Festival Jazz On5 přivítá Scofielda, Ellinga i Kennedy Administration!

Festival Jazz On5 přivítá Scofielda, Ellinga i Kennedy Administration!

Ve spolupráci s městskou částí Prahy 5 připravil smíchovský klub Jazz Dock prestižní hudební přehlídku Jazz On5. Během osmi večerů se na pódiu u Vltavy vystřídají takové světové hvězdy, jako jsou dvojnásobný držitel Grammy Kurt Elling, legendární kytarista John Scofield nebo brooklynská groovová kapela Kennedy Administration.

„Stylově bude Jazz On5 pestrobarevnou mozaikou, ve které si každý divák nalezne svůj díl hudby. Zazní moderní jazz, fusion, pop-soul, blues i funk,“ říká o festivalu, který se uskuteční ve dnech 3.–10. listopadu, manažer Jazz Docku Jakub Lederer.

O zahájení se postará 3. listopadu vynikající klavírista a skladatel James Francies, který přijede se svým triem vůbec poprvé do ČR. Francies patří mezi současné velké talenty a nové tváře americké jazzové scény a je obdivován pro svůj explozivní styl hraní na klavír i syntezátory, barevné harmonické textury a hudbu plnou dramatických změn a rychlých běhů. To vše doplňují energické bicí Damiona Reida a virtuózní kytara Mika Morena.

O den později ovládne pódium sedmičlenná francouzská partička Malted Milk. Jejich hudba kombinuje klasické bluesové melodie s moderními prvky, propojuje je s funkem a soulem, čímž vytváří jedinečné a dynamické hudební spojení.

Významnou stopu na festivalu zanechají dvě významné osobnosti jazzu – bubeník Daniel Šoltis a newyorský varhaník Brian Charette. Nejprve se představí v Triu společně se saxofonistou Ondřejem Štveráčkem, o den později uspořádají exkluzivní workshop, na kterém předvedou mnoho různých způsobů interpretace a dají každému možnost si s nimi společně zahrát.

Večerní program bude poté pokračovat speciálním programem, ve kterém jedni z nejlepších saxofonistů české jazzové scény vzdají hold velikánovi světového jazzu Waynu Shorterovi. Dalším z vrcholů bude koncertní program Czech Jazz Legends. V rámci jednoho večera budete moci vidět a slyšet tři významné postavy tuzemské hudební scény, které se výrazným způsobem zapsaly do vývoje jazzu. Těšit se můžete na Janu Koubkovou, Jiřího Stivína a Emila Viklického. Každý umělec vystoupí se svojí aktuální sestavou a představí svou současnou tvorbu i skladby z dřívějších alb.

Závěrečné tři dny festivalu nabídnou jedno velké hudební jméno za druhým. Nejprve se dočkáme dvojnásobného držitele Grammy Kurta Ellinga, který společně s kytaristou Charliem Hunterem a úžasnou rytmikou uvede svůj program SuperBlue. Hladina Vltavy nezůstane klidná ani u koncertu brooklynské groovové kapely Kennedy Administration. Do Prahy přiváží neodolatelnou směs soulu, funku, jazzu i rocku. Závěrečnou třešničku na dortu obstará kytarová legenda John Scofield, který tentokrát vyráží na turné s fenomenální rytmickou sekcí: bubeníkem Billem Stewartem a kontrabasistou Vicentem Archerem.

Podrobný program naleznete na webu Jazz Docku: https://www.jazzdock.cz/cs/festival/jazz-on5-5

SEZNAM KONCERTŮ:

🎷 James Francies Trio (USA) – 03. 11. / 20:00

🎷 Malted Milk (FRA) – 04. 11. / 20:00

🎷 Gerald Clark & Jiří Maršíček – 05. 11. / 18:00

🎷 Šoltis Charette Štveráček Super Trio – 05. 11. / 21:00

🎷 Workshop Brian Charette & Daniel Šoltis – 06. 11. / 15:00

🎷 Tribute To Wayne Shorter – 06. 11. / 20:00

🎷 Czech Jazz Legends – 07. 11. / 19:00

🎷 Kurt Elling & Charlie Hunter (USA) – 08. 11. / 20:00

🎷 Kennedy Administration (USA) – 09. 11. / 20:00

🎷 John Scofield Trio (USA) – 10. 11. / 20:00