Aerovka JazzFest 2022 v Kopřivnici

Aerovka JazzFest 2022 v Kopřivnici

Aerovka JazzFest, Katolický dům Kopřivnice, sobota 15.10.2022

Vedle aktualizované tiskové zprávy s programem třetího ročníku Aerovka JazzFestu si dovoluji jako další pozvánku nabídnout stručné ohlédnutí za loňským druhým ročníkem.

Aerovka JazzFest připomíná významného kopřivnického rodáka, skladatele, režiséra a rozhlasového redaktora Zdeňka Petra, autora slavné Písně pro Kristýnku z roku 1953, interpretované Waldemarem Matuškou, viz www.hudba-pritelkyne.cz. Dalším jeho slavným šlágrem byla v roce 1959 složená píseň Červená aerovka nazpívaná Rudolfem Pellarem, která dala název kopřivnickému festivalu pořádaném v kopřivnickém Katolickém domě. K zahájení festivalu se přidal Jiří Petr, syn Zdeňka Petra.

Sobotní festivalový koncert zahájila moravská kapela Point of Few Quartet, kterou v roce 2019 sestavil kytarista Radim Přidal se svým bývalým spolužákem z brněnské JAMU, saxofonistou Petrem Smékalem, a absolventy VOŠ Jaroslava Ježka bubeníkem Markem Antoňů a baskytaristou Vlastimilem Škodou. Jejich svěží, originální hudba, propojující elektroniku se současným jazzem, interpretovaná s velkým zápalem velmi příjemně naladila plný sál Katolického domu na hlavní hvězdy festivalu.

Velkým snem Jiřího Petra bylo přivézt na Aerovka JazzFest mezinárodní, mimořádné Tingvall Trio, což se hned na druhém ročníku festivalu podařilo. Švédský pianista Martin Tingvall, kubánský kontrabasista Omar Rodriguez Calvo a německý bubeník Jürgen Spiegel tvoří společné trio od roku 2003, proto si ve své hudbě vytvořili brilantní sehranost. Jejich vynikající koncert v Kopřivnici představil zejména skladby z aktuálního alba Dance, doplněné o další ověřené hity z jejich velmi úspěšného CD Cirklar. Zpěvné melodie a dynamické skladby s živelnými přechody nadchly vděčné obecenstvo. Jasně nejpovedenější koncert celého festivalu.

Evropskou jazzovou extratřídu vystřídalo na závěr festivalu další, výrazně modernější, značně elektronické trio Floex, název je složeninou slov float (plout) a experiment. Jeho ústřední postavou je Tomáš Dvořák (Floex) – klarinetista, skladatel, producent a multimediální umělec, který propojuje elektronickou a akustickou hudbu do svébytné atmosférické podoby. Na Aerovka JazzFestu ho doprovodila zpěvačka a pianistka Sára Vondrášková a bubeník Jakub Tengler.

Druhý ročník Jazzového festivalu Zdeňka Petra Aerovka JazzFest přivedl do zaplněného Katolického domu v Kopřivnici během třech večerů celkem sedm jazzových kapel, kromě výše uvedených, také sestavy: Galia Brothers a Lenka Szabó Hrůzová, Soul Ožil, Milan Svoboda Quartet a Ochepovsky Project.

Lákavý program třetího ročníku Aerovka JazzFestu v termínu 12.–14. října 2023 v čele s Mike Parker Quartetem, Lenkou Dusilovou a duem Rudy Linka & Gil Goldstein najdete na www.aerovkafest.cz