OpenJazzFest – pátek 14. 7. 2023

OpenJazzFest – pátek 14. 7. 2023

13. OpenJazzFest, Zelená voda, Nové Město nad Váhom, pátek 14. 7. 2023

Letošní třináctý ročník OpenJazzFestu v krásném přírodním amfiteátru v rekreační oblasti Zelená voda u Nového Města nad Váhom přinesl lákavou kombinaci slovenských, evropských a špičkových amerických jazzmanů. Horké letní počasí lákalo k některému místnímu jezeru před večerními koncerty v příjemné prázdninové atmosféře.

Páteční program zahájil Ľubo Šamo Project, který založil před deseti lety jazzový houslista Ľubo Šamo. Spolu s klávesistou Michalem Vaňoučkem, baskytaristou Adriánem Simonidesem a bubeníkem Matejem Richtarčíkem nám představili svoji fusion kombinující jazz, rock, folklór i pop music, která připomínala legendární vzor Jean-Luc Pontyho, ale záměrně ho nekopírovala. Vlastní, svěží skladby Ľuba Šama měly autorskou osobitost a pořádný spád. Příjemný začátek festivalu, který nás naladil na večerní jazzovou vlnu.

Video ukázka:

Neznámý litevský Mindaugas Stumbras Quintet nás při svém prvním zahraničním vystoupení překvapil nadmíru pozitivně vyspělým hudebním projevem, vlastními nápaditými skladbami a vynikající instrumentální technikou. Sestava Mindaugas Stumbras – kytara, Gediminas Strupinskas – piano, Jievaras Jasinskis – trombón, Denis Murašov – basa a Tuomas J. Räsänen – bicí, perkuse postupně vygradovala svůj velmi podařený koncert nejen díky skvělému kytaristovi, ale i pozounistovi a pianistovi. Kapela byla nadšená z diváckého porozumění a častého aplausu, a proto o to víc se snažila přenést energii své originální hudby z pódia. Velká trefa organizátorů festivalu, posuďte sami jejich um ve video ukázce.

Video ukázka:

Závěrečný koncert pátečního večera přinesl očekávaný, vrcholný jazzový zážitek SuperBlue v podání Kurta Ellinga a Charlie Huntera. Při jejich strhujícím vystoupení je doprovázeli Devonne Harris na klávesy a bubeník Corey Fonville. Kurt znovu přesvědčil svým barytonem ve čtyř oktávovém rozsahu početné publikum, že pozice nejlepšího současného jazzového zpěváka mu patří zcela oprávněně. Navíc spojení jeho virtuózních improvizací s originální kytarovou technikou Charlie Huntera v projektu SuperBlue skvěle funguje a přispívá k mimořádnému hudebnímu zážitku. Jejich vystoupení v areálu Zelené vody ještě přibarvil nespočet hmyzu na scéně, kam mušky přitahovala silná světla. Kurtovo soustředění to však nijak neovlivnilo, protože si nechal pod svůj stojan na mikrofon nainstalovat dva pořádné ventilátory. Mušky přispěly k jedinečnosti koncertu, jak rozpoznáte ve foto galerii. Zkrátka světová jazzová extra třída dokonale zakončila první festivalový večer!

Video ukázka: