Synergie world music, jazzu a symfonické hudby na novince Tomáše Lišky

Synergie world music, jazzu a symfonické hudby na novince Tomáše Lišky

Skladatel a kontrabasista TOMÁŠ LIŠKA se svojí kapelou INVISIBLE WORLD vystoupil dne 24. října 2022 v koncertním sále DOX+ se SOČRem, čili Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Nyní, 15. září, vyšlo u Liškova labelu Invisible Records nové album se záznamem z tohoto koncertu, jež dostalo přiléhavý titul „Synergy“.

Tomáš Liška je bezpochyby jednou z nejvýraznějších osobností české i mezinárodní hudební scény, především pak jazzu a crossoveru. Vydal doposud šest autorských alb, přičemž ze všech nominací na cenu Anděl v kategorii Jazz & Blues jednu proměnil ve vítězství („Hope“, 2020). Sestava jeho ryze původní kapely Invisible World se ustálila před šesti lety a tvoří ji kromě Lišky srbský akordeonista Nikola Zarić, turecký houslista Efe Turumtay a bubeník a perkusista Kamil Slezák. Na novince se k tomuto kvartetu připojuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) pod taktovkou uznávaného francouzského dirigenta Bastiena Stila. Střetávají se tak již nikoli dva hudební světy jako dosud, ale hned tři – jazz, world music a klasická hudba!

Album „Synergy“ obsahuje na ploše více než 41 minut čtyři skladby, jež Liška speciálně pro tento projekt nově rozepsal a zaranžoval. „Slovo synergie dokonale vystihuje spojení velmi odlišných entit, národností a kultur do jedinečného celku,“ poznamenává autor. „Synergie, která mezi tím vším během koncertu plynula, byla skutečně výjimečná.“ Již obal alba je pozoruhodný; jde o minimalistické dílo japonského malíře Yusuke Okamury. Nazývá se „Vítr ve vzduchu“ a představuje vítr, jenž mění směr, až se do sebe zaplétá. Dokonale vystihuje filozofii Liškovy hudby pro world-jazzové kvarteto a symfonické těleso. „Příprava na toto album pro mě byla obrovskou výzvou. Psal jsem pro tak velký soubor poprvé a docela dlouho jsem váhal, než jsem se pustil do práce. Můj přítel a skladatel Tomáš Sýkora mi často dával zpětnou vazbu a radil jak fungují orchestry. Nepovažuji se za symfonického skladatele, ale ponořit se do barev tohoto světa bylo velmi inspirativní. Myslím, že největší radost mám z toho, že i po tom všem, čím jsem si s tímto albem prošel, pořád mi běhá mráz po zádech, když to poslouchám. Při psaní jsem také hodně přemýšlel o jedinečnosti našeho kvarteta. Naše síla spočívá v jednotě a energii, kterou dokážeme společně vytvořit na pódiu a sdílet s publikem. To jsem chtěl zachovat a věřím, že se nám to podařilo,“ popisuje Tomáš Liška.

Album otevírá bezmála šestnáctiminutová skladba zvící suity „People From Faldum“. Pochází z desky „Invisible Faces“ z roku 2017. Střídají se tu křehké, barevné plochy s minimalistickým tahem a hutností, nádhernými vyhrávkami kontrabasu, odlehčenou i šperkující rytmikou, to vše ochuceno orientálním kořením. Než dojde k závěrečnému triumfálnímu vznícení, vychutnejte si sóla, z nichž to Liškovo osamocené je vskutku strhující! Následuje „Dunga Runga“ (tu najdete na již zmíněném andělském počinu „Hope“). Svižnůstka sycená ostinaty, nad nimiž se klene jímavý houslový part, lkavý a toužebný; Turumtayovy housle evokují úžasným způsobem ženské emoce. Orchestr je tu pak dynamem, který emoce zahušťuje, umocňuje a tvoří tak napětí. Posléze se hudba roztančí, byť akordeon zůstává zasmušilý. Nakonec skladba vygraduje i s akordeonem a houslemi. „Alegría En Masca“ je nejstarším kusem, objevuje se již na Liškově autorském debutu „Invisible World“ (Animal Music, 2009), kde hrál italský bandoneonista Daniele di Bonaventura. Zprvu niterné, výrazně melodické, středomořsky slané a voňavé, s akordeonovou drobnokresbou; nakonec rozverné, skotačivé, s orchestrálním jiskřením. Album vrcholí skladbou „Mafioso“ (11:28) z alba „Hope“. Lyrickou niternost, protkanou kontrabasem, střídá vášeň a taneční energie v kontrastu s něhou; taneční rytmy nakonec vítězí naplno, akordeon se doslova řine vstříc uším posluchače, až ve finále hudební těleso vybuchne triumfální silou, jejíž coda zasahuje celého člověka!

Synergie world music, jazzu a symfonické hudby na novince Tomáše Lišky

Synergie world music, jazzu a symfonické hudby na novince Tomáše Lišky

Hodnocení čtenářů19 Hlasů
5
Hodnocení