Kronos Quartet 50 let na scéně oslavili také v Praze spolu s Irenou a Vojtěchem Havlovými

Kronos Quartet 50 let na scéně oslavili také v Praze spolu s Irenou a Vojtěchem Havlovými

V rámci Prague Music Performance došlo 10. května 2023 v kostele U Salvátora k dalšímu speciálnímu koncertu a oslavě dvou neuvěřitelných jubileí. Irena a Vojtěch Havlovi slaví 40 let hraní a Kronos quartet rovných 50!

Ke společnému koncertu se pojí tento zajímavý příběh:

„Nahrávky Kronos kvartetu nás provází celý náš společný hudební život. Asi nejzásadnější pro nás bylo jejich album se skladbou od Steva Reicha, Different Trains, kterou jsme měli možnost slyšet naživo v Praze před mnoha lety. Po koncertě jsme jim tenkrát jako poděkování přinesli naše album Malé modré nic. Tehdy ho asi někam založili stejně jako mnoho jiných alb, které jim nosili i další hudebníci po celém světě. Netušili jsme, že právě toto album nás po mnoha letech spojí na společném koncertě v kostele U Salvátora v Praze.“

„Uplynulo hodně času a Kronos slaví 50 a my dva 40 let, co jsme se setkali a začali spolu žít a hrát. Album Malé modré nic se dostalo na začátku devadesátých let k tehdy mladičkému kytaristovi Bryce Dessnerovi, kterému se naše hudba zalíbila natolik, že ho inspirovala k skládání své vlastní hudby. To nám vyprávěl až v roce 2007, kdy nás pozval na naše společné turné po Americe. V té době už byl členem slavné kapely The National. Později právě pro Kronos kvartet napsal 4 skladby, které vyšly na albu Aheym a jedna z nich se jmenovala Malé modré něco. Skladbu věnoval nám jako poděkování za inspiraci k hledání své vlastní hudební cesty…“ Irena a Vojtěch Havlovi předvedli své zadumaně meditativní skladby, které se krásně nesly prostorem. Škoda jen, že na ně krom prvních řad asi nikdo neviděl. Ale stačilo zavřít oči a nechat se unášet.

Oproti koncertu v Brně si Kronos quartet připravili zcela jiný program. Vědomi si hraní v kostele, snažili se výběr skladeb přizpůsobit danému prostředí. Precizní provedení všech kompozic je u tělesa tohoto formátu působícího na scéně již 50 let naprostou samozřejmostí. Došlo i na použití různých elektronických udělátek (a například také přenosného gramofonu) pro vytváření zvukových efektů. Prostředí kostela U Salvátora a decentní nasvícení celému koncertu dodalo patřičnou slavnostní atmosféru a vytvořilo tak důstojnou kulisu tohoto úctyhodného jubilea.

Program:

Michael Gordon: Clouded Yellow
Sofia Gubaidulina: Quartet No. 4
Komitas: Groung
Laurie Anderson: Flow
Nicole Lizée: Death to Kosmische
Tanburi Cemil Bey: Eviç Taksim
Aruna Narayan: Mishra Pilu
Terry Riley: One Earth, One People, One Love from Sun Rings

Summertime
Sigur Rós: Flugufrelsarinn

Fotky:  Libor Galia