Český národní symfonický orchestr chystá celovečerní pořady vysílané Českou televizí

Český národní symfonický orchestr chystá celovečerní pořady vysílané Českou televizí

Na základě dlouholeté spolupráce ČNSO s Českou televizí vznikl ojedinělý hudební projekt ČNSO Studio Live. Díky němu se mohou diváci potkat s různými osobnostmi, ať už ze světa klasické nebo jazzové hudby, a to nejen na podiu, ale i v zákulisí. Základem jednotlivých dílů je záznam České televize vybraného koncertu včetně rozhovorů se sólisty, dirigenty či tvůrci dramaturgie. ČT art letos odvysílá tři díly z více než třech desítek celovečerních pořadů. Představí se Radek Pastrňák & ČNSO, Velikáni filmové hudby a Reviens Bébel!

ČT art v rámci tematických koncertů Českého národního symfonického orchestru nabídne 22. září Radka Pastrňáka, autora mnoha dnes již zlidovělých písní legendární kapely Buty, který ve Smetanově síni Obecního domu s Českým národním symfonickým orchestrem a Stevenem Mercuriem odehrál velkolepý koncert s názvem Radek Pastrňák & ČNSO. Další z plánovaných dílů budou 29. září Velikáni filmové hudby. Jde o sérii nestárnoucích melodií filmového plátna z dílen slavných světových skladatelů, které s ČNSO připravil opět šéfdirigent Steven Mercurio. Česká televize 6. října představí ale i projekt Reviens Bébel! Koncert věnovaný legendárnímu Jeanu-Paulovi Belmondovi, ikoně francouzské kinematografie, který se stal jednou z nejvíce napodobovaných postav popkultury své éry. Český národní symfonický orchestr vedl Marcello Rota.

ČNSO Studio Live, pořad, se kterým se nejprve na ČT 2 a později na ČT art setkáváte již bezmála třicet let. Na čtyři desítky koncertů, které sledují vývoj Českého národního symfonického orchestru, festivalu Prague Proms, i jazzové projekty plné mezinárodních hvězd. A především jména jako Chick Corea, Monica Mancini, Edita Gruberová, Libor Pešek, Carl Davis, Dan Brown nebo James Morrison, která dala celému cyklu jasný a nadstandardní význam. Pro tento rok jsme připravili tři nové projekty, opět v plné víře, že vás potěšíme. Radek Pastrňák & ČNSO, pod vedením Stevena Mercuria, Reviens Bébel!, večer věnovaný hudbě z filmů hereckého genia Jeana Paula Belmonda, a další ze známých ‚hollywoodských nocí ‘, tentokrát pod názvem Velikáni filmové hudby. S většinou zmíněných koncertů se můžete potěšit také na internetové platformě NetConcert.cz, “ dodává ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl.

Všechny díly mají čas začátku vysílání ve 20:55 a obohaceny budou o záběry ze zkoušek orchestru v hostivařském studiu, diváci se také dozví zajímavosti ze zákulisí, příprav koncertů, a především mohou zhlédnout rozhovory s jejich tvůrci.