Jazzová legenda Baby Sommer konečně v Boskovicích!
Sommer

Jazzová legenda Baby Sommer konečně v Boskovicích!

Zámecký skleník rozezní opět po roce to nejlepší ze současného jazzu a blues. Slovo nejlepší je letos opravdu na místě, festival Boskovice totiž přivítá legendu německého jazzu a improvizace Güntera Baby Sommera a Jana Spáleného, jednoho z nejvýraznějších bluesmanů v Česku. Ještě předtím se však slavnostního zahájení festivalu ve čtvrtek 6. července 2023 ujme česko-bretaňské duo Delioù, v jehož hudbě lze slyšet modální stupnice, nepravidelné vnitřní rytmy, hru s tichem a dynamickými kontrasty.

Boskovický festival letos (6. – 9. července) přivítá v zámeckém skleníku hned dvě velké hudební legendy. Jednou z nich je všestranný muzikant, skladatel a textař Jan Spálený, zakladatel jedné z živých podob českého blues. Na festivalu vystoupí v triu za doprovodu vynikajících jazzových muzikantů z ASPM. A blues nebude v Boskovicích reprezentovat jako jediný. Pořádného bluesového feelingu si posluchači užijí také například v písních Jany Štromské, české blues-folkové písničkářky, a v tvorbě dalších bluesmanů.

Posluchači budou mít letos rovněž jedinečnou příležitost zažít na festivalu hvězdného německého jazzového bubeníka Güntera Baby Sommera. Charakteristické pro jeho tvorbu je používání nejrůznějších materiálů a neustálé rozšiřování bohaté sbírky nástrojů (tympány, bubny, trubkové zvonkohry, zvonky, gongy, africké kalimby, varhanní píšťaly atd.). Ke specialitám jeho repertoáru patří například také zahrnutí středověkých písní. Na česko-německém jazzovém pódiu se představí nejen ve strhujícím sólovém vstoupení, o své bohaté zkušenosti se totiž osmdesátiletý jazzman rád dělí s dalšími generacemi a nejinak tomu bude na festivalu v Boskovicích.

Zorganizovat vystoupení Güntera Baby Sommera jsme se pokoušeli již loni a předloni, ale z různých důvodů to nevyšlo. Letos Baby oslaví své 80. narozeniny, a proto jsme opravdu rádi, že se to tentokrát podařilo. Během dvoudenního workshopu bude tato jazzová legenda předávat své zkušenosti mladým jazzovými hudebníkům a vytvoří s nimi boskovický Baby Sommer Workshopband, jehož vystoupení se návštěvníci dočkají v sobotu večer. Bude to nepochybně jedinečný zážitek,” říká Viktor Slezák, který se podílí na dramaturgii česko-německé jazzové scény festivalu.

S netradičním hudebním formátem – spojení jazzového pianového tria a elektronické hudební složky – vystoupí Tomáš Sýkora trio & Aid Kid. O neobvyklé obsazení a jedinečný zvuk se postará také HLASkontraBAS oktet, který společně založili zpěvačka Ridina Ahmedová a kontrabasista Petr Tichý v roce 2016, od té doby se hudební těleso značně rozrostlo.

Na festivalu vystoupí také duo Skip Action, které tvoří hudebníci Jens Berger (kytara) a Matthias Macht (bicí) a představí se i Code M.D. – projekt drážďanské kapely Dekadance, který navazuje na bluesově-funkový zvuk poslední éry Milese Davise. Tak trochu jiný jazz zahraje alternativní jazzová formace Zorba že ja Buddha, v jejíž hudbě mohou posluchači rozeznat také prvky soulu, hip-hopu nebo elektroniky.

Na své si tedy přijde opravdu každý – ať už milovníci klasického jazzu, tak i fanoušci improvizace či alternativy.

Česko-německý projekt představí spojení jazzu a cimbálovky

Chybět letos nebude ani speciální česko-německý projekt, připravený na objednávku festivalu, tentokrát s názvem Culture Clash – Folklore Jazz. Návštěvníci se mohou těšit na netradiční spojení dvou různých hudebních světů – jazzu a moravské cimbálové muziky. Částečně aranžovaný a částečně improvizovaný projekt připravují dva kapelníci Hartmut Dorschner a Zdeněk Pechoušek a spolu s nimi další zkušení hudebníci různého zaměření Andrea Hofmann, Michal Horsák, Agnes Ponizil, Viktor Slezák a Irena Stránská.

Půjde o premiéru tohoto skutečně vyjímečného projektu, festivaloví návštěvníci tedy hudebníky v tomto složení uslyší jako vůbec první. Jak se už ale pomalu stává tradicí, projekt bude mít následně další uvedení, a to v Praze a v Drážďanech. A co nás letos velmi těší, Culture Clash dostal pozvání být součástí oslav 25. výročí vzniku Česko-německého fondu budoucnosti, jenž bude hostem Festivalu občanské společnosti v Berlíně, který se letos zaměřuje na česko-německou spolupráci a kterým občanskou angažovanost oceňuje spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier,” doplňuje Jana Černá z organizačního týmu festivalu.

Projekt Česko-německé jazzové setkávání podporuje Česko-německý fond budoucnosti.

31.ročník festivalu pro židovskou čtvrť proběhne od 6. do 9. července. Permanentky zakoupíte v předprodejních sítích GoOut a SmsTicket. Vstupenky jsou dostupné také fyzicky v Čítárně Unijazz v Praze, kině Scala v Brně a v MIS Boskovice. Jména vystupujících postupně přibývají na festivalovém webu.

Festival pořádá Unijazz – sdružení pro podporu kulturních aktivit ve spolupráci s městem Boskovice. Za finanční podporu dále děkujeme Ministerstvu kultury ČR, Státnímu fondu kultury ČR, Jihomoravskému kraji, Česko-německému fondu budoucnosti a Nadačnímu fondu obětem holocaustu. Mediálními partnery festivalu jsou magazín UNI, Fullmoon, Aerofilms, Radio1 a Radio Wave.

(Tisková zpráva)