Tomatito všechny okouzlil
Tomatito; foto: Barka Fabiánová

Tomatito všechny okouzlil

Každý milovník flamenca v České republice 6. 5. 2023 rozhodně musel zbystřit. Do Divadla Hybernia v Praze totiž přijela největší žijící legenda flamencové kytary, Tomatito! Nedorazil však sám, nýbrž se skvostnou skupinou, kterou tvoří kytarista Cristy, zpěváci Morenito de Íllora a Kiki Cortiñas, perkusista Israel Suárez „Piraña“ a tanečnice Karime Amaya.

Obecenstvo, z velké části tvořeno cizinci žijícími v ČR, bylo na tuto hudební událost roku patřičně natěšené a příchod sestavy na pódium provázel bouřlivý aplaus. Po usazení a naladění kytary Tomatito nejprve spustil sám, aby nás patřičně navnadil a právem vzbudil velkolepá očekávání. Jeho vybroušený styl hry nemohl nechat nikoho chladným, a i když nejsem kytarista, hltal jsem jeho hru a neuvěřitelnou koordinaci rukou. Postupně ho zbytek kapely začal doprovázet tleskáním (palmas) a přešli do skladby. Když do éteru zazněly krásné hlasy obou zpěváku, bylo jasné, že nás čeká nezapomenutelný zážitek. Především jsem si tedy užíval silný a čistý hlas Kikiho (¡qué duende!) a na představení sama sebe nenechala dlouho čekat ani Karime. V závěru Alegría nám poprvé dala okusit svého tance.

Zatím to však byla jen taková drobná ochutnávka, aby nám později mohla doslova vyrazit dech svým sólem. V Bulerías jsme si opět mohli vychutnávat virtuozitu všech zúčastněných a sám Tomatito si po tomto bravurním přednesu oddechl. Někdy měl člověk pocit, že se pohybuje na hraně toho, co je ještě možné na kytaru zahrát. Na jevišti to však hýřilo úsměvy a dobrá nálada a především nadšení přetékalo i z publika. Občasné výkřiky ¡olé! či ¡dale! nezaznívaly jen z pódia, ale i z obecenstva! Následně přišlo zklidnění atmosféry, když na scéně zůstali jen sami dva kytaristi a Tomatito věnoval překrásnou baladu Two much legendárnímu Pacovi de Lucíovi. Po baladě následovala pocta dalšímu maestrovi Camarónovi de la Isla skladbou La leyenda del tiempo ze stejnojmenného alba, které ve světe flamenca znamenalo doslova revoluci. Poté se opět rozjely Bulerías se střídáním zpěváků a došla řada i na Pirañu, aby předvedl svou kulometnou palbu na cajón. Myslím, že v ten moment nám všem již poněkolikáté během koncertu spadla brada až na zem! A to nebylo všechno. Vystoupení gradovalo a na scénu se vrátila úžasná Karime, která předvedla takové sólo, že kromě brady na zemi nám vypadly i oči z důlků. Takové kmitání nohou jsem asi ještě neviděl! Bravo, olé, dale, ¿qué pasa? To vám teda byla síla a absolutní vrchol! Ovace ve stoje nebraly konce a samozřejmě muselo dojít na přídavek. Ten už byl jen takovou sladkou tečkou za naprosto výjimečným zážitkem. Rozhodně tu potřebujeme více špičkového flamenca! 

Setlist:

Rondeña – Jaleos 

Alegría 

Bulerías 

Two much

La leyenda del tiempo

Tangos – Bulerías Cantaores

Rumba 

Solea por Bulerías

 ——

Fotky: Barka Fabiánová