Itamar Borochov Quartet v olomouckém Tibetu a pražském Jazz Docku

Itamar Borochov Quartet v olomouckém Tibetu a pražském Jazz Docku

Jazz Tibet Club Olomouc, pondělí 9. 10. 2023 (fotoreport)

S trochou nejistoty, bez hlubší znalosti hudby izraelského trumpetisty Itamara Borochova jsem přesvědčoval svoje přátele ke společné návštěvě jeho koncertu v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Silné dojmy kolegy Michala Kratochvíla po koncertu Itamara Borochova o den dříve v Jazz Docku poznamenaného zprávami o přepadení Izraele a jeho doporučení: „Těš se!“ změnilo moji nejistotu ve zvědavost.

Zaplněný klub přivítal nadšeně mezinárodní kvartet ve složení Itamar Borochov – trubka, Rob Clearfield – piano, Luca Fattorini – basa a Amir Bar Akiva – bicí. Itamar tu vystoupil podruhé po své přesvědčivé premiéře před čtyřmi lety. Jeho úvodní dlouhé, rozjímavé až meditativní skladby z nedávno vydaného alba Arba připravily dokonale vnímavé diváky na následné hudební přívaly energie vysílané v opakovaných mohutných vlnách k veliké radosti posluchačů. Itamar hrál na speciálně vyrobenou čtyřventilovou čtvrttónovou trubku Monette, na kterou do své hry začleňuje maqamy (středovýchodní mikrotonální mody, které jsou hudebním jazykem jeho tradiční výchovy).

Nerad přeháním, ale hudba Itamarova kvarteta v Olomouci předčila veškerá moje očekávání. Byla radost sledovat totální soustředění Itamara na každý tón a absorbovat osobitou přesvědčivou směsici jazzových harmonií a arabských hudebních tradic. Jeho improvizovaná souhra s výborným americkým pianistou podporovaná velmi energickým bubeníkem byla vysoce nadprůměrná. Jeden z nejpodařenějších koncertů letošního roku.

Jazz Dock, Praha, neděle 8. 10. 2023

Michal Kratochvíl: Jak již Michal výše popsal olomoucký koncert, i v Praze to byla neuvěřitelná síla, možná ještě větší! Do Jazz Docku Itamar s kapelou dorazil 8. října. Na koncert jsem vyrazil bez větších očekávání, jelikož jeho hudbu znám, baví mě, ale viděl jsem ho již dvakrát v předchozích dvou letech. Začátek koncertu se mírně zpozdil, protože se muzikanti museli dát „do kupy“. Když se konečně shromáždili před vstupem na scénu, bubeníkovi vytryskly slzy a zbylí spoluhráči ho museli uklidňovat… V ten moment mi to konečně docvaklo, vždyť Itamar a Amir jsou z Izraele! Od prvního momentu byl koncert nabitý takovou energií a smutkem, že jsem měl několikrát také na krajíčku. Itamar jakoby svou trubkou vyzpívával nářek celého národa. Během koncertu mu také několikrát vyhrkly slzy… Tak emočně silný koncert jsem opravdu dlouho nezažil. Hráli bez jediného slova mezi skladbami, atmosféra by se dala krájet. Byla to naprosto nádherná muzika a jak již Michal zmínil, jeden z nejsilnějších zážitků tohoto roku! Po dohrání se Itamar úplně sesypal a několik minut se v slzách objímal s Amirem…

Další program Jazz Tibet Clubu Olomouc pokračuje sérií velmi zajímavých jazzových koncertů:

Pondělí 23. října 2023 LAKECIA BENJAMIN (USA)

Pátek 27. října 2023 MONONEON (USA)

Čtvrtek 9. listopad 2023 LENKA DUSILOVÁ BAND

Úterý 14. listopadu 2023 FREE JAZZ TRIO Olomouc

Pondělí 20.listopadu 2023 GOGO PENGUIN (GB)

Pátek 24. listopadu 2023 EMIL VIKLICKÝ 75