MELOMANIA 2023 v boskovickém Prostoru

MELOMANIA 2023 v boskovickém Prostoru

Festival MELOMANIA, Prostor Boskovice, sobota 7. 10. 2023

Třetí ročník boskovického festivalu „jiné“ hudby MELOMANIA přinesla do útulného sálu kavárny Prostor v Panském dvoře naproti boskovického zámku velmi zajímavou přehlídku zejména improvizované hudby.

Pro zvídavé a neinformované čtenáře opět uvádím stručné vysvětlení názvu festivalu: Meloman z řeckého μέλος (mélos) – píseň, zpěv a μανία (mania) – mánie, posedlost, šílenství, znamená vášnivý milovník hudby, což hlavního organizátora festivalu Honzu Hocka dokonale charakterizuje, proto nazval festival MELOMANIA. Takové trefné pojmenování vyjadřovalo mimořádný vztah k hudbě všech zúčastněných, hudebníků a diváků i třetího ročníku.

Sobotní festivalovou přehlídku zahájilo kvarteto Nela Dusová & 2in2out a to plnou parou. Šikovná skladatelka a výborná saxofonistka Nela Dusová vedle hudbě oddané kontrabasistky Kláry Pudlákové, kytaristy Jana Laciny a bubeníka Adama Sikory rozjela svoje originální skladby Normal People, Intro to Abyss, Abyss of Betrayal velmi energicky a s mladistvým zápalem. Kvarteto šlapalo jak hodinky, nápadité improvizace všech členů kvarteta se perfektně doplňovaly. Další skladby střídavě od kytaristy Jana Laciny a Nely Dusové nás bavily díky spojení tradic hard bopu se současným jazzem vysoce nadprůměrně, jak poznáte ve videoukázce počínaje skladbou Bird Song věnovanou Jiřímu Slavíkovi nebo strhující Jimurt spojující kytarovou estetiku Jimi Hendrixe a Kurta Rosenwinkela. Závěrečná balada o vánoční pohodě Soon od Nely podtrhla mimořádně povedené vystoupení.

Setlist: Normal People (Nela Dusová), Intro to Abyss (Nela Dusová), Abyss of Betrayal (Nela Dusová), Half Baked Bread (Jan Lacina), Something Given (Nela Dusová), Bird Song (Nela Dusová), K labutím + Maniny (Jan Lacina), Jimurt (Jan Lacina), Soon (Nela Dusová), Přídavek: Well, You Needn’t (Thelonious Monk)

Druhé sobotní festivalové číslo patřilo kytaristovi a zvukovému experimentátorovi Ladislavu Buchtovi ze slezského Krnova, vystupující na koncertech coby LADBUCH. Jeho souvislé, téměř hodinové, ambientní, kytarové sólo propojující živé hraní na kytaru s procesy v počítači přineslo do boskovického Prostoru zcela jinou atmosféru, příležitost k přemýšlení nebo meditaci obzvlášť v úvodní poklidné části. Intenzita a dynamika jeho hudby se postupně zvyšovala v několika vlnách, přesto celkový dojem nepřekonal úvodní kvartet 2in2out.

Třetí MELOMANII pořádně vygradovala kapela FREE ART Radima Koláře, free-jazzové trio ve složení Radim Kolář – bicí, perkuse, Ruda Drozd – baskytara a Peter Graham – klávesy a elektronika, posílené o skvělého saxofonistu Pavla Zlámala. Už úvod jejich velmi zábavného koncertu stál za to. Klávesista Peter Graham v modré zmijovce se s pomocí dvou francouzských holí pomalu přišoural k nachystaným spoluhráčům na pódiu a zahájil strhující podívanou zcela nečekaně, ve stoje oběma holemi začal na klaviatuře horních kláves vyťukávat úvodní rytmus první volné skupinové improvizace. Kvarteto těch nejprogresivnějších instrumentalistů z Blanska, Adamova a Brna předvedlo vskutku vynikající freejazzové představení plné veselých nápadů, dialogů a strhujících sól. Příslib Honzy Hocka, že si užijeme úderku evropské úrovně, se víc než naplnil! Nadšení, zábavným freejazzem oblažení diváci bouřlivě aplaudovali. Ke všeobecnému překvapení na obvyklý přídavek přizval Radim Kolář z obecenstva vzácného hosta, vídeňskou pianistku a improvizátorku Silvii Bruckner, která bez velkých rozpaků na pro ni neznámých klávesách Petera Grahama spustila svoje téma, ostatní muzikanti se snadno připojili a společně si radostně užívali hudebního porozumění ve společné improvizaci, viz video ukázka od 18:14.

Důstojná tečka, spíše vykřičník na závěr vydařeného festivalu.

Děkuji Honzovi Hockovi a všem muzikantům za nevšední hudební zážitky a rozšíření hudebních obzorů na třetí, vydařené MELOMANII. Těším se za rok na přelomu září a října na čtvrtou.