Jeden turbulentní den Rudyho Roystona

Jeden turbulentní den Rudyho Roystona

Excelentní newyorské uskupení FLATBED BUGGY bubeníka a skladatele RUDYHO ROYSTONA vydala na značce Greenleaf Music v květnu nové album – „Day“. Pro label slavného jazzmana Davea Douglase je to v této sestavě již druhý titul, celkově pak pátý pod bubeníkovým jménem…

Rudy Royston, který hrál a hraje třeba s Billem Frisellem, JD Allenem, Jonem Irabagonem, Rudreshem Mahanthappou či právě Davem Douglasem, založil svoje kvinteto Flatbed Buggy v roce 2018. Po eponymním debutu, jenž evokoval Roystonovo mládí strávené na texaském venkově, se na novince rozhodl zachytit jeden turbulentní, emocemi nabitý den v covidové karanténě. „Tato nahrávka je poněkud agresivnější,“ poznamenává autor. „Musel jsem hrát agresivněji, protože oproti debutu, kdy jsem byl inspirován venkovním prostředím, kde je cítit prostor, vzduch a prach, vznikala ta nová celou dobu uvnitř a v izolaci.“

Royston věnuje album „Day“ dvěma milovaným lidem, kteří odešli – bratrovi Ritchiemu a svému mentorovi a spřízněnému hudebníkovi Ronu Milesovi, uznávanému kornetistovi a skladateli, vůdčí osobnosti denverské scény, jemuž Royston vděčí za úspěšné vkročení do první jazzové ligy. (Zemřel 8.března 2022 v 58 letech na vzácný druh leukemie.) Není to bubenická deska, neboť je sycena neobvyklými barvami tónů a netuctovými texturami. Aby ne, když tu s Roystonem hrají basklarinetista John Ellis, violoncellista Hank Roberts, akordeonista (tady nikoli varhaník) Gary Versace a kontrabasista Joe Martin. Opravdu skvostná sestava!


Lahodné barvy tu doslova stříkají, syté témbry hladí i naléhají; v kontrastu s harmonickým bohatstvím pak posluchače zneklidňuje, vzrušuje i unáší hutná rytmika. Deset skladeb tvoří pomyslnou suitu na téma jednoho dne, ohraničenou úvodním trackem „Morning“ a závěrečným „A.M. Hours“. Všechny jsou melodicky výrazné, některé sycené countryovými motivy („Morning“, „Thank You For This Day“), v jiných se pracuje s vlivy vážné hudby a minimalismu ve spojení s hard bopem („Limeni Village“, „The Mokes“, „A.M. Hours“). Nechybí čistokrevná bopová jízda v „Keep It Moving“ či přímo rockový tah ve strhující „Five-Thirty Strut“ s bubenickým antré. A pak jsou tu tři lyrické, do úžasných barev rozkvetlé a naléhavě plynoucí balady „Look To the Hills“, „Missing You“ a miniatura „It´s Time To Sleep“.

Ozdobami skvělého alba jsou samozřejmě sóla, leckdy vskutku strhující, při nichž se vám bude tajit dech. Především pak basklarinetová (s vášní a´la Eric Dolphy) a akordeonová; Versace prostě přenesl hammondky do akordeonu!

Ostatně posuďte sami…

Jeden turbulentní den Rudyho Roystona

Jeden turbulentní den Rudyho Roystona

Hodnocení čtenářů28 Hlasů
5
Hodnocení