Dáša Ubrová vydává hudební album Jedenáct splněných přání

Dáša Ubrová vydává hudební album Jedenáct splněných přání

Brněnská zpěvačka a textařka Dáša Ubrová vydává své druhé autorské album, jemuž dala všeříkající název Jedenáct splněných přání. Skladbám v moderním jazz–blues–soulovém hávu se od prvního nápadu do posledního tónu věnovali společně se skladatelem, zpěvákem a multiinstrumentalistou Vojtěchem Svatošem. Muzikantsky ji podpořili mimo jiných také Jiří Stivín, Milan Kašuba, Tomáš Liška, Kamil Slezák, Bára Zmeková a v kompilaci nahrávek najedeme i čtyři duety s hlasy Petera Lipy, Jiřího Vondráka, Zdeňka Junáka a Vojtěcha Svatoše. Podle autorky je album hudebně a generačně propojující i obohacující počin české hudební scény a ukázkou kreativity i tvůrčí energie. Nepřehlédnutelné je i grafické zpracování alba výtvarníkem Janem Hanušem.

Jedenáct splněných přání je moje druhé album, kde jsem autorkou všech textů. Žánrově je to velmi pestrá a myslím, že neobvyklá věc,“ míní o svém novém dítěti, které vznikalo poslední dva roky, Dáša Ubrová. V celém albu se podle ní odráží mnohaletá spolupráce, hudební přátelství, atmosféra, ve které písně doslova rozkvétaly díky osobité interpretaci jednotlivých hostů. Ze všech skladeb jsou cítit muzikantské zkušenosti, opírají se o inspirativní generační provázání, instrumentální zručnost, ale jsou především založené na autorských textech Dáši Ubrové. „Odrážejí příběhy, emoce, hloubku i radost každodenního bytí. Jsou pro mě srdeční záležitostí, také proto, že jsem celou nahrávku financovala z vlastních zdrojů,“ dodává usměvavá Dáša Ubrová.

Hudební album Jedenáct splněných přání Dáši Ubrové navazuje na předešlou spolupráci se skladateli a producenty Vojtěchem Svatošem a Pavlem Šmídem.
Dáša se při práci na tomto souboru svých písní potkává a propojuje i se zkušenými jazzovými legendami a mladými talenty. Album obsahuje deset skladeb a jedenáctým splněným přáním je, jak říká autorka, fakt, že se ten zázrak skutečně stal. Dáša je autorkou českých textů a také interpretkou, ale k několika duetům přizvala kolegy: Petra Lipu (skladba Chci být), Jiřího Vondráka (skladba Princezna), Vojtěcha Svatoše (skladba Rozmary), Zdeňka Junáka (skladba Žena).

Dáša Ubrová vydává hudební album Jedenáct splněných přání

Na nahrávání se podíleli: Vojtěch Svatoš (klávesové nástroje), Pavel Šmíd (kytara), Milan Kašuba (kytara), Bára Zmeková (piáno), Tomáš Liška (kontrabas), Kamil Slezák (bicí), Jiří Stivín (flétna), Jaroslav Šindler (kytara), Jakub Juránek (kytara), Vilém Spilka (kytara), Radek Zapadlo (saxofon), Pavel Zlámal (dechové nástroje), Indigo Quartet (smyčce). Hudební inspirací celému tvůrčímu týmu byly Melody Gardot, Amy Winehouse, Joe Cocker, Petr Hapka ad. Bonusem alba je skladba Milana Kašuby Rychlonožka, v níž se potkává hned několik zručných kytaristů. Jedinečnou rytmickou a melodickou souhru předvedli Milan Kašuba, Vilém Spilka, Jaroslav Šindler, Jakub Juránek, Pavel Šmíd; to vše je doplněno vokálem Dáši Ubrové.

Křest alba se uskuteční 6. září 2023 v 19 hodin v Divadle Husa na provázku – provázek.dvůr

Dáša Ubrová
Zpěvačka se sametovým hlasem je také textařka, výtvarnice, spisovatelka a editorka. Poprvé se na pódiu objevila v roce 2009 v pořadu Jiřího Vondráka v Divadle šansonu. Se svou původní kapelou uBer! nazpívala v letech 2010-2016 alba První barování a Universum. Od roku 2017 se věnuje autorské tvorbě. V roce 2017 vytvořila ve spolupráci s argentinským hudebníkem českého jména Martinem Balíkem píseň Krajinou života. V roce 2018 vydala první autorské album v češtině pod názvem Dáša Ubrová, a to v hudební spolupráci se skladateli Vojtěchem Svatošem, Pavlem Šmídem, Emilem Kopřivou. Dáša tyto písně nahrála se svým týmem v SONO Records a vydala pod hlavičkou Indies Happy Trails. Třiapadesátiletá umělkyně vystupuje také s jazzovými muzikanty Milanem Kašubou, Petrem Kořínkem, Jakubem Juránkem a Vincencem Kummerem. V roce 2020 vydala ve spolupráci s Nakladatelstvím SURSUM knihu svých textů a obrazů Melodie v duši mé. V roce 2021 byla editorkou knihy k 80. narozeninám jazzmana Milana Kašuby Když struny života zní. V roce 2021 vydalo Indies Happy Trails CD Just Live – Milan Kašuba, Dáša Ubrová, Vincenc Kummer; šlo o záznam živého koncertu z festivalu Valašský špalíček. V roce 2022 vydala, opět jako editorka, knihu Jazzová mise Jaromíra Hniličky. Je autorkou ilustrací několika básnických sbírek – Víta Koďouska Napříč slovy, Hedviky Šlápotové Hedverie, knihy pro děti od autora Milana Barboříka Terezka, princezna z Fulneku a básnické sbírky Aleny Vávrové Vetus Via Vivat i právě se dokončující Ohnivá panenka. Dáša Ubrová dlouhodobě spolupracuje a podporuje obecně prospěšnou společnost Velvet Smile a realizuje vystoupení spolu se skupinou tlumočníků do českého znakového jazyka Hands Dance. Ve spolupráci s Hands Dance a skupinou Kukátko vytvořila videoklipy k písním Kronika a Andělský Beat.

Zdroj: tisková zpráva