V Dunajské Stredě budete tento víkend opět svobodní!

V Dunajské Stredě budete tento víkend opět svobodní!

Ve dnech 13. a 14. října 2023 se v jihoslovenském městě Dunajské Stredě uskuteční festival improvizované hudby ARE YOU FREE? Jako tradičně v NFG Klubu a v dramaturgii Igora Vidy.

Program:

13. října 2023 – 20:00 

CONTEMPO (Maďarsko)

Pro členy Contempa význam slova „současný“ odpovídá mnoha vlivům: evropské klasické hudbě, maďarskému a balkánskému folklóru a celé škály moderního jazzu. Věří, že existuje mnoho různých cest, které muzikanty dovedou dál, a oni našli takovou, která je inspiruje a otevírá dlouhodobou perspektivu.
Eszter Pozsár – flétna, saxofon
József Csurkulya – cimbál
Sándor Horányi – kytara

SHEEP GOT WAXED (Litva)

Přestože trio Sheep Got Waxed existuje již 12 let, stále má doma i v zahraničí nálepku „nové a divné“. Jejich hudba je technicky i kompozičně složitá – kytaru, saxofon a bicí doplňují různé efekty a digitální perkuse. Jde o živou a svěží kombinaci jazzu, elektronické hudby a punku, která poskytuje zážitek pro každého zvědavého posluchače. Kapela je jedním z největších exportních artiklů litevské alternativní hudební scény, která odvážně prezentuje hudební extrémy, ráda si hraje s protiklady – hýčká a kouše, mrazí a pálí, šamponuje a leští. Trio je aktivní i v jiných uměleckých oblastech, počínaje divadlem a konče hudbou k němým filmům.
Simonas Šipavičius [simon sheep] – saxofon
Adas Gecevičius [ed getz] – bicí
Paulius Vaškas [paul wax] – kytara

14. října 2023 – 20.00

TAMER WAJDA (Maďarsko)

Tamer Wajda je skladatel, performer a digitální umělec z experimentální elektronické hudební scény. Inspiruje se pohyby, vytváří rozhraní a prostory, kde je lidské tělo přítomno jako nástroj. Ve svém novém díle nazvaném „MindCircles“ zkoumá psychologické aspekty izolace, dramatizuje duševní stav a procesy a výsledkem je synergie zvuku a pohybu. Podpořil Evropský festivalový fond pro začínající umělce.

MIKE PARKER QUARTET (USA/Polsko)

The Mike Parker Quartet je nejnovější projekt basáka a skladatele z New Yorku. Parkerova hudba byla kritiky popisována jako „vtipná syntéza všech hudebních žánrů“ a jeho skladby vykazují širokou škálu vlivů, včetně hudebníků jako Charles Mingus, Radiohead, Maurice Ravel, The Bad Plus, Led Zeppelin, John Coltrane, David Bowie a hip-hopová legenda A Tribe Called Quest.
Parkera na pódiu doplní tenorsaxofonista Slawek Pezda, s nímž dlouhodobě spolupracuje, a také dva z nejzajímavějších mladých polských hudebníků: pianista Bartek Leśniak a bubeník Piotr Przewoźniak. Čtveřice navazuje na tradici předchozích Parkerových projektů, to jest na intenzivní a energická vystoupení.
Mike Parker – baskytara, kontrabas
Sławek Pezda – tenor saxofon
Bartek Leśniak – klavír
Piotr Przewoźniak – bicí

MINGUS! MINGUS! MINGUS! (Maďarsko)

Založením kapely, která zastřešuje hudbu Charlese Minguse, se splnil dlouholetý sen kontrabasisty Pétera Ajtaie. V případě Minguse máme zjevně co do činění s hudebníkem, který je absolutně nad jakýmkoli žánrem, a tak není náhoda, že je v rámci různých jazzových scén vysoce respektován. Členové kapely jsou známé osobnosti maďarské jazzové avantgardy, kteří nehrají Mingusovu hudbu přes kopírák, ale chápou její podstatu a snaží se ji utvářet po svém.
Péter Ajtai – kontrabas
Árpád Kiss – trubka
Gergő Kováts – tenor saxofon
Dániel Cseke – baryton saxofon
Máté Pozsár – klavír
Geröly Tamás – bicí

Festival z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umění. Realizováno s finanční podporou Fondu na podporu kultury národnostních menšin a s finančním příspěvkem Města Dunajská Streda.