Budějovice po třinácté přivítají světový jazz

Budějovice po třinácté přivítají světový jazz

Týden 7.–13. srpna bude patřit v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou Jihočeskému jazzovému festivalu.  Americký funk master Poogie Bell, virtuózní kubánský pianista Harold López Nussa a americký saxofonista Bob Franceschini jsou hlavními „taháky“ na závěrečný víkend. Letošní festival nabídne opět řadu hudebních zážitků již v doprovodných programech.

Tradiční jihočeský festival otevře v pondělí 7. srpna výstava fotografií z předchozích ročníků Aleny Chlumské v Galerii Na Dvorku. Atmosféru jazzfestů od roku 2011, zachycenou i mimo hlavní scény, doprovodí na vernisáži kytarista Libor Šmoldas se zpěvačkou Zeurítiou.

Program na Sokolském ostrově, u Rabenštejnské věže i v rajské zahradě Dominikánského kláštera nabídne velkou žánrovou šíři. Od kubánských tanečních rytmů kapely Klan del Caribe, přes ambientní hudbu tria Tellemarkk až po fusion Konstantina Ruchadze před již tradiční scénou na Havraním náměstí u Rabenštejnské věže.  Tato scéna uvede také intimní i temperamentní latinskoamerické skladby v podání polsko-kubánské zpěvačky Yvonne Sanchez v doprovodu Roberta Balzara.

Vrchol festivalu přichází opět o víkendu 11.-13. srpna. Dva bigbandy, mimořádný koncert BBC Borise Urbánka s jihočeskými jazzmany Jiřím Hebíkem a Jiřím Haladou, talentovaný pianista Alan Bartuš s hvězdně obsazenou kapelou a trojice světových hvězd.

Přijďte si poslechnout Poogie Bella, nefalšovaného funk mastera, jednoho z nejlepších současných bubeníků a studiových hráčů bez ohledu na žánry. Je to autor pěti sólových alb a studiový i live spoluhráč výrazných hudebních osobností. Za perfektní rytmický groove na vlastních nahrávkách mu vděčí mimo jiné David Bowie, Stanley Clarke, Erykah Badu, All Jarreau, David Sanborn, John Scofield, Victor Wooten, Chaka Khan, Angelique Kidjo či Marcus Miller. S posledně jmenovaným strávil Bell na turné podstatnou většinu své kariéry. Na Piaristickém náměstí vystoupí v doprovodu Winstona Bella a kapely Juraje Grigláka.

Kubánský pianista Harold López Nussa je vášnivým jazzmanem s kubánskou hudbou v krvi a zároveň sofistikovaným znalcem klasiky. Virtuóz, který již ve svých dvaceti letech udivoval při spolupráci s Kubánským národním symfonickým orchestrem, je zároveň vítězem prestižní Jazz Solo Piano Competition Montreux Jazz Festival.

Bob Franceschini je americký jazzový saxofonista, skladatel a aranžér. Koncertuje po celém světě s Mike Stern Bandem, Willie Colonem, Dennisem Chambersem a Victor Wooten Triem. Během své kariéry absolvoval turné s Davem Wecklem, Paulem Simonem, Céline Dion, Rickym Martinem, Lionelem Ritchiem a Eddiem Palmierim. Skládá hudbu i pro Tower of Power a Victora Wootena. V Hluboké nad Vl. jej uslyšíte v doprovodu slovenského AMC Tria.

Festival je pořádán ve spolupráci se statutárním městem České Budějovice, městem Hluboká nad Vltavou, podpořen Ministerstvem kultury a grantem Jihočeského kraje, generálním partnerem je skupina ČEZ.

Podrobný program:

7. srpna 18:00 Galerie Na dvorku
Zahájení fotovýstavy: Alena Chlumská fotí JAZZ – 12.ročníků festivalu ve fotografii + Zeurítia a Libor Šmoldas (CZ) – latin jazz
19:30 Kofíčko – Sokolský ostrov
Klan del Caribe (CU, SK) – musica urbana cubana

8. srpna 19:30 Rajská zahrada Dominikánského kláštera
Tellemarkk (CZ) – tři hudební kouzelníci a ambient jazz

9. srpna 19:30 Havraní náměstí u Rabenštejnské věže

David Kudrna Quartet (CZ) – vítěz soutěže Mladých talentů v Nových Hradech
Ruchadze Band Amsterdam Beyond (NL, CZ) – fusion

10. srpna 19:30 Havraní náměstí u Rabenštejnské věže
Yvonne Sanchez a Robert Balzar (CZ) – jazz standards, latin, soul

11. srpna 18:00 Piaristické náměstí
Harold López-Nussa Trio (CU) – contemporary jazz
Boris Band Combination (CZ) – fusion
JR Big Band Václava Hlaváče (CZ) – jazz standards

12. srpna 18:00 Piaristické náměstí
Poogie Bell & Juraj Griglák Band (US, SK) – funky jazz, groove
Alan Bartuš, Gregory Hutchinson Quartet (GB, US) – contemporary jazz
Lukáš Oravec Orchestra (SK, CZ, DE, US, HU) – modern big band jazz

13. srpna 19:00 Hluboká nad Vltavou – náměstí
Mirek Surka Quintet (CZ)
Bob Franceschini & AMC Trio (US, SK) – contemporary jazz

Zdroj: Tisková zpráva