Jediný koncert vikingské superskupiny v ČR již tento pátek!

Jediný koncert vikingské superskupiny v ČR již tento pátek!

Ingebrigt Håker Flaten (Exit)Knarr (NO/DK/US)

Dobrodružná a strhující jízda ve vikingském člunu. Koncert sedmičlenné skandinávské superskupiny vedené fenomenálním norským basistou Ingebrigt H. Flatenem. V Pardubicích to bude jediné vystoupení v ČR !!!

  • Ingebrigt Håker Flaten – kontrabas
  • Jonathan Horne – kytara, zpěv
  • Joakim Rainer Petersen – klavír, klávesy
  • Olaf Olsen – bicí, perkuse
  • Atle Nymo – tenorsaxofon
  • Mette Rasmussen – altsaxofon
  • Erik Kimestad – trubka

Ingebrigt Håker Flaten je norský kontrabasista, baskytarista, improvizátor a skladatel, který patří k předním tvůrcům kreativní hudby od počátku 90. let nejen ve své vlasti, ale též v mezinárodním měřítku. Nejznámější je patrně z přelomového projektu Bugge Wesseltofta New Conception of Jazz, jako zakládající člen superskupiny Atomic nebo světově proslulého tria The Thing, které založil se saxofonistou Matsem Gustafsonem a bubeníkem Paalem Nilssenem-Lovem. Snaha inovovat jazz rockovými, hiphopovými a folklórními prvky zavedla Ingebrigta Håkera Flatena k četným hudebním projektům také do Spojených států (Chicago, Austin) a Mexico City, kde pobýval do roku 2020, kdy se vrátil do Norska. Tady začal pracovat na novém projektu, ke kterému amerického kytaristu Jonathana Hornea a hlavně pětici mladých hudebníků patřících k nejzajímavějším personám na norské a dánské progresivní hudební scéně. Projekt dostal název (Exit) Knarr, přičemž slovo knarr označuje tradiční vikingskou loď s vysokou rychlostí a odolností vůči bouřím. Hudbu (Exit)Knarr si můžete představit jako odyseu v této vikingské lodi, jako příběh pokroku a odporu, lásky a stesku po domově, jako putování rozdělené do šesti destinací na trase, vzdávájící poctu různým lidem, hudbě a místům, jež autora formovaly. Dobrodružství přinášející cestování se znamenitě podařilo otisknout do Flatenovy hudby, která má neuvěřitelně pestrou škálu poloh a nálad. Dokáže být seversky ponorná a zádumčivá, hard bopově šlapající, v emocionálně působivých melodiích až barokizující, jazzrockově řízná i freejazzově výbušná. V exponovaných momentech ansámbl vytváří opravdu nekompromisně hutný power tlak, který dokáže posluchače zvednout ze židle. Jediný koncert v ČR !!!

Koncert je uváděn v rámci projektu Jazzconnexion 2023 za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje a statutárního města Pardubice.

Divadlo 29, Pardubice

Vstupné: 240 Kč

(Tisková zpráva)