Malika Tirolien rozjuchala naplněný divadelní sál
Malika Tirolien, foto: Barka Fabiánová

Malika Tirolien rozjuchala naplněný divadelní sál

Malika Tirolien není českému publiku zcela neznámou tváří. Na podzim minulého roku totiž zahřívala sál a sklidila bouřlivý aplaus před slovutnými Snarky Puppy, s nimiž také v minulosti spolupracovala. O jejím výkonu referoval web stanice Český rozhlas Jazz jako o „dobrou náladu navozujícím“. Daný koncert sloužil jako ochutnávka její plnohodnotné show, kterou přivezla 23. dubna 2023 do divadla Dobeška v Praze.

Zvěsti z předchozího vystoupení pravily, že Malika se se svou elektrifikovanou kapelou pohybuje na pomezí R&B, nu-soulu, funku a hip hopu. To vše mohu potvrdit a také to, že střídala angličtinu s francouzštinou a rapové vsuvky ve francouzštině byly skutečným osvěžením představení. Zezačátku se trošku hledal optimální zvuk a zpěv byl utopený. Bylo to nejspíše tím, že na Dobešce se jednalo o první koncert z produkce P & J Music. Tento neduh se však brzy povedlo odstranit a mohli jsme si užívat vskutku dobře šlapající kapelu, která byla již patřičně sehraná, jelikož se blížil závěr turné. Malika byla milá a příjemná při uvádění skladeb, ale to nejpodstatnější je, že jí to skvěle zpívá. K danému žánru samozřejmě patří nutné zapojování publika v podobě roztleskávání nebo zpívání, nepůsobilo to však nijak křečovitě a naplněný divadelní sál s chutí na výzvy reagoval a snad i samotnou Maliku s kapelou výraznou odezvou překvapil. V koncertním setlistu byly zastoupeny obě desky zpěvačky, nicméně drtivá většina skladeb byla ze stále ještě aktuálního alba Higher z roku 2021. Během večera jsme si tak mohli vychutnat třeba Rise, Dreamin’ nebo Sisters a vrcholem pro mě byla skladba Prière s verši dědečka Maliky, který byl uznávaným básníkem.

Jednalo se o další vydařený koncert ze série Jazz Meets World, která bude pokračovat i v květnu, kdy se postupně představí MirAnda, Tomatito, Bobby Sparks II nebo Kenny Garrett! O koncertech vás budeme průběžně informovat.

Fotky: Barka Fabiánová