Enter Enea Festival - program bez hranic

Enter Enea Festival – program bez hranic

Letošní ročník festivalu Enter Enea je plný světových premiér a speciálních projektů. Třináctý ročník tohoto jedinečného jazzového festivalu, který řídí Leszek Możdżer, se bude konat v Poznani od 4. do 7. června 2023. Akci sponzoruje skupina Enea, která je jejím patronem již devět let po sobě.

Enter Enea Festival - program bez hranic

Enter Enea Festival je čtyřdenní venkovní setkání s hudbou v prostředí poznaňského jezera Strzeszyńskie. Program jako vždy pečlivě vybral Leszek Możdżer, který je uměleckým ředitelem akce od jejího vzniku. Festival spojuje neokázalost, nezávislost a neformální atmosféru venkovních akcí s atmosférou exkluzivity a nadstandardního uměleckého zážitku, který slibuje sestava umělců pozvaných Możdżerem. Kromě hudebních senzací plánují organizátoři u jezera Strzeszyńskie odhalit také novou instalaci profesorky Izabelly Gustowské s názvem …siała Baba mak…, která doplní stálou expozici Poznanského vizuálního parku.  Jako obvykle bude Enter hostit mnoho premiér a představí nové hudební konstelace, které program naplní až po okraj.

4. června – První festivalový den, který podpořila poznaňská radnice a skupina Enea, zahájí dva koncerty s překvapením, které čekají jak na návštěvníky pláže, kteří opouštějí svá místa na slunci, tak na hosty, kteří hledají atraktivní umělecký program v neděli večer. Koncerty začnou v 18 hodin …siała Baba mak… v poznaňském vizuálním parku.

Vrcholem večera 4. června bude zahájení výstavy …siała Baba mak…, nové instalace profesorky Izabelly Gustowské v poznaňském vizuálním parku, parku uměleckých objektů pod širým nebem, jehož kurátorkou je Katarzyna Jankowiak-Gumna a který spravuje Galerie ABC ve spolupráci s Fundacja Europejskie Forum Sztuki.

Osmimetrová maková hlava vyrůstající z navrženého pole červených máků tvoří jakýsi oddělený ostrov Lemnos ve Strzeszyńském parku. Když se k němu přiblížíme, rozsvítí makovou hlavici další senzory, nezávislé na solární baterii, a uslyšíme lidovou píseň o silné babě, která seje mák, říká o instalaci profesorka Gustowská.

Ve 20:30 začne festival tanečním průvodem zpívajících bab pod vedením multiinstrumentalistky a zpěvačky Malwiny Paszek za doprovodu sboru. Po západu slunce bude v Galerii ABC zahájena výstava Paměť profesorky Gustowské, jejímž kurátorem je Jagna Domżalska.

Večer 5. června zahájí Dhafer Youssef, který je na turné ke svému albu Street of Minarets, polskou koncertní premiérou této desky.

Téma alba je především o cestování, svěřuje se Dhafer. Po cestách do čtyř koutů světa, při hledání nových zvuků, zde zpívám jinak a používám vokální efekty, na kterých jsem vyrostl. Zejména zvukový efekt megafonů pro svolávání k modlitbě – odtud název desky „Street of Minarets“. Pokračuje: „Tato deska je cestou časem, na níž sedí most mezi dítětem, kterým jsem byl, milovníkem hudby a obdivovatelem velkých mistrů, jako jsou Miles, Herbie a Dave, a dospělým jedincem, kterým jsem se stal. Mostem mezi jazzem padesátých let a jeho rockovější verzí z let osmdesátých. Chtěl jsem ukázat, že jsem hudebník v neustálém pohybu, který se vyhýbá nálepce kýče nebo exota.

Druhou pondělní kapelou je Jazz Forum Machine ve složení Kasia Pietrzko, Maciej Kądziela, Jakub Mizeracki, Tomasz Chyła, Kacper Smoliński, Roman Chraniuk a Adam Zagórski. Všichni jsou uznávanými hudebníky a držiteli mnoha mezinárodních a polských ocenění. Jsou také vítězi každoročních čtenářských a kritických anket časopisu JAZZ FORUM, ať už jednotlivě, nebo se svými původními skupinami. Pozor, špičky polského jazzu. Přichází novinka, varuje Andrzej Zieliński, hudební publicista polského rozhlasového programu 2.

Jedním z vrcholů letošního ročníku festivalu Enter Enea je premiéra nového alba Leszka Możdżera a orchestru Musicae Antiquae Collegium Varsoviense Varšavské komorní opery (MACV) s názvem Composites. Prezentovaný materiál obsahuje šest skladeb, z nichž čtyři (Compositum I, II, III, IV) nejsou kompozice, ale kompozice, které jsou mistrovským spojením skladeb a improvizací. Klavírní party improvizoval Możdżer, který k nim napsal i orchestrální partituru. Zbývající dvě skladby, Baladu pro Larse, věnovanou švédskému kontrabasistovi Larsi Danielssonovi, a lyrickou Natalladii, složil Możdżer klasickým způsobem. Hudbu zahraje orchestr, v němž se představí perkusionistka Patrycja Betlej. Koncert bude řídit maestro Marcin Sompoliński.

Patrycja Betlej je velmi výrazná umělkyně, obdařená jedinečnou fantazií. Kromě velké pulzace a mnohobarevnosti se v její hře projevuje i ona převažující ženská jemnost, která dodává zvuku jakousi neuchopitelnou měkkost, díky níž se hudba ještě snadněji vlévá do srdcí posluchačů. A jako klavíristka jsem také posluchačkou toho, co hrajeme, říká Możdżer.

Composites vzniklo na objednávku Varšavské komorní opery, která speciálně pro festival Enter Enea připravuje speciální edici alba ve sběratelském limitovaném číslovaném boxu (500 kusů) obsahujícím barevný vinyl, magnetofonový záznam a booklet. Každý box bude obsahovat také certifikát s autogramem Leszka Możdżera. Album bude k dostání v předprodeji exkluzivně během festivalu Enter Enea a na webových stránkách Varšavského komorního orchestru.

Úterní program (6. června) zahájí koncert pro dva klavíry Makowicz vs. Możdżer. Adam Makowicz je bezpochyby ikonickou postavou polského jazzového klavíru. Możdżer dostal své první Makowiczovo album, když mu bylo osm let, a to ho odstartovalo na jeho dobrodružné cestě s jazzem. Kdo by si pomyslel, že o pětadvacet let později natočí album se svým mistrem? A navíc v newyorské Carnegie Hall. Oba umělci se liší v mnoha ohledech: přístupem ke swingu, harmonickým jazykem, zvukovou estetikou, frázováním, anatomií stylu, repertoárem… Tato kombinace by se zdála nemožná, nebýt některých podobností postavených na určitých rozhodujících, jemných shodách: lásce k hudbě, vytrvalosti při kutání vlastního klavírního jazyka, úctě k hudební tradici a odhodlání při hledání světa založeného na pomyslné dokonalosti. Klavíristé se poprvé setkali v roce 2005 a od té doby přestaly být koncerty dua Makowicz – Możdżer konfrontací dvou klavírních hvězd. Staly se uměleckou emanací vyzrálé jemnosti a nenuceného mistrovství pokrytého neuchopitelnou mistrovskou patinou s atributy hlubokého lidského vztahu obou pozoruhodných umělců.

V úterý 6. června vystoupí také Cécile McLorin Salvant s albem Mélusine na svém prvním polském koncertě, který je součástí jejího světového promo turné. Americká zpěvačka a skladatelka haitského původu, trojnásobná držitelka ceny Grammy, je považována za nejlepší zpěvačku současné jazzové scény. McLorin Salvant je multiumělkyně: skladatelka, textařka a zpěvačka, která se vyjadřuje také prostřednictvím výtvarného umění. Klasicky vzdělaná, s průniky do jazzu, blues i folku, čerpající z hudebního divadla a vaudevillu, Salvant předvádí úžasné hudební schopnosti i téměř divadelní výrazové prostředky, díky nimž jsou její koncerty nezapomenutelné.

Hlavním bodem programu 6. června bude premiéra skladeb, které vznikly na objednávku festivalu a jsou věnovány Strzeszyńskému jezeru, jejichž autorem je Rafał Zapała.

Jedinečným aspektem festivalu Enter Enea je jeho přírodní prostředí, blízkost jezera. Ve svém projektu THE LAKE HAS A MASTER PLAN (Pharoah Sanders tribute) chci zapojit akustické vlastnosti této výjimečné situace. Mám v úmyslu využít nástroje ekologické hudební kultury z oblasti terénního nahrávání s cílem „zesílit“ jezero a využít ho jako zvukovou vrstvu koncertu, říká Rafał Zapała.

Zapała ignoruje hranice mezi hudbou, kterou se učil na akademické půdě, svou hudební kontrakulturní zkušeností a spoluprací s umělci z jiných oblastí. Jeho hudba se objevuje na festivalech soudobé hudby, v jazzových klubech, v experimentálních hudebních sálech i v otevřeném městském prostoru. Zvláštní místo v jeho tvorbě zaujímají také městské site-specific zvukové projekty a instalace, například Sensorium (monumentální instalace na hodinové věži CK ZAMEK v Poznani) a Post Apocalypsis (která získala zlatou medaili za „zvukový design“ polského pavilonu na Pražském Quadriennale v roce 2015). Jeho nejnovější skladba, vytvořená pro scenérie Strzeszyńského jezera, bude pokračováním této kolekce.

Program ve středu 7. června zahájí koncert Glorie Campaner. Po fantastickém přijetí jejího koncertu s Leszkem Możdżerem (vydaného i jako koncertní album) se do Poznaně vrací se svým triem. Umělci, které si pozvala, aby s ní vystoupili na festivalu Enter Enea, jsou vynikající italští instrumentalisté: klarinetista Alessandro Carbonare a bandoneonista Mario Stefano Pietrodarchi, s nimiž odehraje koncert Astor.

Velmi očekávanou událostí letošního ročníku festivalu Enter Enea je vystoupení kvarteta Jana Ptaszyna Wróblewského. Legenda polské jazzové scény, brilantní saxofonista, skladatel, aranžér, dirigent, leader, pedagog a uznávaný novinář Ptaszyn Wróblewski se již téměř 70 let podílí na historii polského jazzu. Tento uznávaný hudebník si k účasti na koncertě přizval Leszka Możdżera.

Závěrečnou událostí festivalového programu bude první polský koncert Connie Han Tria. Jak se můžeme dočíst v americké tiskové zprávě, pianistka a skladatelka na svém novém albu Secrets of Inanna promlouvá hlasem antické bohyně lásky, krásy a války. Deska do značné míry čerpá inspiraci z The Descent of Inanna, starověkého sumerského eposu popisujícího cestu bohyně do podsvětí z jejího nebeského panství. Cestou se musí postavit své starší sestře Ereškigal, temné královně podsvětí, a tím i své vlastní vnitřní temnotě. Bohyně je zabita a znovuzrozena jako Jitřenka, což se nakonec odrazí v pozdějších příbězích o Venuši, Ištar a Afroditě. Han vytvořila a napsala hudbu k albu ve spolupráci se svým dlouholetým producentem a bubeníkem Billem Wysaskem. Na nahrávání a improvizačních sezeních se podílel také John Patitucci.

Festival pořádá Fundacja Europejskie Forum Sztuki, jejímž předsedou a zakladatelem je Jerzy Gumny. Titulárním sponzorem festivalu Enter Enea je skupina Enea. Festival podporuje poznaňský magistrát a maršálek Velkopolského kraje.

Enter Enea Festival - program bez hranic

PROGRAM

4. června | neděle 

6 p.m. concerts (the line-up will be known in June)
x  the Enter Enea Festival stage

8:30 p.m. Izabella Gustowska x Poznań Visual Park
…SIAŁA BABA MAK…
Chór Pogłosy conducted by Joanna Sykulska, feat.  Malwina Paszek

9 p.m. Izabella Gustowska x ABC Gallery
MEMORY

5. června| pondělí

7:30 p.m. Dhafer Youssef
STREETS OF MINARETS – promo tour

9 p.m. Jazz Forum Machine 

10:30 p.m. Leszek Możdżer & Orchestra Musicae Antiquae Collegium Varsoviense of the Warsaw Chamber Opera conducted by Marcin Sompoliński, feat. Patrycja Betley 

COMPOSITES – concert premiere 

6. června | úterý

7:30 p.m. Makowicz vs. Możdżer 

9 p.m. Cécile McLorin Salvant 

MÉLUSINE  – promo tour 

10:30 p.m. Rafał Zapała
THE LAKE HAS A MASTER PLAN (pharoah sanders tribute) – premiere

7. června | středa

7:30 p.m. Gloria Campaner, Alessandro Carbonare,  Mario Stefano Pietrodarchi

ASTOR 

9 p.m. Jan Ptaszyn Wróblewski Trio feat. Leszek Możdżer 

10:30 p.m. Connie Han Trio 

Pro více informací a nákup vstupenenek navštivte oficiální stránky festivalu.