Zvuky a barvy židovské čtvrti s Beatou Bocek

Zvuky a barvy židovské čtvrti s Beatou Bocek

V sobotu 13. května odpoledne koncertovala v rámci akce Zvuky a barvy židovské čtvrti v Boskovicích písničkářka BEATA BOCEK. V proluce U Koupadel vedle Bílkovy ulice se toho dělo mnnoho zajímavého, co naplnilo nejen uši… 3.ročník opět proběhnul díky občanské iniciativě Zelená peřina za podpory Muzea regionu Boskovicka, nadaci Veronica, komunitního centra Prostor a města Boskovice.

Zvuky a barvy židovské čtvrti s Beatou Bocek

Je tomu již sedm let, co jsem tu recenzoval zatím poslední album Beaty Bocek, jež se jmenovalo „O tobje“. Stačila ještě hostovat na albu „Neboj!“ písničkáře Jakuba Čermáka (Cermaque), které vyšlo u Indies Scope v roce 2017. Poté odjela žít do Švédska, odkud se vloni se třemi dětmi vrátila do svého rodného Českého Těšína…

Ve dvou blocích (na počátku a samotném konci programu Zvuků a barev židovské čtvrti) zazněly autorské i lidové písně v moravském nářečí, polštině, švédštině a samozřejmě jiddiš. Její zpěv měl sílu, tvárnost; byl narativně bohatý, křehký i notně expresivní. Doprovázela se na kytaru, ukulele, akordeon i na obyčejný bubínek, několik písní zaznělo a´capella (s živě nasamplovaným hlasem). Prostě zážitek!

Fotky: Monika Šindelková