Festival Prague Sounds a legendární basista Ron Carter naposledy plus spousta dalších hvězd

Festival Prague Sounds a legendární basista Ron Carter naposledy plus spousta dalších hvězd

Festival Prague Sounds: Angélique Kidjo hraje Talking Heads, legendární basista Ron Carter naposledy, spoluautor hudby k filmu The Revenant Alva Noto i pocta Johnu Zornovi. 27. ročník festivalu dříve známého jako Struny podzimu nabídne do 18. listopadu devět zahraničních hvězd té nejaktuálnější a nejzajímavější hudby mnoha žánrů – elektroniky, jazzu, soudobé hudby nebo hip hopu.

Vůbec poslední šanci vidět naživo legendárního amerického basistu Rona Cartera budou mít diváci 3. listopadu opět v Rudolfinu. Ron Carter absolvoval světová turné mimo jiné po boku hvězd typu Milese Davise, Herbieho Hancocka, Waynea Shortera nebo Joea Hendersona. S neuvěřitelným počtem 2 222 nahraných alb se dostal do Guinessovy knihy rekordů.

Newyorské kvarteto JACK Quartet na festivalu tentokrát představí 6. listopadu v La Fabrice speciální program k poctě Johna Zorna u příležitosti jeho 70. narozenin. JACK Quartet s tímto významným skladatelem pravidelně spolupracuje a čtveřice si zaslouženě vydobyla pověst předních interpretů jeho děl.

O den později se návštěvníci ve Foru Karlín mohou těšit na koncert charismatické beninské zpěvačky Angélique Kidjo. Umělkyně oceněná pěti Grammy a letos prestižní Polar Music Prize uvede vlastní osobité pojetí kultovního alba Remain in Light kapely Talking Heads.

8. listopadu ve Veletržním paláci uvedou průkopník elektronické hudby a vizuálního umění Alva Noto spolu s předním evropským souborem soudobé hudby Ensemble Modern skladbu Xerrox – Vol. 4.  Německý skladatel Alva Noto spolupracoval například s Ryuichim Sakamotem (na soundtracku k filmu The Revenant), Michaelem Nymanem, Blixou Bargeldem nebo Iggym Popem.

Kostelní varhany jako hudební nástroj pro 21. století se v rámci off programu Prague Sounds představí 11. listopadu v kostele u Salvátora. Na večeru Organic II, který spolupořádá Spectaculare, vystoupí dva české projekty Katta/Vox Organi a duo Trans Organic, které s tradičním nástrojem pracují v kombinaci s elektronickou hudbou.

Owen Pallett 14. listopadu v DOX+ uvedou svoji sólovou show, kdy se na pódiu cyklí, vrství a prolínají housle, klávesy, kytary a zpěv v reálném čase. Tato výrazná hudební osobnost spolupracovala například s Arcade Fire a Brianem Enem, aranžovala pro Taylor Swift a Pet Shop Boys. Pallettovy živé koncerty jsou silným zážitkem, před několika lety si postavili speciální loopovací zařízení založené na pedalboardu. „Nesnášíme hraní s laptopem na pódiu. Proto jsme si za šest měsíců sestavili vlastní zařízení na míru,“ říkají Pallett.

Vůbec poprvé Prague Sounds zamíří do multimediální galerie CAMP. Přední osobnost britské elektronické scény Nathan Fake, kterou obdivují mimo jiné Thom Yorke, Four Tet nebo Jon Hopkins, zde vystoupí 16. listopadu s živým setem doprovozeným vlastním videoartem. „Kontemplativní elektronika… krása, ze které mrazí,” napsal o něm deník The Guardian.

17. listopadu v Kasárnách Karlín zahraje vycházející hvězda britské hip hopové scény Kofi Stone, kterého v roli předskokana podpoří přední český rapper Idea. Kofi Stone přiveze do Prahy zvuk birminghamských ulic a klubů, vlivy oldschoolu z počátku 90. let, jazzové samply a působivé osobní texty.

Festival Prague Sounds pak o den později zakončí rudolfinský debut kapely Bert & Friends s názvem Klasirdo, který představuje klavírně laděné pojetí klasických písní Berta a jeho přátel.

Vstupenky a více informací na webu www.praguesounds.cz.