V bigbandové hudbě jazzových skladatelů ožívá Toronto

V bigbandové hudbě jazzových skladatelů ožívá Toronto

Osmnáctičlenný THE COMPOSERS COLLECTIVE BIG BAND založil v kanadském Torontu v roce 2005 trombonista a skladatel Christian Overton. Původně pro účely uvádění nových děl kanadských jazzových skladatelů, ale nakonec se z tělesa vyklubal jeden z nejlepších bigbandů v zemi. V polovině letošního dubna vydal vlastním nákladem druhé album; zove se „The Toronto Project“. Jde o dosud nejambicióznější projekt tohoto tělesa, který se inspiroval zvukem a dalšími aspekty zmíněného velkoměsta. Lídr orchestru oslovil nejlepší torontské skladatele, aby zkomponovali velkokapelovou hudbu týkající se specifik městských částí, v nichž žijí. Sám přispěl také…

Lídr Christian Overton zahraje snad cokoli, od jazzu a rocku až po salsu, R&B či scénickou hudbu. V jeho portfoliu figurují kupříkladu Hermeto Pascoal, John Clayton, Danilo Perez, John Patitucci, Brian Blade, Miguel Zenon, Kurt Elling, Bobby Shew, Ingrid Jensen či Dave Douglas.

Každá z osmi kompozic bezmála třiapadesátiminutového alba skrývá příběh. Jsou uvozeny reálnými zvuky z torontského systému hromadné dopravy, včetně metra. Album tak představuje jakéhosi průvodce po městě, neboť skladby jsou pak inspirovány jednotlivými cíly cesty. Hudba na albu je tudíž rozmanitá, vpravdě prožitá…

Úvodní skladbu „West Toronto Ode“ napsal původem kubánský kytarista Pablosky Rosales, který opěvuje vřelou a pohostinnou torontskou komunitu tzv. Malého Portugalska, kde je slyšet lingua franca, čili směs portugalštiny, španělštiny, italštiny a zkomolené angličtiny. Zní tu flétnový hlas v kombinaci se žesti, rytmika tepe a tím vším se proplétá kubánská kytara tres. Následuje vřelá i kypící „Non-Sequitur“ Toma Richardse, jinak trombonisty bigbandu. Ožívá tu hlavní torontský bulvár St.Clair West, který bují životem (je tu např. 93 kaváren, restaurací a barů!). Díky rozhoupané jízdě rytmiky (bubeník Jeff Halischuk a basák Justin Gray) nepostrádá skladba patřičný odpich, který korunuje výtečným altsaxofonovým sólem Chris Roberts. Díky Overtonově skladbě „Spadina“ se může posluchač procházet rušnou čínskou čtvrtí v Torontu. Proto se tady vyřine jedna tradiční čínská melodie hraná na čínské housle erhu (Amely Zhou). Bohatě barevná hudba je čínskou lidovou hudbou ovlivněna i v dalších sólech. „Finding Home“ (autoři Maya Killtron a Erik Patterson) bohužel kazí nevýrazný, tenký, unylý zpěv Killtron; naštěstí se tu blýskne s křídlovkou John MacLeod. Já vím, že v této skladbě a´la Maria Schneider jde o pocit samoty v přebujelém milionovém velkoměstě, ale ten zpěv je fakticky až příliš uťápnutý, takový až tence skořápkovitý.
The Toronto Project by The Composers Collective Big Band
Následující kompozici „Inside the Toy Factory“ napsala Chelsea McBride; jaké by to bylo jako dítě strávit noc v továrně na hračky? Třeba v Liberty Village? Každopádně by to byl čas řízný, naplno prožitý, hustý, s tahem rockera! Parádní jsou tu i sóla Tary Davidson a Christiana Overtona. Basák Justin Gray přispěl více než devítiminutovou šťavnatou fúzí hard bopu a indické hudby v podobě „Interweave“; vedle výtečných saxofonových chorusů (Jonathan a Andrew Kayovi) tu excelují tabla (hostující Ravi Naimpally). Skladba poukazuje na nemilosrdně postupné pohlcení tradiční kultury indických přistěhovalců (především na Gerrard Street, nazývané Malá Indie) moderním shonem velkoměsta. Skladba kytaristy Erika Pattersona „The Computer“ je záležitostí především tenorsaxofonisty Paula Metcalfeho, jehož gradované sólo začíná esteticky někde o Joe Lovana a vrcholí duchovní rozjasněností Johna Coltranea. Album uzavírá kompozice „Transit“, ve které se autor Shirantha Beddage, jinak sám vynikající saxofonista, pokouší zachytit dopravní pohyb v Torontu z ptačí perspektivy. Hudba nepostrádá svižně šlapající funky rytmus, umocněný elektrickým pianem (Carissa Neufeld) a výbušnými sóly trombonisty Overtona a bubeníka Halischuka.

Díky za každou výbornou bigbandovou nahrávku!

V bigbandové hudbě jazzových skladatelů ožívá Toronto

V bigbandové hudbě jazzových skladatelů ožívá Toronto

zvuk
obal
hudba
Hodnocení čtenářů25 Hlasů
4.3
Hodnocení