Léto je tady a s ním i 18. ročník Bohemia JazzFestu

Léto je tady a s ním i 18. ročník Bohemia JazzFestu

My jsme opět hrdí na to, že můžeme přivítat hudebníky ze všech koutů světa – letos ze Španělska, Rakouska, Slovenska, Finska, Portugalska, Dánska, USA a České republiky. Jejich hudba vůbec poprvé rozezní jak Královskou zahradu Pražského hradu (11. 7.), tak i historická náměstí Plzně (12. 7.), Hluboké nad Vltavou (14. 7.), Prachatic (15. 7.), Domažlic (16. 7.) a Brna (17.–18. 7.).

„V těchto náročných časech, kdy se zdá téměř nemožné připravit se na nejistou budoucnost, nabývá umění improvizace na důležitosti a hodnotě, a to nejen ve světě hudebním, ale i v našem každodenním životě. Jazz je hudba založená na svobodě, individualitě a respektu ke všem spoluhráčům, a tak se mnou snad budete souhlasit, že jazz je pravým opakem totalitního režimu,“ říká zakladatel a ředitel Bohemia JazzFest Rudy Linka.

První večer v parku Moravské náměstí v Brně odstartuje 17. 7. v 17:30. Diváci se mohou těšit na kvartet předního saxofonisty Ondřeje Štveráčka, který se vyznačuje energií, bravurní technikou a nápaditou improvizací. Hudba tohoto tělesa, složeného z české hudební špičky, by se dala označit jako post Coltrane-bop.

V 19:00 bude následovat vystoupení dnes již legendární kapely slovenského hudební scény – baskytarista, skladatel a producent Oskar Rózsa, pianista Ondřej Krajňák a bubeník Emil Frátrik společně tvoří trio Partnership Unlimited.

Vrcholem večera je legendární duo ze San Franciska – kytarový virtuos Tuck Andress a soulová zpěvačka Patti Cathcart – dvakrát nominovaní na Grammy. Jejich hudba je vysoce emocionální, ba přímo duchovního rázu, a proto jejich vystoupení bude zcela jistě nezapomenutelným večerem. Začátek ve 20:30.

Druhý festivalový den započne též v 17:30 jazzovou kapelou kontrabasisty Jaromíra Honzáka, významné osobnosti české i mezinárodní jazzové scény. Vedle své hudební činnosti je také rektorem na jazzovém oddělení pražského HAMU. Jeho nahrávací tvorba získala mnoho ocenění, včetně ceny Akademie populární hudby Anděl.

V 19:00 pak vystoupí rakouský Pale Male Quartet, ve kterém se spojují hudební prvky jazzu a hip hopu. Zakladatel kvartetu je vídeňský jazzový kytarista Paul Male, který se svými spoluhráči spojuje nejaktuálnější prvky moderní hudby a jazzu s funkem a neo-soulem.

Zlatým hřebem závěrečného večera 18. ročníku Bohemia Jazzfestu je americký kvintet Ranky Tanky. Kapela, která byla oceněna dvěma cenami Grammy pochází z Jižní Karolíny, speciálně z komunity Gullah a jejich název v místním dialektu znamená „get funky“. Tahle kapela na závěr zcela jistě postaví na nohy a roztančí celé Brno.

Bohemia JazzFest je pod záštitou primátorky Markéty Vaňkové, hejtmana Jana Grolicha a prezidenta České republiky Petra Pavla.

Více informací o programu, partnerech či událostech najdete na: https://www.bohemiajazzfestival.com/program/

Zdroj: Tisková zpráva