Staňte se donátory vskutku objevné knihy Ondřeje Štveráčka!
Ondřej Štveráček

Staňte se donátory vskutku objevné knihy Ondřeje Štveráčka!

Saxofonista a skladatel ONDŘEJ ŠTVERÁČEK je nejen praktikem, ale také pedagogem a jazzovým teoretikem. Po učebnici „Jazzová improvizace“ (Mezinárodní hudební konzervatoř Praha, 2021) a loňské publikaci „Moderní jazzová improvizace“ (Nakladatelství ČRo) zamýšlí vydat objevnou knihu „Ondřej Štveráček – Hexatoniky“. Na tu momentálně shání peníze, a to prostřednictvím platformy donio.cz.

Jazzová improvizace je založená na používání dvou různých kvintakordů, neboli Hexatoniky. Využití je v jazzu, funku, popu, rocku a i v dalších žánrech, kde je prostor pro improvizaci. Je to velice jednoduchá a efektivní improvizační technika, kterou si může osvojit i středně pokročilý hráč. Z jazzových gigantů je používali John Coltrane, Michael Brecker, Jerry Bergonzi, Bob Berg, Walt Weiskopf a další. V české hudební literatuře tato problematika ještě nebyla nikdy představena nebo vydaná a myslím si, že obohatí spoustu hráčů napříč žánry,“ doplňuje autor.

Tenorsaxofonista Ondřej Štveráček patří v Česku i na Slovensku k nejvýraznějším osobnostem své generace. Psali jsme tu o něm již mnohokrát, naposledy v souvislosti s koncertním albem jeho Space Projectu. Již několik let rozvíjí vlastní systém hry na saxofon. Ten je založen na spojení tradičních forem s konceptem jakýchsi zvukových plachet, jež použil v roce 1958 na svém albu „Soultrane“ jazzový vizionář John Coltrane. Tento termín Sheets of Sound vymyslel Ira Gittler, když se ve své recenzi tohoto alba pro DownBeat pokusil charakterizovat styl Coltraneových improvizací.

Mimochodem, někteří tuzemští saxofonisté tomu říkají hadi, haha

Tak ať se to u nás svíjí pěkně od podlahy!

Ondřej Štveráček děkuje za finanční podporu a donátorům nabízí leccos lákavého