Jazz Meets World pokračuje i v červnu – přijedou Dudù Kouaté, Hazmat Modine, Beatriz Nunes a Joolaee Trio + soutěž o 3× 2 vstupenky na Hazmat Modine

Jazz Meets World pokračuje i v červnu – přijedou Dudù Kouaté, Hazmat Modine, Beatriz Nunes a Joolaee Trio + soutěž o 3× 2 vstupenky na Hazmat Modine

03. 06. 2023 19:30  |  Atrium

Dudù Kouaté, Emil Viklický a Pavel Hrubý zvou na dobrodružnou výpravu k africkým inspiracím jazzu Spolupráce legendárního pianisty Emila Viklického s hráčem na dřeva a intuitivním improvizátorem Pavlem Hrubým už je publiku dobře známá. Co se ale stane, když si zdejší duo přizve na pódium Dudù Kouaté, virtuózní senegalský multiinstrumentalista, hudební teoretik a znalec západoafrických kulturních tradic? Přijďte se nechat příjemně překvapit 3. června 2023 do pražského Atria.

07. 06. 2023 19:30  |  Futurum Music bar

Hazmat Modine přivezou nové písně a starý dobrý šraml z bluesových a jazzových tančíren

Slovo „šraml“ přitom nemá naznačovat nic hanlivého, právě naopak. Má oslavit přirozenou, nevázanou atmosféru vystoupení americké kapely. Hudba Hazmat Modine je virtuózně zahraná, promyšlená, ale zároveň živelná a strhující. Kosmopolitní septeto s jistotou uvede publikum do varu i 7. června 2023 v pražském Futuru.

Zdejší diváci už dobře vědí, co Hazmat Modine na pódiu dovedou, díky předchozím vystoupením v Praze či na festivalu Colours of Ostrava 2011. Pro jejich mix americké roots music a kdečeho, co potkali na toulkách světem, skutečně platí název „Hazmat“, tedy zkratkové slovo pro „hazardous material“. Je totiž krajně třaskavý. Naštěstí jen ve smyslu výbušného šíření dobré nálady. V přeneseném smyslu je výstižná i druhá část jména kapely, Modine, podle firmy vyrábějící přímotopy. Tahle muzika zahřeje jak při tanci, tak na duši.

Ačkoliv jsme u nás už Hazmat Modine zažili opakovaně, neznamená to, že je máme přečtené. Pro letošní návštěvu má kapela přichystaný nejen repertoár zdařilého pátého řadového alba Box Of Breath (2019), ale i písně úplně nové, dosud nevydané, které přichystala během pandemií vynucené pauzy. Díky covidové přestávce už jsou také hudebníci řádně natěšení na dlouho odkládané evropské turné, protože dobře vědí, že „jejich Evropané jim rozumějí“.

Hazmat Modine se vrací do Prahy po 6 letech.

10. 06. 2023 19:30  |  Novoměstská radnice, Velký sál

Beatriz Nunes, Paula Sousa a André Rosinha zahrají písně o „nejisté budoucnosti“ s portugalským nadhledem

Kompozice pro album À Espera do Futuro (Touha po budoucnosti) sice vznikly v časech pandemie a reflektují společenské a politické jevy, které tehdy vystoupily na povrch dění, nicméně trio zpěvačky Beatriz Nunez, pianistky Pauly Sousa a kontrabasisty Andrého Rosinhy nezahltí publikum žádnou „depkou“. Do historických prostor pražské Novoměstské radnice 10. června 2023 láká posluchače příjemnou jižanskou nostalgií i optimismem, době navzdory.

„Témata skladeb oscilují mezi katastrofou a nadějí,“ vysvětlují s úsměvem členové tria, když mají popsat inspiraci ke vzniku společného projektu. Cyklus autorských písní totiž začal vznikat za prvního úderu covidu, v dobách krajní nejistoty nejen pro muzikanty, ale pro celý svět. Album À Espera do Futuro, které bude tvořit i základ repertoáru pražského koncertu, bylo nahráno ještě před koncem roku 2020. Tvůrci se tak logicky nevyhnuli jisté rozjitřenosti a pocitům tísně. Jenže zároveň do muziky vložili nezlomnou letoru a víru, že lidstvo si s výzvou poradí. Tak jako se s podobnými tragédiemi vyrovnalo v minulosti. V hudbě je slyšet odhodlání nepoddat se tíze okolností a zároveň čirá radost z tvorby, kterou nemohou zastavit žádné restrikce.

Zásadní je i čistě hudební složka písňového pásma. Jde o ambiciózní, a přitom posluchačsky vstřícné spojení lásky jak k jazzu, tak ke klasice i tradiční portugalské muzice, kterou cítí všichni tři hudebníci.

15. 06. 2023 19:30  |  Chodovská tvrz

Joolaee Trio ukáže, jak krásně souzní perská a evropská klasika i jazz

Iránské vertikální housle kamanče, klasicizující klavír a etnické i najazzlé perkuse společně vytvoří úchvatné zvukové prostory, přesahující žánry i světadíly. Iránsko-německé trio Misagh Joolaee, Schaghajegh Nosrati a Sabastian Flaig do snivě exotických a zároveň v čemsi důvěrně známých krajin pozve publikum 15. června 2023 v pražské Chodovské tvrzi.

Při poslechu sofistikované, subtilní a zároveň i temperamentní tvorby Joolaee Tria se možná vybaví snový průlet nad velebnou pouštní scenérií a vznešenými paláci orientu. Jako z pohádek Tisíce a jedné noci. Hudba tria ovšem nepostrádá ani angažovaný podtón. Například skladbu Be Hich Diyar věnoval autor Misagh Joolaee „všem ženám Iránu“. Utlačovaným režimem, ale hrdým a nezlomeným.

Historie Joolaee Tria se nepíše dlouho, teprve od roku 2021. Souhra tří hudebníků má ovšem delší historii. Virtuóz na kamanče Misagh Joolaee totiž už předtím hrával jak v duu s klavíristkou Schaghajegh Nostrati, tak v tandemu s perkusistou Sebastianem Flaigem. Sloučit sestavy do tria pak představovalo přirozené rozhodnutí v duchu latinského přísloví „tres faciunt collegium“, tři tvoří spolek. Melodická invence a bohaté rytmické patterny se sloučily do ideálního tvaru. Diváky okouzlila už premiéra tria na prestižním festivalu world music a roots music v Rudolstadtu. Od té doby se intuitivní komunikace výjimečných osobností jen dál prohlubuje.

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:

Jak se jmenuje aktuální album Hazmat Modine vydané v letošním roce?

Odpovědi zasílejte do 3. 6. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.