zkušenějším, americkým pianistou Gilem Goldsteinem, držitelem pěti cen Grammy. Velmi srozumitelné hudební rozhovory dvou světem protřelých jazzmanů, vystupujících společně letos poprvé v Evropě, zaplnily celý sál Katolického domu a obšťastnily všechny nadšené posluchače velkou radostí z jejich hudby. Jádrem jejich koncertu nebyly všeobecně známé standardy jako My Funny Valentine, ale vlastní skladby Gila a Rudyho, které naplnily srdce každého jazzově vnímavého diváka.

Setlist:

Too Young to Go Steady (Adamson/McHugh); City Lights (Gil Goldstein); Farfalla (Gil Goldstein); Se Weary (John Abercrombie); My Funny Valentine  (Richard Rodgers/Lorenz Hart); Big Blues (Jim Hall); The End of a Love Affair (Edward Redding); Satiricon (Rudy Linka); Folks Close to our Farm (Rudy Linka); Stephanie’s New Walz (Rudy Linka); Across (Rudy Linka).

Závěrečné číslo festivalového programu, duo Endru & JeN Hovorka, bylo pro mne značnou neznámou. Ondřej Havlík, vystupující pod uměleckým jménem Endru, mistr světa v loopingu a několikanásobný mistr ČR v beatboxu, s klávesistou a beatboxerem JeNem Hovorkou spustili v Kopřivnici nečekaně zábavnou show. Energické improvizace obou muzikantů postavené na loopovaných groovech excitovaly nejen mladší posluchače. Opravdu povedený závěr Aerovka Jazz Festu!

Třetí ročník Aerovka Jazz Festu přivedl do zaplněného Katolického domu v Kopřivnici během třech večerů celkem sedm jazzových kapel, kromě výše uvedených, také sestavy: Saxtet Janáčkovy konzervatoře, Fanfán Tulipán, Mike Parker Quartet, Lenka Dusilová a Aid Kid. Už se těším na čtvrtý ročník.