Vlny radosti na festivalu Jazz Goes to Town

Vlny radosti na festivalu Jazz Goes to Town

Hradec Králové ožije ve dnech 10.–14. října 2023 mezinárodním hudebním festivalem Jazz Goes to Town / Jazz jde městem. Do Hradce dorazí zahrát téměř 80 hudebníků ve čtrnácti domácích i zahraničních projektech, z nichž osm se představí v Česku poprvé. Frekvence štěstí, Melodie lehkosti, Rytmus naděje, Rezonance dobra a Vlny radosti. To jsou motta jednotlivých koncertních večerů letošního ročníku festivalu Jazz Goes to Town. Dramaturgie 29. ročníku mezinárodního hudebního festivalu si dává za cíl vyvolat v posluchačích pozitivní emoce a iniciovat změnu, cestu za něčím novým a neobjeveným. O hudební zážitky se postará celkem čtrnáct hudebních projektů rozdělených do pěti festivalových dní na šesti různých místech v Hradci Králové.

FREKVENCE ŠTĚSTÍ – ÚTERÝ, 10. 10. 2023, Kavárna Artičok

Festival zahájíme příznačně kapelou 2in2out, jejíž spoluzakladatelkou je hradecká rodačka, saxofonistka Nela Dusová. Společně se svými hudebními kolegy z Prahy a Brna tvoří kvartet, který hraje melodický, citlivý moderní jazz. V druhé půli večera zazní HLASkontraBAS Oktet – původně duo zpěvačky Ridiny Ahmedové a kontrabasisty Petra Tichého přijede do Hradce v nevídaném rozšířeném obsazení čtyř zpěvů a čtyř kontrabasů. Do Hradce přivezou repertoár sestávající z kompozic etablovaných českých i zahraničních skladatelů (např. Beata Hlavenková, Matouš Hejl či Ivan Acher).

MELODIE LEHKOSTI – STŘEDA, 11. 10. 2023, Kavárna Artičok / Studio Beseda

Ve středu začneme americkou jazzovou tradicí 40. a 50. let, a to s triem Osiana Robertse The Bopportunists. Poté se přesuneme do Studia Beseda, kde nejdříve vystoupí francouzské kvinteto Hirsute prezentující evropský protipól jazzové tradice, obrazotvornou hudbu plnou zvratů a překvapení. Poté následuje Speak Low, spojení tří mimořádných hudebníků (Lucia Cadotsch, Petter Eldh & Otis Sandsjö) s důrazem na otevřenou a kreativní interpretaci jazzových i nejazzových populárních písní.

RYTMUS NADĚJE – ČTVRTEK, 12. 10. 2023, Knihovna města Hradce Králové

Revitalizovaný prostor bývalé tovární budovy Vertexu, ve kterém nyní sídlí Knihovna města Hradce Králové, poskytne neobvyklé prostředí pro koncert neobvyklé hudby, opět se zajímavým kontrastem evropského a amerického pojetí soudobého progresivního jazzu. Začneme duem festivalových rezidentů (Kaja Draksler a Szymon Gąsiorek) – Czajka & Puchacz. Duo prezentuje nespoutanou improvizaci i nápadité kompozice v rámci mimořádného hudebního souznění. Po něm následuje osobitý americký kontrabasista Luke Stewart s projektem Silt Trio. Tři velké postavy současné americké scény navazující na jazzovou tradici, kterou uchopují s respektem, ale zároveň svobodně a v kontextu dnešní doby.

REZONANCE DOBRA – PÁTEK, 13. 10. 2023, PETROF Gallery / Bio Central / Klub čp. 4

Páteční den zahájí komorní duo legendárního klavíristy Emila Viklického a basklarinetisty Pavla Hrubého v inspirativním prostoru PETROF Gallery. Rozjímavé a melodické improvizace připraví posluchače na silný dvojkoncert velkých těles v kině Bio Central. Polská saxofonová osobnost Marek Pospieszalski přináší se svým oktetem hudbu polských avantgardních skladatelů a skladatelek 20. století. Po nich zazní projekt význačného českého tělesa Concept Art Orchestra. Jako hostující skladatel a dirigent se představí Helge Sunde. Jejich projekt je založený na zhudebnění snímků norských fotografů. Kdo bude stále dychtit po další hudbě, na toho čeká loňský objev tuzemské scény Rusty Cowboys s mixem country, rocku a jazzu na afterparty v Klubu čp. 4.

VLNY RADOSTI – SOBOTA, 14. 10. 2023, Sbor kněze Ambrože / Bio Central

Intimním varhanním recitálem ve Sboru kněze Ambrože završí svou rezidenci Kaja Draksler, jedna z nejuznávanějších postav současné evropské scény improvizované hudby a experimentálního jazzu. Program koncertu vznikne v průběhu festivalu a zazní tak ve světové premiéře. Stejně tak letošní iterace rezidenčního projektu The Shape of Jazz to Come Vol. 4, tentokrát opět se zahraničním hostem Szymonem Gąsiorkem. Českými rezidenty budou Kristýna Švihálková, Ian Mikyska, Štěpán Janoušek a Jan Pudlák. Vrcholem posledního festivalového večera bude jedinečný a dost možná nejslavnější současný evropský „bigband“ Trondheim Jazz Orchestra, v jehož řadách sedí naprosté špičky skandinávského jazzu.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Součástí festivalového programu bude také prezentace varhan Hammond firemním hráčem Didrikem Van der Lindenem a poslechový pořad Jana Hocka jako vzpomínka na hudebního publicistu a dlouholetého reportéra festivalu Petra Slabého, který nás letos v únoru tak nečekaně opustil.

Vstupenky jsou v předprodeji v síti GoOut.

Zdroj: TZ