Aliaksandr Yasinski - Hlybini

Aliaksandr Yasinski – Hlybini

Zelenáčova Šopa, Zlín, neděle 5.3.2023

Přesto, že mám stále na paměti skvělé vystoupení skupiny RAZAM na Dobršské bráně 2020, ve kterém mne zaujal živelný běloruský akordeonista Aliaksandr Yasinski, odjížděl jsem na jeho sólové vystoupení do zlínské Zelenáčovy Šopy s trochou nejistoty, ani žádný stativ jsem si nevzal.

Úvod nedělního hudebního večera patřil multi-žánrové zpěvačce Magdaléně Malaníkové, která se za doprovodu klávesisty Štěpána Holíka postupně rozezpívala až k přesvědčivému provedení několika jazzových standardů.

Po přestávce uvedl akordeonista Aliaksandr Yasinski, který žije už 11 let v České republice, perfektní češtinou svůj sólový recitál představující jeho první samostatné CD nazvané Hlybini. Hned při úvodní, titulní skladbě Hlybini a následném Libertangu jsme nevycházeli z úžasu, s jakou vervou, virtuozitou a hudební vyspělostí dokáže Saša bez jakýchkoli elektronických pomůcek rozrezonovat celý prostor a strhnout diváky k pořádným ovacím.

Následovaly další působivé improvizace jak na vlastní témata a běloruské motivy, tak na známé skladby Astora Piazolly, Tigrana Hamasyana a Chicka Corey, jehož Spain rozváděl Saša velmi nápaditě snad deset minut. Vrcholem večera byla pro mne skladba Storm, skutečná bouře se podařila interpretovat se vším všudy, ještě bouřlivěji než na promo videu:

Aliaksandr Yasinski - Storm

Okouzlen koncertem jsem si odvážel CD Hlybini k podrobnému prozkoumání. Po prvním poslechu jsem neváhal spustit celé CD znovu, a dokonce i potřetí. Po úvodní, titulní skladbě se totiž rozjede jeho sólo akordeon do podmanivých harmonií a rytmů v Happiness a Spell, zklidnění přinese Song of the Old Hurdy – Gurdy, další lehce avantgardní skladba 100 vs. 1 vyvrcholí varhanní intenzitou. Experimentální výlety přináší vznešená skladba In Freedom and Dignity, kde se Saša spojil se švédským kytaristou Roinem Stoltem a německým bubeníkem Marcem Minnemannem a vytvořili něco jako jazzovou fusion extravaganci. Závěrečné tři skladby Waltz in A, Storm a Song for Calmness and Strentch jsou perfektním vyvrcholením. Nechci přehánět, ale tato nahrávka mne zcela nadchla. Nápadité kompozice, úžasná dynamika akordeonu, virtuózní provedení a naprosto přirozený sound plný silných rezonancí, který nejlépe vyzní při koncertní intenzitě zvuku.

 

Název alba Hlybini znamená v běloruském jazyce hlubiny a podle slov autora představuje „vzdálená zákoutí lidské duše nebo něco, co se nás silně dotýká jako hudba“. Velmi trefné vysvětlení pro album, které vyšlo 30. září 2022 u vydavatelství Riverboat Records. Vřele doporučuji k poslechu a posouzení.