Shalosh: Tales of Utopia aneb Jsme tři a zkoušíme udělat svět lepším

Shalosh: Tales of Utopia aneb Jsme tři a zkoušíme udělat svět lepším

Izraelské trio SHALOSH přichází na svět s novým albem. Dostalo slibný název „Tales of Utopia“ a oficiálně vychází až 29. září opět na značce ACT Music. Přicházíme s recenzí novinky ale již nyní, neboť trio vyráží na evropské turné na její podporu. A začíná jej právě v České republice. 29. srpna vystoupí v pražském Jazz Docku, 30. 8. následuje Česká Lípa (U bílýho černocha), 31. 8. Olomouc (Jazz Tibet) a 1. září Brno (Štetl Fest).

Shalosh: Tales of Utopia aneb Jsme tři a zkoušíme udělat svět lepšímShalosh se u nás již koncertně etabloval; třeba z olomouckého Jazz Tibetu jsme přinesli dva reporty – z roku 2019 a 2022. Nové album vznikalo tři roky; předchozí opus „Broken Balance“ vyšel v roce 2020. Za tu dobu se mnohé událo a změnilo. „Teď je to jiný svět,“ říká pianista Gadi Stern. „Tehdy se zdálo být všechno v pořádku, ale dnes všude kolem nás vládne pocit konce našeho světa.“ A tak vymysleli story, na jehož základě vytvořili celé album s deseti skladbami. Proto působí jako suita o deseti částech; použili řecké a křesťanské mýty, příběhy ze Starého zákona, Odyssey, Tisíc a jedné noci. „Zatímco svět venku je plný chaosu, my jsme přišli s albem plným fantazie, příběhů, scén a obrazů,“ doplňuje Stern. „Hledali jsme vnitřní rovnováhu a harmonii. Nahrávací studio se změnilo v naši vlastní Utopii. Celé album jsme nahráli živě bez sluchátek, bez dodatečných úprav.“ Mladý hrdina cestuje do neznáma, ale to, co je neznámé, není jen vnější svět, ale především on sám. Skrze zaujetí sebe samým, vnitřní koncentrací a meditací lze pak najít protilátky na informační chaos vnějšího světa.

Groove je opět typicky chytlavý, způsob tvarování melodie osobitý, nesmírně precizní a poučený. Navíc působí neobyčejně sevřeně, nejde pouze o trio klavíristy; ostatně název kapely znamená v hebrejštině tři. Všichni aktéři, Gadi Stern, kontrabasista David Michaeli a bubeník Matan Assayag, žijí blízko sebe (Tel Aviv) a společně přinesli do komorního jazzu prvky vážné hudby, rocku a židovské lidové hudby.

Protagonista utopického příběhu, mimochodem je to pastevec, v úvodní „Tales of Utopia“ opouští svůj domov a vydává se na cestu do neznámého světa, aby porozuměl vlastnímu neklidu a nespokojenosti. Vyráží pln odhodlání a optimismu, rozverným, tanečním krokem; neuvěřitelné jsou tu sazby kontrabasu. Přichází do velkoměsta („Entrance to the Great City“), jež klokotá pohybem. Vzápětí jej za dramatických okolností při západu slunce opouští („Views of Road in Crimson Red“), a to v člunu; ztroskotá, ale naštěstí je zachráněn třemi bájnými sestrami z ostrova („Three Sisters“), jež se o něj starají. Přemítám, co si mám představit pod pojmem král, který se objevuje hne dvakrát; v „King´s Dream Pt. I.“ zní vroucí melodická hudba, v „King´s Dream Pt. II.“ se optimismus rozplyne, vyhřeznou drtivé bicí; v závěru ale přesto slyším cosi jako triumf? Nicméně jako jazzový posluchač se telelím blahem, protože hudba je to skvělá. Stejně jako v „The Advisor“, kde se mísí židovský lament s dramatickou naléhavostí. Ve skladbě „The Market“ slyšíte mumraj ze starých časů (klavírní antré zní vskutku staromilsky), „Wave“ má v sobě hlazení lehounkými vlnkami i zpěněný příval nemilosrdných vln. Vše ale nakonec dospěje ke šťastnému konci v závěrečné „Wedding Song“, inspirované svatbou v Maroku, kde se přátelé bujně veselí, tleskají a zpívají.

„Tales of Utopia“ dokumentují hledání vyrovnanosti a mírumilovnosti. Což v Izraeli vždy rezonuje. A nejen tam, zvláště v současné době. Navíc Stern a Assayag se nedávno stali otci. Tato pozitivní energie proudila do hudby tria. Aby se proměnila ve způsob, jak udělat svět lepším…

Shalosh: Tales of Utopia aneb Jsme tři a zkoušíme udělat svět lepším

Shalosh: Tales of Utopia aneb Jsme tři a zkoušíme udělat svět lepším

zvuk
obal, booklet
hudba
Hodnocení čtenářů24 Hlasů
4.7
Hodnocení