Pozvánka na křest knihy o Mojmíru Bártkovi v brněnském Café Práh

Pozvánka na křest knihy o Mojmíru Bártkovi v brněnském Café Práh

Zveme vás na křest knihy „Nikomu nic neříkej!“ Ve spolupráci členů kapely The Young Pekáč Aleše Křenka, Zuzany Nevěřilové a Hedviky Šlápotové s nakladatelstvím Sursum vznikla kniha o Mojmíru Bártkovi.

„Kniha vznikala postupně jako skladba, přesněji jako jazzový standard, a tak v ní najdete kapitoly jako intro, část A, část B, speciál nebo coda,“

upřesňuje spoluautorka knihy Hedvika Šlápotová. Kniha je koncipována jako multimediální zážitek. Pod QR kódy najdete nahrávky autorových skladeb, autentické Mojmírovo vyprávění či filmové dokumenty Petra Barana. Výtvarný doprovod knihy tvoří originální fotografie Adama Hrubého, ilustrace Hedviky Šlápotové, Zuzany Nevěřilové a Josefa Nečase.” Křestu knihy se ujme hudební skladatel, věděc, pedagog a autor fanfáry Miloš Štědroň.

Křest proběhne 24. 4. 2023 v Café Práh od 19 hodin.

Mojmír Bártek je český hudební skladatel, trombonista a pedagog. Celé své mládí až do maturity strávil ve Vsetíně. V letech 1963 až 1967 absolvoval Hudební konzervatoř v Brně a mezi lety 1976 a 1980 pak následně Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, kde vystudoval kompozici. Od roku 1967 působil čtyřicet let jako sólista, aranžér a skladatel v orchestru Gustava Broma.
Vedle asi 200 jazzových skladeb, složil i orchestrální díla (například Painting, Scout Dancing či Playing Dice). Pro děti vytvořil pásmo skladeb nazvané Hrajeme Miniatury. Bártkovy jazzové skladby byly uvedeny například na festivalech v Molde, Varšavě, Norimberku nebo Moskvě.
V současné době vede Big Bandy na konzervatoři v Brně či ve Vyškově a   řídí orchestr „The Young Pekáč“.

Program:

  • Miloš Štědroň – Fanfára (trombonové trio Konzervatoř Brno)
  • Petr Baran – dokumentární film o Mojmíru Bártkovi
  • Slavnostní uvedení knihy „NIKOMU NIC NEŘÍKEJ“
  • The Young Pekáč – skladby Mojmíra Bártka

Zdroj: tisková zpráva