Festival Music is… zahájí pěvkyně Bella Adamova a klavírista Michael Gees

Festival Music is… zahájí pěvkyně Bella Adamova a klavírista Michael Gees

Mezinárodní hudební festival Music Is (dříve Americké jaro), který během podzimních týdnů zve na koncerty soudobé klasické hudby i jazzu, zahájí koncert původem čečenské altistky Belly Adamové a německého klavíristy Michaela Geese. Ve čtvrtek 5. října v pražském Divadle X10 nabídnou skladby z nového společného alba There Is Home, jež vyšlo začátkem měsíce na značce Supraphon. Podobu těchto skladeb definuje text i příklon obou umělců k něžné nostalgii i hledání odpovědi na otázky, co všechno může znamenat domov i jeho absence.Festival Music is… zahájí pěvkyně Bella Adamova a klavírista Michael GeesZdánlivě nesourodé duo – Gees se narodil v 50. letech v Západním Německu, Adamova těsně po rozpadu Sovětského svazu na Severním Kavkaze – vzniklo v roce 2015 a čtyři roky nato hudebníci vydali album Blooming (Rozkvět). Představili na něm soubor spontánních kompozic v duchu klasické hudby. Na There Is Home svoje improvizace protkávají s písňovou tvorbou autorů, jako jsou Mahler, Musorgskij, Britten nebo Pavel Haas. „Neznám nikoho, kdo přemýšlí o hudbě a hraje jako on, a slyšet, jak hraje naživo, je opravdový a hluboký zážitek. Taky je velká úleva mít po svém boku někoho tak zkušeného,“ dodává ke spolupráci s Michaelem Geesem Bella Adamova. Součástí večera bude i slavnostní křest alba There Is Home. 

Hudební festival Americké jaro po 18 letech své existence vstoupil do roku 2023 s názvem Music is… Pod novou značkou až do 9. listopadu nabídne koncertní projekty výrazných uměleckých dvojic. V dalších večerech se mohou posluchači těšit na koncert klavíristky Sylvie Courvoisier a kytaristky Mary Halvorson. Dalším mimořádným setkáním bude koncert kytaristy Juliana Lage a kontrabasisty Jorge Roedera nebo hráčky na hardangerské housle Benedicte Maurseth a varhaníka Sigbjørna Apelanda. Na jednom pódiu se také potká české pěvecké duo Kchun a taneční soubor DEKKADANCERS.

Music is 2023 – program 

Bella Adamova & Michael Gees 
5. 10. 2023 | Divadlo X10 | 19:30 (zahajovací koncert) 

Duo Kchun & DEKKADANCERS 
11. 10. 2023 | Divadlo X10 | 19:30 

Duchovní hudební cesta od středověku až po současnost, jejímiž průvodci jsou dva mužské hlasy, tenorista Martin Prokeš, a barytonista Marek Šulc, violončelista Eduard Šístek a tři tanečníci ze souboru DEKKADANCERS Nikol Šneiderová, Ondřej Vinklát a Štěpán Pecha. Umělecké pěvecké duo Kchun, a DEKKADANCERS spojilo nadšení z tvorby soudobého italského skladatele Marca Rosana. Ten v roce 2004 zhudebnil text latinské sekvence Stabat Mater vyjadřující bolest Panny Marie pod Kristovým křížem.

Rosanově skladbě ve stylu napodobujícím barokní hudbu budou předcházet dvě skladby, výběr ze Suity č. 2 d moll pro violoncello J. S. Bacha v podání Eduarda Šístka a Hymnus Ave generosa od hudebnice a benediktinky Hildegardy z Bingenu, výrazné křesťanské mystičky a šiřitelky mariánské úcty.

Mary Halvorson & Sylvie Courvoisier 
23. 10. 2023 | Jazz Dock | 20:00 

„Obě nás láká věci odívat do temnějších odstínů. Často začneme s nějakou radostnou melodií, se kterou si pak můžeme různě pohrávat, narušovat ji.“

Festival Music is… zahájí pěvkyně Bella Adamova a klavírista Michael GeesTolik kytaristka Mary Halvorson ke spolupráci s klavíristkou Sylvií Courvoisier. Dvě zkušené improvizátorky se mezinárodnímu publiku představily v roce 2017, kdy vyšlo jejich album Crop Circles. Nyní přijíždějí do Prahy představit svůj projekt Searching for Disappeared Hour, ve kterém svérázné umělkyně hravě a nečekaně balancují mezi improvizací a zkomponovanými sekcemi, do kterých často vkládají méně i více povědomé citace z klasického i jazzového kánonu. Searching for Disappeared Hour je podle The Wire jedno z Top 10 jazzových a improvizačních alb roku 2021.

The New York Times popisují Courvoisier jako interpretku stavějící mosty mezi free jazzem a evropskou klasickou hudbou a Halvorson jako dekonstruktivní kytarovou improvizátorku. Svůj specifický talent zúročily obě ženy i v samostatných projektech, například ve spolupráci s Johnem Zornem či Anthony Braxtonem.

Julian Lage & Jorge Roeder 
29. 10. 2023 | Divadlo X10 | 19:30 

V roce 2021 vyšlo u Blue Note album Squint. Je na něm jedenáct skladeb v podání tria ve složení Julian Lage, Jorge Roeder a Dave King. Pro kytaristu Lage, leadera této skupiny, šlo o dosavadní vrchol úspěšné kariéry, která vedla od nominace na cenu Grammy za album Sounding Point v roce 2009 až po spolupráci s Gary Burtonem, vibrafonistou s nezaměnitelným zvukem, či s hudebním chameleonem, saxofonistou a skladatelem Johnem Zornem.

S kontrabasistou Jorgem Roederem se seznámili v roce 2007, kdy se Lage přestěhoval z Kalifornie a Roeder z hlavního města Peru, Limy. Když zrovna nekoncertují s Davem Kingem (spoluzakladatelem kapely The Bad Plus), na svých společných vystoupeních Lage a Roeder tvůrčím způsobem rekapitulují americkou hudební historii s přihlédnutím k jazzu, blues a také k Roederovým afro-peruánským hudebním kořenům.

Benedicte Maurseth & Sigbjørn Apeland 
9. 11. 2023 | Divadlo X10 | 19:30 

Pořádá Prague Music Performance ve spolupráci s Music is… 

Na coveru alba Hárr sedí prapradědeček skladatelky a houslistky Benedicte Maurseth, zatímco se za ním pase stádo sobů. Kromě fotky po něm zbyla krátká nahrávka jeho hlasu. Je to pouto, které dělí generace a které Maurseth předurčilo k její kariéře úspěšně skladatelky a performerky na hardangerské housle, norský lidový strunný nástroj. Ve svých skladbách a improvizacích se nesnaží konstruovat utopickou minulost: Se svým dávným nástrojem promlouvá k naší době skrze sugestivní rytmy, melodickou pružnost a překvapivou harmonii definovanou bohatou rezonancí nástroje i jeho strun.

Vedle sólových skladeb zahraje v Praze několik duetů se svým krajanem, etnomuzikologem se zájmem o církevní a lidovou hudbu, varhaníkem a dlouholetým členem norské improvizační scény, Sigbjørnem Apelandem. Na programu bude také světová premiéra nového díla Benedicte Maurseth, které dvojice umělců provede společně s PMP Ensemble.

 

Více informací je k dispozici na www.musicis.cz. Předprodej vstupenek v síti GoOut. Pořadatelé nabízejí i festivalové permanentky za zvýhodněnou cenu.

Zdroj: TZ