AEROVKA JAZZ FEST 2023 – Koukám jak ten JAZZ letí

AEROVKA JAZZ FEST 2023 – Koukám jak ten JAZZ letí

Třetí ročník jazzového festivalu Aerovka Jazz Fest přináší do Kopřivnice další porci špičkové světové a české hudby. Ve dnech 12.–14. října v Katolickém domě v Kopřivnici nabídne osm hudebních vystoupení včetně jednoho dětského dopoledního koncertu. Festival přivítá pětinásobného držitele ceny Grammy Gila Goldsteina, kytaristu Rudyho Linku nebo zpěvačku Lenku Dusilovou a ocení zpěváka Václava Neckáře Cenou Zdeňka Petra za mimořádný přínos dobré hudbě.

Line-up festivalu podpořeného městem Kopřivnice a Moravskoslezským krajem znovu slibuje propojení klasického, moderního a experimentálního pojetí jazzu s přesahy do dalších žánrů tak, jak jsou návštěvníci Aerovky zvyklí. Úspěšné předcházející ročníky potvrzují, že právě tuto dramaturgii posluchači oceňují. Čtvrteční zahájení festivalu bude patřit Saxtetu Janáčkovy konzervatoře hrajícího ve složení 4 saxofony, bicí a zpěv. V rámci prvního festivalového večera budou zástupci města předávat čestná občanství města Kopřivnice a zároveň si tento večer osobně převezme festivalovou Cenu Zdeňka Petra za mimořádný přínos dobré hudbě zpěvák Václav Neckář. Ten se Zdeňkem Petrem úzce spolupracoval a nazpíval několik jeho písní. Mimo jiné také hit Koukám, jak ten čas letí. Stane se tak po Lacu Déczim a Martě Kubišové třetím držitelem této ceny.

AEROVKA JAZZ FEST 2023 – Koukám jak ten JAZZ letí
Václav Neckář a Jiří Petr (syn Zdeňka Petra) při oslavě stého výročí narození skladatele Zdeňka Petra. Foto: Richard Stadler

Páteční večer pak odstartuje česká formace Fanfán Tulipán známá svou hravostí, originalitou, chytlavými groovy a neobvyklými nástroji – estonskou citerou a hrací skříňkou. Posluchači se mohou těšit na originální symbiózu jazzu, funku, d’n’b i šansonu se špetkou estonského koření. Kapela v čele s Eliškou Vidomus vyhrála soutěž JazzFruit a uspěla též v českém kole mezinárodní soutěže Jazz Prix.

Na ně naváže Mike Parker Quartet rodáka z New Yorku, kontrabasisty a skladatele. Toto uskupení oceňují kritici pro geniální syntézu všech hudebních žánrů. Parker studoval evoluční psychologii a hudbu na Skidmore College a dnes žije v polském Krakově. Jeho kvartet vystoupí v tradičním složení kontrabas, bicí, tenor saxofon a piano.

Hvězdou druhého večera festivalu bude zpěvačka Lenka Dusilová, která vystoupí společně s DJ a producentem s uměleckým jménem Aid Kid. Toto spojení vzniklo před pár lety při tvorbě alba Řeka Lenky Dusilové, které získalo 3 hudební ceny Anděl. Společný repertoár koncertů je postaven na oscilaci mezi Lenčinými vybranými skladbami a Aid Kidovo elektronickými a ambientními hudebními krajinami, které v tomto speciálním koncertním spojení dokáží zprostředkovat silný zážitek.

Třetí festivalový den zahájí dopolední dětský koncert nazvaný Koukej, jak ten jazz letí. Název odkazuje na známou píseň z pera Zdeňka Petra Koukám, jak ten čas letí. Trio muzikantů v čele s klarinetistou, saxofonistou a publicistou Radkem Žitným provede dětské posluchače jazzem od jeho počátků až do současnosti. Program je vhodný pro děti prvního stupně základní školy.

Večerní sobotní program pak zahájí moravské Kahoma Trio, které vzniklo poté, co se k pianistovi Janu Kavkovi a kontrabasistovi Marku Dufkovi připojil zkušený bubeník Kamil Slezák. Jejich hudba je interakční, barevná a energická, umí být ale také klidná a minimalistická. V loňském roce tito muzikanti vydali album s názvem In The Woods.

Pomyslným zlatým hřebem sobotního večera a snad i celého festivalu bude vystoupení českoamerického kytaristy žijícího v New Yorku Rudyho Linky, který zahraje společně s americkým pianistou Gilem Goldsteinem, držitelem pěti cen Grammy. Výjimečný rozhovor dvou fenomenálních jazzmanů, bude nezapomenutelným zážitkem.

Festivalový program zakončí duo Endru & JeN Hovorka. Ondřej Havlík, vystupující pod uměleckým jménem Endru, vystudovaný činoherní herec, se stal mistrem světa v loopingu a několikrát mistrem ČR v beatboxu. Do Kopřivnice s ním přijede MC, beatboxer, klávesista a producent JeN Hovorka. Jejich společné duo přináší improvizovanou hudbu, která během koncertu prolétá napříč žánry a je vždy postavena na beatboxových a loopovaných groovech. Energické vystoupení obou umělců v sobě zahrnuje vlivy hiphopu, neo-soulu, latina, jazzu, housu i world music. Jak Endru a JeN Hovorka říkají, jejich hudba je „zrozena k poslechu, meditaci i hubnoucí taneční kůře“.

Návštěvníci festivalu však ani po tomto vystoupení nemusí ještě spěchat domů, protože po formálním ukončení třetího ročníku bude následovat afterparty za doprovodu místních umělců. Budou jimi DJ Sandoz a DJ Bugy.

Vstupenky jsou k dispozici v síti GoOut a v Informačním centru Kopřivnice. Vstupné na čtvrtek 12. 10. je zdarma, pátek 13. 10. za 490,- Kč, sobotu 14. 10. za 490,- Kč. Festivalová permanentka na dva dny je v ceně 900,- Kč. Pro studenty je sleva 100 Kč. Vstupné na sobotní dopolední koncert je pro dítě 80 Kč, pro dospělého 120 Kč.

Pro další informace sledujte stránky www.aerovkafest.cz či náš Facebook.

PROGRAM Aerovka Jazz Fest 2023

Čtvrtek 12. 10.

18:00 Saxtet Janáčkovy konzervatoře

Pátek 13. 10.

18:00 Fanfán Tulipán

20:00 Mike Parker Quartet

22:00Lenka Dusilová a Aid Kid

24:00 Jam session s Martinem Galiou

Sobota 14. 10.

10:00 Koukej, jak ten jazz letí

18:00 Kahoma Trio

20:00 Rudy Linka a Gil Goldstein

22:00 Endru & JeN Hovorka

Afterparty DJ Santos & DJ Bugy

 

Zdroj: Tisková zpráva